QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5166|回復: 9

[語義解譯] 冇「屌那媽」

呢牌「屌那媽」都幾hit吓,噉點解係「那媽」呢又?粵語都冇「那」嘅。

查實「那」係「你阿」嘅連讀、快讀嚟嘅,即係「屌你阿媽」。我哋細細個嗰陣就知咖嘞,點解而家好似冇人識乜滯嘅呢。

講多樣嘢添,「屌佢老乸、屌佢老母」係粗口;「屌你老乸、屌你老母、屌你阿媽」就係爛口——「乜你咁爛口咖」

「佢」一般係冇乜針對性嘅,「你」就大檸樂啲嘞,得撚罪咗人都唔知。

噉點解「你阿」變咗「那」呢?

第一就梗係快啦,慳工夫啊馬。

第二、有啲人唔係好慣講「佢老乸、佢老母」嘅,開口埋口都「屌你阿媽」,明明冇心嘅,點知得罪咗人都唔知,費鬼事搞咁多嘢嘞,就特登講快啲:「屌那媽」,噉就唔覺啦馬。
粗口同爛口你都分得出,好嘢!
噉「屌那媽」係唔係唔講得喇?唔係,知道係「屌你阿媽」嘅改良版就得嘞。

唔單止要講,重要講多啲,大聲啲講,男女老少都講。
梗係講得啦!重要噉講先響口:
屌那媽等同屌那星是弱化的言语,冇直接讲得咁劲,一般弱化后的言语讲出来冇咁激及刺耳。这个便是粤语精妙之处,同一句话,不同语气不同场合的意思都有所不同,有时还会有反意,得要睇用语环境及语气。

我一直都想知道,屌那升 是什么意思?
仲有小喇叭
我一直都想知道,屌那星 是什么意思?
对一华 發表於 2010-7-29 10:31

仲有一句屌那咪......

其实严格来讲,「你啊」读成那都算系切音.吊那星系台山"屌你嘅屎忽"音切变,同样黎自台山话仲有骑马过海。同样靠切音来隐藏既粗口仲有顶你个肺,肺系"块"fai hai近似切音,顶你个肺就系顶你个块。唔好话冇人知咩系切音。
領教咗~  原來仲有「爛口」= =