QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2496|回復: 6

[問音問字] 问一问各位啲正字

唔想同人哋倾偈时打错字,不过佢哋话我好无聊。但系我点都要问,因为我系粤语嘅忠实拥趸,致辞粤语!!!!!

谂zyu6,跟」zyu6」,睇「zyu6」……乜乜「zyu6」嘅「zyu6」用边个先至啱?「住」定系「着」,或者其他

有paai4嘅paai4系唔系应该用呢个「牌」,而唔系呢个「排」?我记得有个来由,可唔可以话畀我知

广东话入便,表气味嘅ceoi4字,系唔系呢个「
咦,打唔到个「

其实普通话都有尔个问题,好似「看着他」,「看住他」;「贴着他」,「贴住他」。其实原因好简单,因为繁体字系「著」,「著」读「住」。著(着)系个多音字,粤语一般认为读zoek,但尔个音应该对应嘅系「着陆」、「着手」,表示「进行」嘅,应该读「住」对应普语嘅「zhe」。如果话,著无「住」尔个读音,咁就错了。著同箸同音,粤语中「箸」就系「住」(一「住」面),更何况著里面,著作嘅「著」同「表示进行」嘅「著」系唔同意思。
重有一个相同情况就系「了」,都以为只可以读「l鸟」,似乎唔知道有另一个读音le,对应粤语嘅喇(laa、la)。
ceoi4 o随
嗰個 ceoi4 字係CJK擴展B區嘅漢字,論壇嘅系統唔支持,無法顯示㗎
彭生话系「馟」,不过馟读「涂」,查过下「涂」又真系可以读「除」嘅,与「滁」同。

我也认为写做「著」比较适合。