QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2269|回復: 2

[純水無大礙] 建議 大量使用 Skydrive用於上傳及回貼討論問題

建議 大量使用 Skydrive用於上傳及回貼討論問題

如果係上傳, 覺得放 skydrive網盤(微軟嘅下屬網站) 仲好D,  本人未發現畀刪除現象, 並且, 大多數時候 5使翻牆
或者, 放上其他主貼之後, 同時發送一個備用鏈接 ,指向 你嘅 Skydrive網址
5使 MSN賬號, 都可以下載嘅, (將文件放嚟 public 開放目錄 就得)
    Skydrive 配上 Google瀏覽器 仲好用

其實, Skydrive都可以咁樣用:  因為可以回貼, 並且冇版主, 亦都5受大陸控制,   可以當成 '發帖\回帖\討論事情'嚟使用

開貼---求其上傳一個 1KB 嘅無關圖片文件, 跟住大家可以點擊呢個文件 回貼商量
    (注: 回帖---需註冊,   回帖有字數限制,
         回帖---不支持圖片, 但可以回帖時 引入一個 Link ,指向你嘅 Skydrive網盤中嘅某一個圖片
         注冊--- 5使裝MSN,  去到 skydrive.live.com, 畫面有提示你 選擇註冊   
    )
     缺點: Skydrive受眾不多, 影響力不強,

下載一(全版,TS嘅SkyDrive網盤)http://cid-fee2df8108d26863.skydrive.live.com/browse.aspx/.Public (全版,未發現畀刪除嘅現象)
    各位可以試下, 我呢個目錄使5使 擔凳仔?
不過如果太复雜,有可能對一D朋友做成困撓
不過如果太复雜,有可能對一D朋友做成困撓
雨夜街燈 發表於 2010-7-26 00:42

------
將Skydrive網盤 變相作為 論壇嚟使用
      優點:  5會畀刪貼, 只有樓主及微軟公司有此權力,  如果樓主承諾不刪帖, 則可提供'較全面視角環境',
      優點:  冇需擔凳仔
      優點:  上傳嘅 視頻文件\音頻文件\圖片文件 無需擔心畀刪貼
      優點:  下載視頻文件 無需註冊, 任何人可參與, (回帖需註冊)

缺點:  上圖困難, 只能以文字 URL指向某圖
      缺點:  Skydrive三年內曾有數次畀封記錄,
      缺點:  功能不如 正式論壇 齊全, 有待電腦高手尋找 快捷操作方式