QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2743|回復: 11

吃喝在韩国——GO!!!

一早就听讲韩国「无啖好食」..
去到又发觉未必如此。
我就被喂得肥肥白白翻嚟啦!哈哈。
去片~
系未我D相太大,上传唔到啊??
系未我D相太大,上传唔到啊??
brittanyche 發表於 2010-8-16 18:07

食饃饃頭都肥嘅,噉唔等於「有啖好食」喎! 睇怕啲相同妳噉,肥得滯,要減肥先見得人。
回覆 2# brittanyche
终于搞掂D相啦~~

年糕+紫菜汤

难得有咁多肉!我都好激动~
呢种菜嘅食法系:将D大白菜包住饭、肉、泡菜,卷啊卷,之后一啖放落口!~
回覆 4# brittanyche

路边小食档~ 血淋淋嘅「血肠」!

呢间店嘅雪糕非常好味!~

回覆 5# brittanyche

亲手做泡菜
음...........
맛있어요 !
한번더주세요 !
回覆 7# 광동왕국-08

哈哈~你的韩文好正式啊~所以我都睇得明~~

弊就弊在韩国人平时讲嘢都唔用敬语,搞到我系书本度学D嘢都用唔上~
睇見啲餸菜就諗起荒蠻之地呢幾個字,無鹹無味,好似食飼料噉,唔怪得之啲人咁硬膠啦!
回覆  광동왕국-08

哈哈~你的韩文好正式啊~所以我都睇得明~~

弊就弊在韩国人平时讲嘢都 ...
brittanyche 發表於 2010-8-17 20:55

有次我將日韓兩語溝亂咗嚟講,搞出個大頭佛出嚟!
話說嗰次去韓國旅行,於是順道轉機去日本玩,下塌酒店安頓後,隨即出街揾嘢擦,
去到間日本料理店擦飽後就叫個伙記畀杯水我,由於日韓兩語嘅文法語順非常相似,
我隨口講句"お水を주세요"應該係"お水をください"先至啱嘅。
後來先知道噏錯咗,認真大頭蝦
正確嘅講法係:

물을주세요(Murul juseyo)韓 

お水を下さい(omizuokudasai)

回覆 10# 광동왕국-08

我都有试过!不过系广东话+普通话+韩语!
回覆 11# brittanyche

嘩!妳重勁!三語炒埋一碟!
凄いよ!三語料理を作りました!