QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Vncantonese

[粵語拼音] 粵語應該正式統一用一種拼音方案+穿衣戴帽嘅拼音

如果要平民化,最好用1-6,
要兼顧美觀,就要用上標及
在正確的韻母上或在後面標示。
thui先生覺如果一定要用上標符號嘅話,點標好呢?
麻煩你哋喺呢個論談討論時用粵語,唔好用普語,留俾粵語一個生存嘅地方。
http://bbs.cantonese.asia/redire ... o=lastpost#lastpost
唔該晒!!
回覆 23# Vncantonese

VN朋友又唔使咁大反应嘅。粤语文有两种,书面语与口语文。口语文生动活泼。而书面语严谨仔细,多用于公文,法律,学术等需要严谨的领域。呢度相对嚟讲,属于学术味重嗰種,所以用书面语会比较适合表达。
我一啲都冇大反應。啱啱去咗廣州,東莞(我祖宗嘅家鄉),親眼睇到,親耳聽到粵語真係死都臨頭。可能你唔覺得。
喺海外粵人,逼住要講本地話(外國話)因為入鄉隨俗吖嘛。但係喺廣州我想享受番純粹嘅粵語空間都冇,實在太失望!
我只想有啲粵語空間,噉都算大反應?
如果你哋都用嗰啲乜野書寫語/普語,我重使乜嚟呢個論談。喺其他地方都大把。
有道理。想解决呢个问题,就要多点搞粤语培训班,让外来人口有机会学习本地话。慢慢,语言环境就翻嚟喇。
妖,冇計啦,我喺外面用電腦啊,輸入法冇我平時用開嗰啲粵語詞彙吖嘛。
默認自帶都係啲普通話詞彙啊,為圖快同方便,咪用住普通話書面語行文囉。
回覆 27# xiss

噉去到邊個網吧你就下載然後安裝粵拼喇,第個都可以用吖嘛
好在我打字用開形碼,去到邊都冇事。(中學教既係「速成」……)

書面語不同普語,書面語(理想而言)係將大江南北未必所有人都睇得明之方言字去掉而成。因為作書寫用,間有文言夾雜亦無不可,圖其簡潔也。如果你有機會來香港,聽下列車廣播,就會發現粵語同普語即使撇除方言字,用詞都會有些少分別。要壯大粵語,不必汲汲講求寫方言字,有時候反為喺通篇「書面語」中滲入更多粵式字詞用法命名,可能更有埤益。

有時我地笑話,前一句「違者送官究治/法辦」,後一句「涉嫌阻差辦公」,啲普語人究竟有冇可能聽得明……(似乎好似真係唔明,因為普語版通常都用X倍字重新詮釋。)

粤语书面语流畅与否有个明显特征:很少用『的』或者『嘅』字。
(上面这一句比较典型普语里面写作:
流畅粤语书面语有个明显特征。。。。。)

现在普语中使用嘅係欧式语法。大量使用『的』『得』『地』以表达修饰成份。
但传统书面语里面,係很少会使用『的』『得』『地』或者粤语中嘅『嘅』『咁』等字。

其次,少用欧式从句。我记起曾有句子如下:
『柔柔的河水在流过苏州城时映出的那些粉墙黛瓦,诉说着这座城市数千年的沧桑历史。』
整个句子就一个动词(诉说)
传统中文为(水平有限,写得不好)
河水柔柔,流过苏州,映粉墙黛瓦,数千年沧桑。
将欧式从句中嘅从句分出嚟。改为多动词并列句。最好在字数上可以对仗。
回覆 29# billyswong

即係話粵語嘅書寫文同普語嘅書寫文唔同?唔會啩?
回覆 31# Vncantonese

此书面语并非粤语独有,係汉语共用的。不过,普语只今大量采用欧式长句。从而偏离传统书面语。
【書面語】係咪重叫做【文言文】?
書面語唔同文言文。書面語對應的係口語,文言文對應的係白話文。書面語可以文白夾雜,白話文亦可「書口夾雜」。

書面與口語的分野在於有冇受地方口語影響,使文章出現地域問題,非當地人不能解;白話文此概念始於新文化運動,以「現代人」談話方式為主軸,極力排除舊文風。

此所以大陸學制好少講書面語/口語依對概念,因為佢地一開始就將自己當成正統,要普天下中文人跟隨到底。不過香港都開始迷迷糊糊,被洗腦當普語=書面語了。唉~
我都迷糊,搞唔清乜嘢係書面語,文言文,白話文囉!!