QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2300|回復: 4

[八卦時聞籮] 亞運工程擾民 千人圍市政府

廣州地鐵冷卻塔對正民居 排廢氣污染社區 亞運工程擾民 千人圍市政府

業主們戴着口罩,打出巨大橫額,要求見市長萬慶良。互聯網

廣州正緊鑼密鼓籌備亞運會,昨日卻再現大規模示威。廣州豪宅光大花園近千名業主,不滿地鐵在他們所住小區旁建空調冷卻塔,昨到市政府上訪,並打出「救命」等橫額,高呼「要見市長」。當局出動大批公安戒備,一度與示威者推撞,但無人受傷,亦無人被捕。居民稱:「不拆除冷卻塔誓不罷休。」

光大花園位於海珠區工業大道北榕景路,屬廣州豪宅區,入伙近 10年。當地擁有幾十萬平方米綠地,深受住家喜愛、買家追捧;兩年前,廣州修建地鐵八號線,但令居民意想不到的是,地鐵在與小區僅一牆之隔的地方,興建巨型空調冷卻塔。居民擔心當地鐵啟用,這些冷卻塔將成排氣口,每日不停排出地鐵廢氣,荼毒小區。

近千名光大花園業主,在廣州市政府門前示威抗議。互聯網

地鐵冷卻塔對正小區民居,業主擔心日後排出毒氣影響健康。

地鐵漠視民意 加速工程

今年初起,光大小區居民在小區內拉橫額等各種方式抗議,但地鐵方面不為所動,一面向居民解釋冷卻塔「無害」,一面為配合即將到來的亞運會,加快建成冷卻塔。小區居民的負面情緒也開始高漲,近月已多次集體上訪,並在地鐵工地四周圍牆,噴上「毒氣庫」等字句,以示不滿。
近日當局又以亞運會將近,需整頓市容為名,宣佈要清理光大花園小區內的標語,這成了一眾業主上訪維權的導火線。昨日上午,近千名業主聚集在廣州市政府對面人民公園,當中有不少老人和小孩,大部份人都帶上口罩、穿白襯衫,打出寫有「拆塔」、「救命」等大字的橫額抗議。當他們看到有官員車輛進出市政府,即高呼「政府救命」、「要見市長」等口號。
當局調來大批公安到場,又用鐵馬將示威者隔開。公安當發現示威者用攝像機拍攝時,即時衝上前制止,並推撞拍攝者,但無人受傷,亦未有拉人。公安引導示威者轉往市信訪局,但信訪局閉門,業主們不滿被帶遊花園,和公安對罵,並重回市政府門前示威。市政府曾派官員與示威代表商談,但並無任何承諾。示威活動於中午和平散去。

業主們日前包圍地鐵工地,要求拆除冷卻塔。互聯網

廣州亞運年底舉行,亞運禮儀小姐正忙於接受訓練。互聯網

「面對面說話都聽不到」

「如果冷卻塔正式運行,這房子根本沒法住了!」家住小區 F區六樓的黃女士指出,她家正對着那幾個冷卻塔,相距不到 20米,「前幾天試運行的時候,家裏面對面說話都聽不到,就像飛機降落」。住在 F區四樓的陳女士則表示:「冷卻塔排出的廢氣,有股燒焦異味,令我喉嚨很不舒服。」不少業主均表示,他們將繼續抗議下去,冷卻塔若不拆除,絕不罷休。
搜房網/本報記者

講開又講
點解個萬慶良上任以來都好少公開表態
例如咩粵語事件,洗村事件,亞運工程擾民事件..
次次都做縮頭烏龜.
人哋啊邊個都識講:我都在學廣州話....,啦
係姓萬嘅唔夠底氣頂係想一次過爆發出來呢?
一D都唔覺得佢做緊市長
講開又講
點解個萬慶良上任以來都好少公開表態
例如咩粵語事件,洗村事件,亞運工程擾民事件..
次次都做縮頭 ...
貓児 發表於 2010-8-21 13:45

呢啲係內地官場慣例,凡係一把手都應該迴避就社會熱點負面問題直接表態,以免出頭。

話時話,呢排留意過下一啲經濟較發達城市市民嘅示威請願,發現一個特點:頗有公民風範,一係唔搞,一旦要搞要示威請願,無論規模、陣仗都要比內地其它地方嘅大型、出色,有幾分似民主社會嗰啲公民示威活動。
例如,其它地方嗰啲群體示威事件,不論拆遷好,冤案好,都只不過係三五十人鬧事,其餘群眾大多是圍觀,莫講話叫口號,就連標語都少見,大多數都係齋坐,意圖吸引路人目光(但其實路人大多只知又有示威,唔知到底示威啲麼)。

以廣州為例,先係江南西、中央公園嗰兩場撐粵語遊行show,遊行、口號、標語齊備,有聲又有勢,重夠曬型。更有甚者帶絲襪直接舉起標語質問一把手省委書記。我睇亞視新聞見到呢段片段時,如果唔係留意到「廣州」二字,我重以為係香港又有啲麼嘢社會團體喺政府大樓前請願啊。因為個look實在太似民主社會嗰啲示威feel喇。而平時內地見開嗰啲,都係(幾十個農民)齋坐喺機關門口。

又再睇廣州呢次,嗰個大標語,醒目又養眼。

又例如,內地廈門嗰次反對PX項目嘅示威活動,先係短信、黃絲帶,跟住遊行,標語樣樣齊。重有就係05年嗰次全國各大城市反日示威行動,就更係震撼國際,示威遊行嘅規模同效應對比一啲民主地區都毫不遜色。

由此可見,中國內地一啲經濟發達城市已具公民社會嘅精神,只係未有公民社會嘅制度。中國內地已初具建立全面公民社會嘅條件,可惜上層無意順應此勢頭順水推舟進行公民社會建立嘅最關鍵一步——政改。
枉重有人歡迎個乜運……!到處挖到處拆…!!真係掉哪媽………
回覆 2# 貓児

而家啲新官上任,興扮深沉,今日唔出聲,唔等於佢第日唔出聲;之前嗰六件木,都係噉嘅,之睇真啲,都係冇料到嘅,嚟,就去咗黃果樹睇瀑布喇!