QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2738|回復: 14

廣東文化blog喺美國度

大家好!我想首先講句「唔好意思」因爲我啲廣東話水平冇可能有你哋啲咁好。

我係一個美國長大各華僑。中文唔太好,廣東話嘛嘛,普通話重更加差。

我今日無意中搵道呢個網站同論壇。

我林你地全部都知道大陸同廣東電臺呢件事啦。 雖然我5係廣東/香港長大,我都永遠係廣東人。我5希望長來我地個文化會甘容易消滅左。我雖然無人地甘大錢或者偉大。但係,我知道人民力量係最強。說一我而嘉就征左一格blog支持我地個文化。雖然甘次佢地話5會那走我地個語言。不過有一次就會有第二次。

如果你地一個blog係關於廣東文化同埋有興趣一起trades links (互相加對方個blog個URL上自己個網站度。英文係trade links,唔知中文有無甘樣teem)
http://canton168.byethost31.com

希望可以聼到好多你地回復!
估你英文好過粵文,噉好,你就將你所知所聞,譯成英文,畀多啲人知,粵語就至瓜得,粵文化畀人鏟到剩得個殼,......
回覆 1# makmak

歡迎加入撑粵行列
回覆 2# 外外星人

係咯。我盡量可以做德幾多就做幾多。甘...你地有無關於粵語文化的網站或者知道其他朋友會有呢?我越跟人地「trade links」trade 得多就可以領到多D人見面到。
哈哈,係阿。有時我英文比我廣東話好到好尷尬>_<.
回覆 3# Vncantonese

哈哈,多謝!甘,你有無blog或者網站關於粵語/文化?有就好啦!
順便問:你會不會係越南人?
呢個阿Jean寫粵語日誌寫得幾好,你睇下:
http://home.cantonese.asia//space-8440.html
我住喺越南嘅。
回覆 6# Vncantonese

哦~哈哈好彩佢個blog係廣東話。如果係普通話我就死快D啦~haha
回覆  外外星人

係咯。我盡量可以做德幾多就做幾多。甘...你地有無關於粵語文化的網站或者知道其他朋友會 ...
makmak 發表於 2010-8-11 01:29

我個blog都係Cantonese咖!
回覆 8# 外外星人

真係啊? 係邊度啊?比我睇睇啦~ 有無興趣"換links"? =]   可以多D人一齊撐廣東話!
回覆  外外星人

真係啊? 係邊度啊?比我睇睇啦~ 有無興趣"換links"? =]   可以多D人一齊撐廣東話! ...
makmak 發表於 2010-8-12 03:24

將你隻滑鼠掂埋我嘅頭像度,就睇到啦!
將你隻滑鼠掂埋我嘅頭像度,就睇到啦!
外外星人 發表於 2010-8-12 03:52

哦!甘阿?不如我地換link好唔好啊? :) 我已經加左你啦!
哦!甘阿?不如我地換link好唔好啊? :) 我已經加左你啦!
makmak 發表於 2010-8-14 03:39

你學似佢噉:http://bbs.cantonese.asia/thread-26126-1-1.html,去意見版「換link」啦!

回覆 12# 外外星人

真係好多謝你啊~你真係好人啊。最衰就係我中文甘差。原來換links係叫做「換友情鏈接」
英文好過粵文!!
粤语比我地仲好