QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2671|回復: 7

点解我入唔到粤协,但又有啲人得嘅?

自从7.25开始,访问粤协就变到好唔稳定,大概从八月份开始,一旦click入粤协,浏览器立即跳出「被重置」,同访问维基嘅敏感词条嘅症状一模一样,典型嘅GFW所为。
但令我奇怪嘅就系,我喺廣州嘅其它论坛道向其它网友介绍粤协,等佢哋click入粤协顺便试验下粤协系唔系真系被封。结果,所有跟帖嘅网友均能成功进入粤协,有唔少重注册埋(证明网速唔差)
呢个时候我已经好疑惑
寻日,一位粤协嘅会员喺QQ道话我听,佢同我同系廣州电信用户,佢依然能够正常进入粤协,无须翻墙,重截图畀我睇。但我喺同时间进入粤协,依然弹出「页面被重置」
令我近乎要癫嘅就系,我今日通过手机入粤协,万试万灵!!
我癫喇要,唔系咁大整蛊啊嘛?同喺内地廣州,手机上到,人哋电脑上到,就唯独我屋企部电脑上唔到!!就好似成个粤协都冇被封,就净系我台机畀人封。
么嘢回事啊?就系封禁我啊?
我宜家惊啊,我真系怕我真系畀人列咗入「黑名单」,就系针对我呢啲「黑用户」,唔畀我哋上粤协啊。
所以我想问问,会唔会真系有呢类技术,做到:专门针对特定电脑(IP)进行封禁,以阻止特定人无法进入特定网页,而其它电脑则不受影响?
PS:我宜家就系用手机上嚟发帖嘅,中规中矩冇翻墙,入得好顺利。但系电脑就重系「页面被重置」,烦死我喇!!!
樓主大可放心,此情況並非針對個人,係GZ某ISP根據指示喺大範圍內做URL過濾,阻斷正常訪問。

今日又好似OK嘞。。。
我宜家就用屋企電腦又上到嘞。。。
---------------------------------------------------------------------
唔得喇唔得喇,宜家係PM 5:10,又入唔到喇。睇嚟正如一啲人所講,一到傍晚開始就唔到喇

我宜家又要靠翻牆先至上到粵協喇
--------------------------------------------------------------------
宜家19:16,我又能夠正常訪問了
到底點搞咖
我同你一样喔 .....

要用代理先得
表示开始恢复正常
今日開始正常訪問得返
係咯,好似有正常入返咯。
如果確實正常返,噉睇嚟喺粵語呢個問題上,ZF亦都係有立場嘅