QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 14063|回復: 63

[感情人生] 呢個亞運,真系..............唉~

T住GZ申辦亞運之後,貌似GZ既8姓都未有好日子過,日日都聽見塞車,落雨就聽見到到水浸,仲要一浸就浸到嚇死人,我媽話解放后都未試過咁,之系依家仲衰過解放前;一系就呢樣唔俾果樣唔俾,一系就呢到拆果到拆,野蠻施工,拆到人地唔拆果間都拆埋,一系就俾曬機會D賊仔;甚至流浪貓狗都唔放過,T住D地方巖巖整完又拆,拆完又再整,究竟gov點規劃,系咪錢多,錢多既話就唔該賠償下我地既損失,我地D時間,財產,精神就因為gov要所謂既face究竟損失幾多,gov有無認真去統計過,呢個亞運真系令我好無言,無咁大個頭就唔好粒咁大頂帽,咩都間硬嚟,難為我地D小8姓谷鬼氣!
住GZ申辦亞運之後,貌似GZ既8姓都未有好日子過,日日都聽見塞車,落雨就聽見到到水浸,仲要一浸就浸到嚇死人,我媽話解放后都未試過咁,之系依家仲衰過解放前 ...
glowwormray 發表於 2010-9-4 21:33

舊底有個老貧農上臺「憶苦思添」,乜都講唔出,諗咗好耐,先「必」出一句話:陳濟堂嗰陣啲米最平!
要「賠」就要「賠」61年嘅損失,好幾代人嘅損失,咪話賠唔返,就算賠得返,人都死咗,邊度去搵人嚟受?!
回覆 3# 外外星人

61年,我就唔敢奢望啦,gov睬你都傻,拒啃賠亞運后果D就謝天謝地,湯雞還神,我T見D阿婆阿伯間屋仔浸到無左好多野,真系好淒涼。
回覆  外外星人

61年,我就唔敢奢望啦,gov睬你都傻,拒啃賠亞運后果D就謝天謝地,湯雞還神,我T見D ...
glowwormray 發表於 2010-9-4 23:09

出嚟行,遲早要還嘅!
回覆 5# 外外星人

人地大曬,系都唔還,你都吹拒唔漲
回覆  外外星人

人地大曬,系都唔還,你都吹拒唔漲
glowwormray 發表於 2010-9-4 23:46

不是人民怕美帝,而是美帝怕人民——老毛講嘅。數風流人物,還看艱難西:
回覆 7# 外外星人

呢個系特殊案例~但塞車、水浸果D,講到錢,有邊個gov真系會啃出聲~
攤大手板攞梗係唔得啦!要攞返自己嘅嘢,冇實力係唔得嘅...
唔知係公眾場合唱國歌會唔俾人拉……
回覆 9# 外外星人

問題被損害利益最嚴重既通常都系D手毛寸鐵既平民百姓,好似D孤寡老人咁,邊度穩實力~
回覆 10# ren1981

唱咩國國歌先?
回覆  ren1981

唱咩國國歌先?
glowwormray 發表於 2010-9-7 19:18

daaijyut進行曲
回覆 12# glowwormray
文國果只唔識唱,義恿棍果只,歌詞都幾啱用架,改成白話更加掂:起身!唔愿做奴隸的人民……
回覆 14# ren1981

哈,你咁講,我突然林起之前聽過只各哥既粵語改版,最後一句:成付身家輸曬,老婆仔女走埋,還債,還債,還我債!
回覆  ren1981

哈,你咁講,我突然林起之前聽過只各哥既粵語改版,最後一句:成付身家輸曬,老婆仔 ...
glowwormray 發表於 2010-9-8 10:53

邊位才仔作架,邊位有完整版啊,等我下次去唱K威番次……
回覆  ren1981

哈,你咁講,我突然林起之前聽過只各哥既粵語改版,最後一句:成付身家輸曬,老婆仔 ...
glowwormray 發表於 2010-9-8 10:53

哈哈,你都聽埋呢啲嘢!
邊位才仔作架,邊位有完整版啊,等我下次去唱K威番次……
ren1981 發表於 2010-9-8 11:15

呢度以前有條LINK嘅,唔記得喺邊度,搵咗再話過你知...
回覆 18# 外外星人

回覆  外外星人
ren1981 發表於 2010-9-8 13:31

條LINKhttp://dl3.hkreporter.com/files/new/gotocn_2009-01-17_1_bb37.mp3