QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4006|回復: 11

[其它] 喺保粵上,點可以唔預港澳人士?

你哋好呀!我係香港人,母語當然係粵語啦!!我一直都好留意今次廣州人咁奮力去保粵,因為呢件事唔單止觸動到廣州人嘅神徑,仲衝擊到港澳。雖然港澳地區分別受過葡萄牙四百幾年同英國百幾年嘅殖民統治,但粵語依然係港澳華人嘅主要母語,粵語流行音、粵語電視劇同粵語電影更發亮發光,回歸後,根據一國兩制,港澳兩地官方依然以粵語作為行政語言,無論係立法會內嘅辯論、法院內打官司甚至乎行政長官嘅講話都係以粵語進行,而舊年舉辦嘅香港東亞運動會嘅大會語言就係粵語同英語,粵語同港澳嘅關係,打風都打唔甩。
當我哋嘅母語正面臨如此大嘅危機,我喺又點可以坐視不理呢?所以,我就係想問下廣州嘅朋友,身處港澳嘅我哋可以點樣配合你哋?齊齊拯救母語!!!
同意!粵港澳系一家,應該互相支持!
利用好你地嘅 自由 同媒體

E樣嘢  廣東好難媲美
回覆 2# walkman2k

所以香港會係8月1號,下晝2點,會搞一個省港齊撐粵語大行動,希望你可以嘅話,都抽空嚟參一參加啦!!我哋同廣州一樣,都係著白衫!!
回覆 3# vincent10

我已經係facebook同msn將呢個訊息廣泛傳播,喚起全球粵人關注!!
回覆  walkman2k

所以香港會係8月1號,下晝2點,會搞一個省港齊撐粵語大行動,希望你可以嘅話,都抽 ...
聰聰少 發表於 2010-7-27 00:53

「省港齊撐粵語大行動」呢個名好好!強烈支持!
回覆 6# walkman2k
係呀,依家廣州同香港都好齊心一致,當母語處於水深火熱,當嶺南文化處於生死存亡關頭,喚醒港人潛在對粵文化嘅情懷,港澳與廣東同氣連枝,並將一切恩怨同成見都暫時放下,粵港澳人民都槍頭一致向外,保衛母語,令粵人大團結,實屬難得
有香港嘅支持,呢場將仗易打啲,加油!!
凡系廣東人都系一家人,大家一齊撐粵語!
其實唔單指 粵港兩地嘅人

支持多元文化嘅人 都可以 十卜
回覆 10# vincent10

廣東三大語系:廣府話、客家話同潮州話,我地都要支持
不只省港,應該要全球粵人齊撐粵語大行動