QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3314|回復: 17

[趣事趣物] 齊齊估估下:你話CCP幾時會政改?

一齊估下咯,反正CCP吹政改風都吹咗咁耐咯。。。。
單選投票, 共有 9 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
呢個唔係時間問題,有共黨在統治一日都未使旨意,你冇聽溫總喺外國UP下就當真,共黨係毒材嘅代名詞。
我哋死咗都睇唔到
佢如果政改,我就冇得發達。
佢如果政改,我就冇得發達。
drdoom_2009 發表於 2010-10-6 14:46

哇,你噉講即係咩意思啊?唔通你就係CCP貪官嘅一員

我投1000年, 果陣時人地睇怕都已經移民外外星球, 做咗"外外星人", (如果CCX仲存在嘅話, 一樣會 山寨\Spy 人地D技術 從而自己都可以做"外外星人")

晚清末年, 朝廷都想改革(正確用詞應係"改良", 因為同一框架,主要嘅嘢\核心嘅嘢冇變),  但俾著你做領導層, 你都一樣會拖得就拖,  呢點乃人之常情,    冇主動嘅動機, 實會畀人拖住嚟行,    況且近期似無外敵入侵, 動機更加微,

晚清末年, 外敵及內亂頻生,  按照嚟講"改革\改良"嘅迫切程度甚於而家,  朝廷一樣都係 "講得多,做得少(緩兵之計)",   
         "講得多"係為咗應付民眾, 減低\延緩 內亂 機率\強度, 誤導民眾嘅預期,              "做得少"係因為事涉方方面面, "can沙"已經擴散至全身, 講就易,  要切嘅話 基本冇可能,   仲要自己切自己嘅話, 更加冇可能,

戈氏及蔣經國係意外, 發生機率好低, (有可能低於六合彩嘅機率),  小概率事件基本可以忽略,
6 - 9選項好搞笑!!!

ng, 我の睇法唔係CCP自願政改,而係将来終会倒台!!! (我予言2012!!! )
呢個唔係時間問題,有共黨在統治一日都未使旨意,你冇聽溫總喺外國UP下就當真,共黨係毒材嘅代名詞。 ...
felling1 發表於 2010-10-6 09:50

搵假宝近年喪up「自由民主」!!!真係唔知佢真心定假意?!?!

(「喪」(香港潮語)︰即「勁」、「超」)
戈氏及蔣經國係意外, 發生機率好低, (有可能低於六合彩嘅機率),  小概率事件基本可以忽略,
TsuNT(♂) 發表於 2010-10-7 00:07

我近来就諗緊︰假宝(或真宝?!)会唔会将会係中国兜巴卓夫呢???
我近来就諗緊︰假宝(或真宝?!)会唔会将会係中国兜巴卓夫呢???
丹尼王子@HK 發表於 2010-10-7 03:43

------我判斷5會,

雖未睇過此書<(終)國影帝溫家(堡)>, 我都係認為佢做Show成分過大, (講嘅 比 做嘅 多N倍)

CCX統治大陸嘅數十年間做咗好多陰汁事, 歷史包袱\歷史負債 過大, (包括啱建朝時,沒收咗好多人嘅私產,並致其人 肉體毀滅,....)
    以前就可以冚得就冚, 並且毀滅證據,  你想知都搵5倒,  之不過 網絡時代好多嘢都可以 o抄 出嚟,  仲有其他朝廷(國)嘅歷史檔案不斷解密,

即使十年內有正式道歉及正式賠償, 我估一樣填5倒人地嘅憤恨, (我估如果有 中小程度嘅武X叛亂, 我相信CCX方好多人會效法當年國X黨, 腳踏兩船做二五仔)

所以幾時都需要 溫家(堡)呢種 緩解角色\溫和角色,  (雖然 上代人嘅罪過由今代人嚟承受, 呢點有D 5公平),

我判斷認為 溫某嘅做Show 係 職業行為\職務行為, 而非其人 本意,  我認為 冇證據顯示" 其人立意 效法 胡耀X\戈氏 ", 佢講果D 我認為信5過,
6 - 9選項好搞笑!!!
丹尼王子@HK 發表於 2010-10-7 03:31

-----不如樓主開個賠率,  
第一項 1賠10, 第二項 1賠100....之類, 以論壇積分做注碼,, (至多"限落注10注" 之類)

不過冇人買反面嘅話,  莊家風險太大掛,

或者參照"讓波"形式,  讓 9個波(讓9年),  如果8年就自己(內部人)改咗,咁就莊家贏,    如果10年, 就閒家贏,    如果係畀人 ong冧 嘅, 都算莊贏,
殷鑒不遠,就百幾年前,前清被迫改,結果積重難返,未得閒改就轟然玩完,何況本朝尚未肯改。只有一條X路。
外國笑話一則:劉小Ball被關證明保皇黨改良派已經失敗,係時候革命黨出嚟做嘢。
回覆 11# TsuNT(♂)
但係聽講十八大會做啲嘢喔,唔知又麼嘢回事嘞。做平民嘅我哋,只有拭目以待
搵假宝近年喪up「自由民主」!!!真係唔知佢真心定假意?!?!

(「喪」(香港潮語)︰即「勁」、「超」 ...
丹尼王子@HK 發表於 2010-10-7 03:39

咦?同廣州潮語一樣喔,睇嚟廣州同香港好多「共同語言」
咦?同廣州潮語一樣喔,睇嚟廣州同香港好多「共同語言」
xiss 發表於 2010-10-7 14:45

南粵紅棉花似火,潮水碧於天。

頭先投咗錯票(100Years),梗係唔可能政改啦~