QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5707|回復: 8

[粵語拼音] 廣州話正音國際音標

学习了哈。

含泪播种的人一定能含笑收获。每一发奋努力的背后,必有加倍的赏赐。
阅书吧 星兵 武装风暴 超级医生 盾击 吞噬星空 召唤万岁 超级电鳗分身 吞噬星空 永生 异世魔皇 超级电脑分身 无尽剑装 超级仙医异世邪君 神职
又一份正音音標?到底邊份先至作準㗎?
字典嗰尐算係「寬式」國際音標,「拉丁法國際音標」即從此出。
樓主呢個算係「嚴式」國際音標,輔音聲音同寬式唔兼容。

不過,要嚴式,你重(仲)要喺{ts}上方加連字曲線(弧形,上凸)。

你可以考慮:
.維持現有做法,將{khw}等嘅{h}同{w}照國際音標寫成上標。
.採用{g}和{k},並學黃錫凌《粵音韻彙》原版(拉丁版,非國際音標版),
將{g}加小圓圈「清音化」,然後{k}照舊加上標{h}「送氣化」。

多謝!

拼音比較表:http://bbs.cantonese.asia/thread-24882-1-3.html
先学会赚钱,然后才能花钱,否则就会有问题~
我地哋習慣咗粵拼 唔習慣音標
太好了 支持下~~
我也好好学习一下

Signature----------------------------------------------------------------------------
We are what we repeatedly do. Excellence, therefore, is not an act, but a habit
ugg boots ugg cardy ugg Tall ugg short UGG Bailey Button
呢份國際音標同我哋喺學校學到嘅唔同喎
不如全面比較粵語,英語,國語三種語言的音系的實際音值。