QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10557|回復: 39

[八卦時聞籮] 一名内地女子在香港商场海港城内,抱小童当众大便

【本报讯】内地游客行径再次令港人震惊。有市民目睹一名内地女子在尖沙嘴大型商场海港城内,抱着约两岁小童当众大便,并当众擦屁股后如常逛商店,遗下遍地「黄金」。有关经过被人拍下后放在网上讨论区,引起热烈讨论。
昨日有网民在互联网讨论区「亲子王国」上载一张相片,相中两名女子正蹲在地上,围着一名幼童,其中一人正为幼童擦屁股,地上则有疑似大便物体。据网民形容,事件发生于尖沙嘴海港城一家电器店外,两名似是家长的女子在众目睽睽下,任由幼童就地「放低几両黄金」,其中一名红衣女子更为幼童擦屁股,又以普通话说「脏死啦」,随即在幼童外套上擦手后继续逛街。

网民:毫无公德心
一目击市民张小姐向本报忆述指,事发在上周五约晚上 8时,她与友人行到海港城内一家电器店前时,见到一名由两名女士陪同的幼童,就地大便。「当时好多人行紧街,其它人都畀佢吓亲,唔识畀反应」。电器店职员拿一张单张给他们「垫住」。张小姐批评有关家长行径离谱,估计是内地游客。「佢哋一啲无尴尬,好理所当然咁。但其实个细路唔系急到控制唔到,行多几步路就系厕所」。
不少网民都表示难以接受事件,更有网民形容行径毫无公德心,除了弄脏地方更令人以为这是香港文化;
律师梁永铿表示,商场属公众地方,在公众地方便溺已构成罪行,可循《简易程序治罪条例》入罪,依例可处罚款 500元或监禁 3个月。

點解D內地人嘅財富同人嘅質數咁大反差,公民教育去咗边度
啲狗主帶狗出街都帶幾張報紙,第日香港嘅商場見到呢類「踎客」,都要喺門口派定報紙過佢哋,同時警告,如果啲米田共接觸到商場笪地,要罰五千文,除非佢表演真人食屎show娛樂大衆,噉就可以既往不咎。
有D人喜歡每去一個地方旅遊都會寫>>>邊個邊個到址一遊....所以他可能是沒有帶筆的原因...而用一個比較另人難以忘記的方法表示他們一家人都來過這裹.....
真人真事??!!!
有D人喜歡每去一個地方旅遊都會寫>>>邊個邊個到址一遊....所以他可能是沒有帶筆的原因...而用一個比較另人 ...
ffaaii 發表於 2010-9-28 19:44

留啲DNA係度?

居然污染香港固有領土の潔淨!!!

一定要佢抹番乾淨先好俾佢出境離開呀!!

如果唔係就先拘留10日!再唔抹番乾淨就再延長拘留多10日!!

28-9-2010

香港《蘋果日報》

商場當眾大便非首次

【本報訊】內地小孩於尖沙嘴海港城當眾大便的相片在網上廣泛流傳,網民炮轟負責帶該小孩的成年人,衞生意識低得可怕。該商場清潔工人透露,同類情況不是首次發生,試過於廁所門外及走廊「執金」,但不肯定經手者是否內地人。海港城考慮增加商場洗手間指示牌,及加派職員提供協助。

周五晚購物繁忙時段,海港城百老匯附近商舖職員冇留意小孩當眾大便。

清潔工廁所外執屎

海港城商場一名清潔工稱,曾有上級查詢當日是誰「經手」,她不知道,「我唔知,但係一啲都唔出奇」。她指間中有人在垃圾桶內小便、吐痰在桶蓋上,更見過廁所門外有一堆糞便,「呢啲都係我哋執o架;唉,已經習慣咗」。

有網民繼續狠批「o依家廁所好遠咩,我覺得清潔阿嬸好慘,有排做」。網民又揭露更多同類事件,「喺主題公園開大」、「喺花槽屙尿」。

海港城發言人稱,未有職員目擊事件,但已派人徹底清潔有關地方,明白小朋友人有三急較難控制,會加派職員巡邏人流特多的位置,希望可在適當時候提供協助。

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... 867&art_id=14496659  (有影片)

回覆 3# UngooChan

啲狗主帶狗出街都帶幾張報紙,第日香港嘅商場見到呢類「踎客」,都要喺門口派定報紙過佢哋,同時警告,如果 ...
UngooChan 發表於 2010-9-28 11:47

唔係個個都帶啫。。。我前幾日就喺樓下踩到過狗屎,完全冇諗過會踩到一啲咁嘅嘢。。。

本人有一疑惑,到底D大6人去到外國,東南亞國家也好,佢地夠唔夠膽隨地開大細?

如果答案系否定嘅,咁,點解佢地響香港又敢?

如果答案系肯定嘅,點解未見有相關報道? 定抑或佢地響外國語言不通好少自由活動嘅機會?

我淨系睇過有報道話,歐洲酒店唔鍾意招呼中國人、如果響外國人地誤會你系日本人系好榮幸嘅事,之類嘅報道,無相關隨地開大細嘅事。
真係唔忍心睇到HK畀摧残成噉。。。
(影片) 自由行"同胞"奇趣綠

http://www.youtube.com/watch?v=r-lfTw4ABTc
丢架,认真!
内地居民卫生意识、公众意识的确唔够,不过真系少部分人。

起码我地大学生,都算比较有礼貌,有教养。

生在内地,睇到论坛上面成日有报道,话内地人系国外点样失礼...

心入面真系好痛。

因为自己,自己最爱嘅父母,自己身边嘅朋友,都系「内地人」。

我个人力量单薄,不过亦都希冀可以做一D自己力所能及,让他人对内地人刮目相看嘅事情。

不过呢D始终唔系一日两日就可以改变,其实大陆人素质宜家已经逐渐提高,特别系细城市D人。

我自己都深有体会。

无能力管人地,最起码管好自己。

一捻到自己2011年要去香港求学,心入面就好惊。

之前听讲香港学生同内地学生唔同阵营,倾唔埋。

真心希望我可以融入香港呢个社会。。

讲得好似比较多,因为我感触比较多。楼主有怪模怪。。
讲得好似比较多,因为我感触比较多。楼主有怪模怪
brittanyche 發表於 2010-9-29 18:17

你噉掙場,人地應該多謝你就真
好嘢,追上广州!
一捻到自己2011年要去香港求学,心入面就好惊。
brittanyche 發表於 2010-9-29 18:17

放心, 香港人多數友善親切
如果你講多啲廣府話, 我哋更加會當你係自己人
回覆 18# a_qi

我系香港嘅时候,都讲白话架。

不过有时候系港铁度接电话,一讲煲冬瓜,周围就好多人望住我啊。好紧张啊。。。
回覆 19# brittanyche

有乜好緊張. 日日噉多自由行嚟, 我哋都睇到慣晒
而且香港人心知肚明, 佢地係嚟消費, 再唔係以前嗰啲窮鬼, 冇野好睇唔起人
(當然可能重有小部分人諗法唔同)

不過有幾樣嘢真係要注意, 否則都係會畀人睇唔起:
1. 亂dump垃圾
2. 隨地吐痰/口水 (相比dump垃圾, 放飛劍更為人不齒)
3. 踎 (踎已經唔得, 唔好話屙屎屙尿)
4. 打尖
5. 講嘢超大聲

重有一樣要留意, 呢邊買嘢, 尤其去店舖買, 通常都唔講價