QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4687|回復: 15

[詞彙及文法] 曉,識,會

呢三個字以我嘅經驗嚟睇

「曉」係「你學曉呢樣野唔呢?」,「曉寫字呢隻字唔曾?」

「識」係「識呢隻字唔識?」,「我識路。」,「乜人識佢。」

「會」應該遲過「曉」共「識」,個使法共「曉」咁上下

若果有乜野罅漏就提一提我

「曉」字相當於「懂得」, 如「佢5歲就曉游水」
「識」都有「曉」之義, 所以上述例子可以用「識」字代替
不過「識」字多一個意思, 就係「認識」, 如「我識得好多明星」
如果調返轉用「曉」就唔work

至於「會」, 粵語同普語唔同, 冇曉/識呢個意思
粵語嘅「會」相當於英文will, 用來決定意願(我會返嚟 - I'll be back)或者講未來事情(聽日會落雨)。
你,之我唔搵你;
煲冬瓜,之我唔講。
「曉」字相當於「懂得」, 如「佢5歲就曉游水」
「識」都有「曉」之義, 所以上述例子可以用「識」字代替
不 ...
a_qi 發表於 2010-9-18 02:00

舊時粵話分得明一明

「噉」「咁」「俾」「畀」「識」「曉」樣樣都唔一樣

你將「曉」字當「識」字等於將「曉」字嚮粵話處謫扯

至於個「會」字,你用英話睇緊無曉共識呢個解

粵話有句「你而家會行會走喇」英話係唔係叫「You will walk and run in now」?
舊粵話有句「你而家會行會走喇」英話係唔係叫「You will walk and run in now」?
游人 發表於 2010-9-18 12:24

聽落好似又係
不過我都係覺得「識行識走」順耳啲
a qi 嘅解釋比較合理。【會】喺粵語只有Will嘅意思。
a qi 嘅解釋比較合理。【會】喺粵語只有Will嘅意思。
Vncantonese 發表於 2010-9-18 16:46

你都唔化嘅

捉到鹿唔會脫角

會彈唔會唱

你唔想用「會」亦得,之但係「識」與及「曉」要多用

重有,英話文法共粵話唔同路,有陣時唔好以英話文法嚟解粵話
喺粤語入邊,「會」通常係代表「willing to do」,好少好少代表「able to do」
你都唔化嘅

你唔想用「會」亦得,之但係「識」與及「曉」要多用

重有,英話文法共粵話唔同路,有陣時 ...
游人 發表於 2010-9-18 22:54

但係我覺得呢個時候用英文嚟解好到位噃
我都分別0吾到會共曉。

舊底「會」的而且確有「曉」之義,至少成書於九十年代嘅《廣州方言詞典》有記錄。至於「識」「曉」「會」點分,細分嘅話要挐老人家黐多啲牙音,睇吓佢哋嘅講嘢習慣,目下照書面記錄只能略見端倪。
  舊底「想」共「諗」意思亦有交叉,換言之,而家「想」「諗」、「識/曉」「會」分工明顯,算唔算語言優化嘅結果?
  「衫」共「衣服」亦同理 ← 此為南漢提供。
回覆 13# 余OK

「衫」共「衣服」應該係公家與及私己嘅分別

「衫」 - 「你件衫好時款」

「衣服」-「等我買衣服過你」

「想」「諗」「省」呢三個字我都唔曾分倒

「會」字應該孖「曉」字,皆因「我識路。」唔會講話「我曉路。」
「曉」系了解;
「識」系懂得;
「會」系掌握。
我識路,我曉行,所以我會準時到。