QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4548|回復: 4

[其它] [分享]《廣東順德方言錄》讀後感

睇咗最近新編嘅一本名為《廣東順德方言錄》嘅書,相對於同類對方言論述嘅書籍嚟講,感覺好一般,錯誤遺漏都唔少,雖然個別地方有提到正字,但多數用錯字嚟代替,唔鼓勵用正字係呢本書嘅敗筆,亦因為缺少對電腦大字庫嘅認識,錯誤認為多數字喺電腦搵唔到。另外刻意將順德話同廣州話嘅詞彙區別開嚟,本嚟兩者詞彙交集以外嘅詞語唔會好多,冇必要噉樣處理。我嘗試聯絡作者,未果。不過單憑作者一己之力出咗呢本書已經好難得,唔需要太多指責,畢竟一個人嘅力量有限,有心而餘力不足,期望有更多人共同參與。。。

Re:[分享]《廣東順德方言錄》讀後感

余ok 真係好有心~~ 坊間呢類型書籍唔多,質素又良莠不齊 提議余ok你可以搜集多d資料~出返本《順德方言錄》~ em5:

可惜網上冇得睇。

余ok有冇谂过自己可以写一本?好多嘢我可以帮到你架。

边度有得卖? 点都要认祖归宗,哈哈