QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2375|回復: 8

[八卦時聞籮] 怪!「李彩樺」犯咗乜嘢事?點解google唔到?

想google「李彩樺」,點知連google都死埋! 有邊個話我知,「李彩樺」因乜事唔睇得???
(in jest )
     個名起得唔好, "你choice華",  邊有得你choice啊,
        唔好就唔 "choice " 羅喎,    好唔好都唔能夠 "choice" !
     叫"你must華" \ "你espouse華" 就得
,唔係
你估而家重係大清咩,鍾意搞文字獄。
CCP搞嘅文字獄, 唔見得比滿清少
中央政治局委員有冇人個名裏面有個「李」「彩」或者「樺」字?有嘅話就唔得google咖喇

例如,「胡」都唔得google咖喇,因為有個「胡」字,Wu Gam-Tou
(in jest )
     個名起得唔好, "你choice華",  邊有得你choice啊,
        唔好就唔 "choice " 羅喎,     ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-8-8 11:59

我老母個名到有個"屏"字,文革果陣話呢個字係反革命字,搞到佢要改名。佢到而家都唔知點解,請高人幫手解字。
我老母個名到有個"屏"字,文革果陣話呢個字係反革命字,搞到佢要改名。佢到而家都唔知點解,請高人 ...
drdoom_2009 發表於 2010-8-10 16:05

-----聽講 算命佬 識得拆字解字,  CCP有算命佬嘅功能, 犀利

復樓上嘅樓上
確實離奇,不過畸形年代畸形事情畸形人,世事到此不足為怪,睇翻某些十年間嘅文案,或者可以從零星事件推斷,但事實都係始作者先知啦

1.呢個系十年間某人之日記節選,源自中國文革研究網, 其中所謂之反革命CCP東北局候補書記兼CCP中央東北局組織部部長"喻屏" 不正好有一屏字?

[東北工學院毛澤東思想紅衛兵第四野戰兵團1967年7月28日

喻屏是一個地地道道的衣冠禽獸、偽君子。喻表面上看來很「老實」,實質是個大流氓!
......

夠了,喻屏哪裏還有半點共產黨員的氣味,完全是個黃金榮的流氓淫棍!其醜惡靈魂實在是臭不可聞!
  革命造反派的戰友們,我們要「宜將剩勇追窮寇,不可沽名學霸王」徹底揭開東北局階級鬥爭蓋子,把文化大革命進行到底!
  打倒反革命修正主義分子喻屏!
  無產階級文化大革命勝利萬歲!
我們偉大領袖毛主席萬歲!萬萬歲!]

2.時任CCP中央宣傳部副部長和國務院文教辦公室主任張際春之夫人羅屏,此亦一"屏"也

可搜百度張際春
http://baike.baidu.com/view/163472.htm?func=retitle
即見下面一句話
[林彪、江青反革命集團千方百計要把際春同誌置於死地,有一個重要的原因,就是際春同誌的夫人羅屏同誌曾揭發過江青的醜事]

可見,兩大反革命份子皆名"屏", 乃名中有"屏"豈不反哉?