QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3481|回復: 8

[問音問字] mou2 (【唔好】嘅縮寫)點寫嘅?

好多次都想打呢個mou2字,但係唔識寫。邊個識指教吓!
我覺得其實就係「唔好」急讀而成,應該冇字可以代表卦?
唔通係「孬(bou2)」嘅轉音?

◎ 不要,不可以:~妄言。宁缺~滥。

◎ 不:~庸。~宁(nìng )。
應該唔係呢個【毋】。
第一,呢個字讀mou4,唔係mou2。
第二,冇【不要】嘅意思。
就係「唔好」连读。不过「毋」又係「唔」韵母脱落嘅本字。
【乜嘢】可以縮寫【咩】。所以先問呢個問題
會唔會係 "冇"  (mou5) 變調?
縮音邊有字㗎,個「咩」係而家尐人夾硬「借」用之嘛

RE: mou2 (【唔好】嘅縮寫)點寫嘅?→孬;另:袂

我覺得其實就係「唔好」急讀而成,應該冇字可以代表卦?
唔通係「孬(bou2)」嘅轉音? ...
何生 發表於 2010-9-7 14:20

廣州話冇「孬種<nâuzúng」爾個詞,所以根本係冇「孬<nâu 55>」爾個字。
而「孬<bóu 35>」爾個音,根本係字典硬譯「不好<bëd hóu>」嘅合音。

不過真係可以攞嚟做「好孬啊<hóu móu à>?」爾個「孬<móu 35>」嘅字。

有冇啊?冇喎!
好孬啊?唔好!
係袂啊?袂係籮<lô 55>!

化學新創合音字:羥(普通話<qiáng 214>、廣州音<kóeng 13>;氫氧基)

普通話合音字:甭<bêng 35>、嫑<fiào 51>(可能唔係普通話)、孬<nâo 55>
閩南話合音字:(勿會)<bboè (bbuè) 33>(唔會;常見寫:昧、袂)、(勿愛)<mài 21>(唔好、咪)
閩南話懷疑合音字:毋免<m` 33-21 bbián 53>=免<bbián 53>(唔使,或謂毋字係多餘)

書名有「(勿愛)」一字:http://bbs.cantonese.asia/thread-23896-1-2.html

謝謝!