QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 23126|回復: 65

[族群溯源] 你地祖宗有無中國古代名人

唔知大家有無睇過自己族普,你地祖宗有無中國古代名人?

我就睇過家族既族普,原來我老祖宗就系春秋時代,楚國既伍子胥,我系佢第六十幾七十代既孫。

後來我曾曾﹍﹍曾祖父系南宋末年,就跟宋帝昺逃難到廣東新會附近既崖山,最後定居下來,做左四邑人,計到我呢代以經黎左廣東二十七代。

唔知各位朋友有無睇過自己族普,知道自己由來呢?
四邑人係唔係都同中原圣人有關係,北美龍崗公所嘅嘅開平人都姓劉關張趙,都自稱係三國名人後代,而好多姓司徒嘅都係以前啲官員後代。
四邑人係唔係都同中原圣人有關係,北美龍崗公所嘅嘅開平人都姓劉關張趙,都自稱係三國名人後代,而好多姓司 ...
drdoom_2009 發表於 2010-9-10 17:15

我外婆就系姓司徒,佢系開平人,姓司徒十個有八九個都系開平人。

我自己估計,四邑人祖先應該大部份系以前中原D望族或官貴,好似我曾曾﹍曾祖父都系跟皇帝逃難落黎。
应该无啦,因为全部都系广东嘅土生土长嘅人!
..唔知道系唔系真的..我的老祖宗系廣東的第一個狀元呢..
应该无啦,因为全部都系广东嘅土生土长嘅人!
华广 發表於 2010-9-11 00:44

其實廣東人最終都系由中原過黎,分別只系邊個朝代過黎,問題系族譜能唔能夠追溯得到。

我就比較幸運能夠追到春秋時代、成七十代。
..唔知道系唔系真的..我的老祖宗系廣東的第一個狀元呢..
聽風 發表於 2010-9-11 23:19

有無族譜查呢?可唔可以講系邊個?
其實廣東人最終都系由中原過黎,分別只系邊個朝代過黎,問題系族譜能唔能夠追溯得到。

我就比 ...
台山靚仔 發表於 2010-9-12 01:37

我就觉得有部分粤人嘅祖先肯定系从北方落嚟广东,但只系部分绝对唔会系全部!而且族谱都唔系百分之百正确嘅。
回覆 7# 台山靚仔

应该系莫宣卿。
我就觉得有部分粤人嘅祖先肯定系从北方落嚟广东,但只系部分绝对唔会系全部!而且族谱都唔系百分之 ...
华广 發表於 2010-9-13 01:19

历史记载,其实绝大部份原本在华南居住的百越,在汉人南下时已被杀光,或被逼流徙到东南亚。三次汉人大迁移分别为秦代、晋代、和南宋,所以现今南中国的汉人都是原本住在中原的汉人後代,因为秦朝之前华南应没有汉族,有的是百越或其他小数民族。

这说法亦被现代基因学证实,南北汉人的基因差别好少。但当然是有小分别,分别应当是在母系那边,最初南下的汉人主要是士兵,好多都跟土著通婚,但Y-Chromosome(染色体)的 MARKER 同样都主要是O3,跟其他小数民族和中南亚人不同。由於汉人不断的一代一代的南下,人数众多,我们粤人的土著基因所占比例不算太多。

不过说到底我们的粤文化都是以前正统中原文化、当然包括语言。

小小总括是,粤人就是沟了些小越族、壮族基因的从中原下来的汉人

我自己家族的族谱当然可信。
阿媽果邊族譜記載系朱熹,不過。。。我唔系太信族譜。。。
唔知大家有無睇過自己族普,你地祖宗有無中國古代名人?

我就睇過家族既族普,原來我老祖宗就系春秋時代, ...
台山靚仔 發表於 2010-9-10 15:21

「伍」係臺山嗰邊嘅大姓。
我外婆就系姓司徒,佢系開平人,姓司徒十個有八九個都系開平人。

我自己估計,四邑人祖先應該 ...
台山靚仔 發表於 2010-9-10 17:28

司徒以前系官名~所以司徒X~司徒X~~~有D系因為做司徒呢個官~所以叫司徒X.....司徒XX~~~~後代系咪跟埋姓司徒就唔清楚喇~~~
历史记载,其实绝大部份原本在华南居住的百越,在汉人南下时已被杀光,或被逼流徙到东南亚。三次汉人大 ...
台山靚仔 發表於 2010-9-13 02:07

