QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9682|回復: 23

紧急反馈:粤协疑被再次封禁!!

寻晚发现,于廣州,使用电信宽带嘅电脑上粤协讨论区嘅时候提示「连接被重置」,但手机依然能正常访问粤协(本帖即用手机所发)

又据一啲廣州网友反映,喺廣州用长城宽带可正常登陆,但用电信宽带就无法登陆粤协讨论区。

个人觉得本次情况与上次7.25封禁类似:即廣州某宽带营运商封禁咗粤协,但使用其它宽带营运服务嘅就不受影响。

但个人能力有限,无法准确验证,希望管理员能够测试一下,睇下到底系么嘢情况~~
係喎,用電信真係上唔到粵協論壇。
入咗黑名單,以後重大節假日、軍事行動、國際活動、重大突發事件等都會常態化封網,GZ telecom嘅用戶習慣就好。
呜呜~~725间接害咗粤协
呜呜~~725间接害咗粤协
克里斯可不可以自己创办一个「非政治性 广东话拼音化讨论论坛」呢?
唔怪得知喺公司上唔到粵協啦,家陣喺屋企長寬上嘅。
乜「连接被重置」即係呢个网站被封禁咩?係咪间网络商嘅问题?因为我哋喺花旗用火狐上国內一啲网站好似天涯,中华都有试过呢味,再上多次就搞掂,不过上乌有之类嘅就反而未试过。
考慮到宜家電信用戶嘅處境,希望管理員能夠解封FG等軟件嘅IP
乜「连接被重置」即係呢个网站被封禁咩?係咪间网络商嘅问题?因为我哋喺花旗用火狐上国內一啲网站好似天涯 ...
我爱乌龙茶 發表於 2010-9-24 00:12

嗯,係嘅。如果用IE瀏覽被GFW嘅網站,就會提示「無法顯示該頁面」,而如果用火狐瀏覽,就會提示「連接被重置」

宜家我用緊北京市嘅代理IP上粵協
回覆 10# xiss

收到,多谢。
我都好多日上唔到粵協咯~
领嘢就开代理,都惯嘞。
唔系挂?真嘅??我系校园网上到,不过宜家应该唔系乜嘢大事件纪念日
唔系挂?真嘅??我系校园网上到,不过宜家应该唔系乜嘢大事件纪念日
我用VPN回香港家里的VPN服务器就可以上。

角色
我用VPN回香港家里的VPN服务器就可以上。

角色
仲唸住下个月转用电宽!
粵協服務器不在中國,但為何封了破網軟件
點解唔整一個ip地址登錄呢?我見好多網站都開多嗰IP地址畁人登錄 冇畁人封過