QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1666|回復: 3

[感情人生] 廣州亞運期間買避孕套須實名登記?

先落一個假設:「為咗打擊廣州亞運期間賣淫嫖娼非法活動,廣州市實行買避孕套須實名登記」,大家覺得點樣?可笑嗎?當然可笑啦,打擊賣淫嫖娼同買避孕套須實名登記有乜關係?賣淫嫖娼就一定要用避孕套嗎?買得多避孕套就一定系賣淫嫖娼嗎?如果話廣州市響非亞運期間,每日賣出十萬個避孕套,但突然響亞運期間每日賣出十五萬個避孕套,咁又點樣?唔通可以推斷亞運期間,每日有五萬個人涉及賣淫嫖娼嗎?如果真系有人響實名登記之後去賣淫嫖娼,咁又會點樣?衙門系唔系會根據避孕套上邊嘅編號、同埋購買避孕套時嘅實名登記資料,對買避孕套者及賣避孕套者進行定罪呢?此時此刻,賣避孕套者實會喊冤:「當時我賣避孕套俾佢嘅時候,佢話系自己響屋企用嘅,我又點知佢拿咗去賣淫嫖娼哦?」,而賣淫嫖娼者一定後悔:「早知響外地冇實名登記嘅地方買避孕套啦,之後再帶返廣州用,真系死蠢,毫無計畫!」。

將上邊嘅假設擺到「廣州亞運期間實行買刀具須實名登記」度去,大家又覺得可唔可笑?系話事人燒壞腦呀、定系衙門捕頭無能嘅表現?破壞社會秩序、違反治安法紀就一定要用刀具嗎?買得多刀具就一定有破壞社會秩序、違反治安法紀嘅嫌疑嗎?如果話廣州市響非亞運期間,每日賣出一萬把菜刀,但突然響亞運期間每日賣出兩萬把菜刀,咁又點樣?唔通可以推斷亞運期間,每日有一萬個人準備破壞社會秩序、違反治安法紀嗎?如果真系有人響實名登記之後去破壞社會秩序、違反治安法紀,咁又會點樣?衙門系唔系會根據菜刀上邊嘅編號、同埋購買菜刀時嘅實名登記資料,對買菜刀者及賣菜刀套者進行定罪呢?此時此刻,賣菜刀者實會喊冤:「當時我賣菜刀俾佢嘅時候,佢話系自己響屋企用嘅,我又點知佢拿咗去破壞社會秩序、違反治安法紀哦?」,而買菜刀者一定後悔:「早知響外地冇實名登記嘅地方買菜刀啦,之後再帶返廣州用,真系死蠢,毫無計畫!」。

睇到依度,一定有人話:「大佬呀,呢份系徵求意見稿嚟,都唔一定會實施!」。哈哈,小學雞真系大笑啦,有咁樣嘅諗法,真系枉響天朝生活咗咁多年啦。通常徵求意見稿出得街、見得光,就一定會實施;就算響實施嘅時候會有改動,執行果陣內部亦都一定會有陰陽操作辦法或另類方式。話事人都系燒壞瓦,會同你諗擾民概念?大家真系食得多大頭菜啦!徵求意見稿,大家會提意見咩?就算大家夠膽提意見,你估大家嘅意見會唔會去到上高呢?會被和諧、定系被代表呢?

亞運,乜都系用亞運做理由,真系有好多嘢都唔使徵求你嘅意見。八月十六日,廣州市國土房管局就出咗下邊嘅管理辦法:

廣州市國土房管局做到四個到位加強在穗外國人管理工作

為確保第16屆亞運會的順利舉辦,市國土房管局通過調動物業服務企業力量,採取四個到位的管理辦法,加強在穗外國人管理工作。

一是信息報送到位。物業服務企業須在24小時內將新入住外國人情況報屬地出租屋管理部門和公安派出所,每月將房屋租賃雙方當事人姓名、房屋所在地等具體情況報市房地產租賃管理所。

二是配合執法到位。物業服務企業要積極配合,主動協助行政機關和街道(鎮)出租屋管理服務中心工作人員執行公務。

三是檢查整治到位。6月份組織了房地產服務行業專項檢查,對亞運場館周邊的社區和零報送的物業服務企業進行重點檢查,並跟進後續整治工作。

四是行政處罰到位。對漏報、不報外國人資訊的物業服務企業,給予警告並責令限期整改,逾期不報送的,依法進行處罰。

需特別提醒的是,為進一步加強亞運期間在隨外國人管理工作,亞運會期間逾期不報送資訊的,取消當年物業管理示範社區(大廈)評選資格,已獲得該榮譽的,由市物業管理協會取消榮譽並摘牌;已取得國家、省優秀示範社區榮譽的,由市物業管理協會向上級部門建議取消榮譽並摘牌。

響上邊嘅管理辦法,大家睇到乜?小學雞就睇到又系以亞運做理由,廣州府、衙門捕頭又將「卸膊兼大石矺死蟹」嘅技倆發揮到淋漓盡致,點解?小學雞有時間再續帖啦。

唔知有冇磚家出嚟認證: 呢D係 國~際~慣例, 依D係 與 國~際~接軌,
須要,你估中國官員唔驚D心智不成熟者揸支槍亂咁FE啲鬼妹,從而影響中國禮義廉恥的國際形象啊
啲貪官狗官, 滿腦精蟲
前一晚仲搞完幾個女人
第日就義正詞嚴咁提出「買避孕套須實名登記」
發言時隻手仲要喺女秘書裙底抽下水
現代中國官場, 真係荒謬絕倫, 蔚為奇觀