QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3342|回復: 6

[語義解譯] 一些歇后语

1. 邓[戥]穿石——陪衬
2. 波罗鸡——靠黐 【注:专门占便宜】
3. 蚕虫师爷——作茧自缚
4. 疍家鸡见水——得个望 【注:可望不可得】
5. 倒挂腊鸭——油嘴滑舌
6. 生虫拐杖——靠唔住 【注:靠不住】
7. 塘底杙(读「亦」)——水干才见 【注:没钱才出现的朋友】
8. 骑牛遇亲家——出丑偏遇熟人
9. 冇尾飞堶——不知去向,无影无踪
10.姜太公封神——漏咗自己 【注:漏了自己】
11.八仙过海——各显神通
12.牛头唔对(/不搭)马嘴——唔啦搭,唔啦更 【注:无相干,毫无关联】
13.鸡食放光虫——心知肚明
14.二打六——未够斤两
15.打烂沙盆——问[璺]到笃 【注:问到底】
16.贼佬试沙煲——试下先
17.朱义盛——流嘢 【注:假的,假货】
18.卖鱼佬洗身——无晒声[腥]气 【注:没了希望】
19.黄皮树了哥——唔熟唔食 【注:专拣熟人来骗】
20.过后媒人秋后扇——无人过问,扔一边
21.裁缝度身——有分寸
22.狗咬吕洞宾——不识好人心
23.寿星公吊颈——嫌命长
24.檐边(/檐篷/瓦檐)狮子——恶到尽
檐边(/檐篷/瓦檐)狮子——叻到抆,叻极有限 【注:好不到哪里去】
25.依样画葫芦——有样学样
26.骑牛揾马——守住先,做住先
27.扭纹柴——难搞掂 【注:难对付】
28.牛嚼牡丹——唔识花共草 【注:不知是花是草,不懂欣赏】
29.冇米粥——水汪汪 【注:无实际】
30.贴错门神——面左左 【注:互不理睬】
31.三元公土地——锡身 【注:顾命,不愿受苦】
32.死鸡撑饭盖——死顶,死撑 【注:死不认错】
33.水过鸭背——唔装载 【注:没在意,白费工夫】
34.市桥蜡烛——假细心[芯]
35.神仙过铁桥——包稳阵 【注:万无一失】
36.秋蝉跌落地——冇晒声 【注:(在一些场合)不敢吱声,门口狗】
37.乌蝇褛马尾——一拍两散
38.隔山买牛——靠撞彩 【注:靠碰运气】
39.生骨大头菜——纵[种]坏 【注:宠坏,惯坏】
40.猪笼入水——道道嚟 【注:处处来,财源广进】
41.水瓜打狗——唔见咗一截 【注:不见了一截】
42.单料铜煲——一滚就熟 【注:一下子就混熟】
43.掘尾龙(拜山)——搅风搅雨
44.剃刀门楣——出入都刮 【注:巧立名目刮油水】
45.唔食羊肉一身臊——无端被牵连
46.床下底破柴——包撞板 【注:包碰壁】
47.湿水榄核——两头滑 【注:墙头草,见风使舵】
48.牛皮灯笼——点极都唔明 【注:怎么说都不开窍】
49.撒路溪钱——吸引死人 【注:太吸引啦】
50.指住棺材叫捉贼——冤枉死人 【注:太冤枉了】
51.番鬼佬月饼——闷极[mooncake]
52.神台猫屎——神憎鬼厌
53.生仔姑娘醉酒佬——唔要又要 【注:往往有第二次,口头说不会但仍然再犯】
54.铜银买病猪——两家偷欢喜
55.电灯胆——唔通气 【注:不识趣】
56.木筲箕——滴水不漏
57.屎坑(/凼)关刀——文[闻]又唔得,武[舞]又唔得 【注:文武都不行】
58.跪地喂(/戏[饩])猪乸——睇钱份上 【注:看在钱的份上】
59.二叔公割禾——望下截 【注:看下一部分,指望以后】
60.牛唔饮水点揿得牛头低——除非自愿啦 【注:不能勉强的】
61.断柄锄头——冇揸拿 【注:无把握】
62.陈家全——走人
本篇文章来源于 我爱粤语|www.52yueyu.com 原文链接:http://www.52yueyu.com/htm/1/483.html
其實粤語區一直都冇用「歇後語」呢個詞,我哋仍然係用「謁後語」呢個古老啲嘅詞,意思係一樣不過口講嘅時候從來都唔會講「歇(hit3)後語」,係會講「謁(kit3)後語」。
其實粤語區一直都冇用「歇後語」呢個詞,我哋仍然係用「謁後語」呢個古老啲嘅詞,意思係一樣不過口講嘅時候從來都唔會講「歇(hit3)後語」,係會講「謁(kit3)後語」。
何生 發表於 2010-9-5 10:18

我阿媽個女都講過
我阿媽個女都講過
外外星人 發表於 2010-9-5 10:23

咁未即係你個…………
回覆 2# 何生

唔该
咁未即係你個…………
Chitano 發表於 2010-9-5 11:02

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=10343
唔该晒