你當當時D原住民死曬咩。。唉。。。

除非來一次好似南京大屠殺咁嘅屠殺~如果唔系~咁多百越~殺都殺到你手軟啊~點可能死曬~

其中一個典型例子就系~~~冼姓~呢個系百越嘅姓~~當年~冼夫人就系姓冼~~~~今時今日都有好多姓冼嘅人~~~所以原住民百越系冇可能死曬嘅~~~~
族譜都係編的,唔可信
你當當時D原住民死曬咩。。唉。。。

除非來一次好似南京大屠殺咁嘅屠殺~如果唔系~咁多百越~殺都殺到你手 ...
包包包包 發表於 2010-9-13 13:04

所以漢人係劣等殘暴民族
所以漢人係劣等殘暴民族
世界越族會 發表於 2010-9-13 16:16

對!不得不承認我地祖先都有殘暴既歷史,不過世界上D大民族都系咁,呢D都系當權者既野,總之自己唔殘暴就得。

不過就唔好抵毀晒所有階層同年代既漢人,說話要公道些,我都係漢人。

我家族譜一定可信,伍子胥就系我好多代既曾祖父。有依據始終都系有依據,如果唔系點樣讀歷史。
講真作為普通人~~~有D人想威水D~話自己系名人之後OR點點點~~~修族譜果下就咁老作~都唔出奇~、

另外族譜。。。。只系記載~~~~并唔包括一下情況:

1.非婚生子女~~~(根據DNA測試~~歐洲有20%嘅人~老豆唔系自己親生老豆)~~~~中國古代雖然保守~但所謂~~~越保守就越壓抑~越壓抑就。。人性呢樣野~~好難講~~呢個你自己諗下~~~

2.繼子~繼女(女方重新結婚與前夫所生之子女)~~~

3.養子養女~孤兒仔~唔知阿爸阿媽邊個~~尤其戰爭過後~~or父母不能生育~~~需領養

3.族譜只記載父系一方~而媽咪果邊資料缺失~~~

所以我覺得族譜可信性要打折扣~我只信~~DNA驗證結果~~

事實上~星加坡前2年一個研究~~~表明~~~廣東人嘅DNA同北方人好大區別~~~而廣東境內~~廣府潮汕客家~三個族群~~~~反而系~~~自稱中原人後代~~~~覺得自己響三族群入面系最正宗中原人嘅客家人~~~同漢族DNA區別最大~最接近少數民族DNA~~~
講真作為普通人~~~有D人想威水D~話自己系名人之後OR點點點~~~修族譜果下就咁老作~都唔出奇~、

另外族譜。 ...
包包包包 發表於 2010-9-13 19:58

總之遺傳證據顯示我地都系歸類漢族,都系同中原漢人最相近。至於客家人相差最大我都知,不過我系講廣府人。

收養只系一過假設或機會率,始終機率偏小,有跟有據最緊要。

做咩人咩族都無所謂,根本同個人質素無關係,不過睇現有證據,我家族都系漢族,所以就認同自己系漢族。

他日如果有好強證據顯示我大部份唔系漢族,我就會改變自己稱呼,只是求真。

不過最重要唔系生理上或血緣上關係,最重要都系文化承傳,軟件比硬硬件更重要。

之所以我先系度撐廣府文化,粵語,因為我地系正正宗宗既中原文化遺傳。

越拉越遠,不如話說回頭啦,有無咩朋友,祖宗有中國古代名人。

因為我覺得出現機會都大,因為皇親閣戚,名們望族,會生多D仔女,同生存機率會高D。

中原文化?我觉得其实中原文化就系当代绝大多数嘅汉人所认同嘅文化!咁你认为而家当代绝大多数嘅汉人会认同广东嘅文化系中原文化嘅正宗遗传?
我并唔系反对你嘅祖先系汉人中嘅名人,我只不过系讲我哋粤人并唔系全部都系由你哋嘅汉人组成嘅。粤人嘅组成明显系有比较多嘅本地土著成分,而这个亦都系事实!我就认为当时只有一部分嘅汉人南下但都系比较小数,南下嘅汉人好多都同当地嘅土著结合跟住就产生粤人啦!讲真当时中原到广东嘅交通极度唔方便,真系好难有大批嘅汉人嚟到广东!而且现在基因学亦都表明我哋粤人仍然系拥有比较多广东本地土著嘅基因。