QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2785|回復: 6

[語音研習] 你可以听得出几多种广东话呢

家下可以好容易分辨出香港音,同广州音,至于广东其他城市D广州音就没办法好准确甘指出了。

纯感觉上的分辨,有理论支持既高手跟下贴分享下啦。
東莞音好有特點嘅

四邑、南番順、湛江 都聽得到。
黄村口音,上下番禺音,珠海,中山,东莞,顺德,佛山,南海,四邑,少少河南(广州)音,广西(一少部分),高州,海南……听闻广州好多个村都有唔同嘅口音,从化、韶关、肇庆嘅都未认真留意过……潮汕嘅讲广州话算唔算口音之一呢?
回覆 4# zephyrwwong

潮汕仲有人講廣府話?
回覆 5# 阿森

学米有咯
广东话太经典了
我听不懂
以后有机会去广东看看呗~~

Signature----------------------------------------------------------------------------
We are what we repeatedly do. Excellence, therefore, is not an act, but a habit
ugg boots ugg cardy ugg Tall ugg short UGG Bailey Button