QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4922|回復: 13

請教一個繁體顯示問題

我瀏覽香港網站嘅時候,偶爾有部分字睇唔到,例如“衛”等,不過我卻可以打岀嚟。 唔知道有咩辦法可以將呢d字完全睇到呢?就連本站某字,如:咖 字後邊嘅都睇唔到。。。 我用嘅係簡體xp,到底呢個問題要點解決? 唔該

Re:請教一個繁體顯示問題

「衛」字好平凡﹐每個字庫都應該有。你可以將睇唔到嘅字﹐複製去word﹐睇吓要用邊個字體顯示。再喺internet explorer菜單﹐單擊「工具」﹐ 選擇「internet 選項」﹐選擇「常規」卡片,單擊「字體」按扭﹐試吓變換顯示繁體嘅字體。 至於你睇唔到下便「點擊插入粵語字」﹐「咖」字後便嗰個字﹐係好正常﹐因為佢係空格(u+3000﹐ideographic space)。

殺人王在2006-5-16 11:11:32說道:[br]我瀏覽香港網站嘅時候,偶爾有部分字睇唔到,例如“衛”等,不過我卻可以打岀嚟。 唔知道有咩辦法可以將呢d字完全睇到呢?就連本站某字,如:咖 字後邊嘅都睇唔到。。。 我用嘅係簡體xp,到底呢個問題要點解決? 唔該
要顯示「衞」字等香港造字(非cjk漢字區,而係喺私人造字區),需要安裝《香港增補字符集》。請去呢度download︰http://www.info.gov.hk/digital21/chi/hkscs/download.html

多謝管理員的回答,我正在下載.. 另外,我用簡體xp的系統裝繁體軟件,發現缺顯示不到軟件中的繁體字,到底有沒有可以解決的辦法?

我已經下載,不過好似係一個倉頡輸入軟件? 安裝后部分字體依然睇唔到,例如途中"嘅"字,我打得出,不過卻顯示不到,而且我複製去word文檔都係一個空格,不知道如何解決

㪐㩿此字我在寫字板上複製上去顯示的是兩個方塊?點解?我好似已經裝咗字符 另外,我用倉頡可以輸入䂿,不係寫字卻顯示不到?

𥄫字一樣係唔得,網頁可以顯示,但喺部分軟件例如,qq就唔得。 到底有咩辦法可以解救? em20: em20:

安裝咗宋體-方正超大字符集之後﹐通常重睇唔到extb擴展區嘅字﹐要修改註冊表。 註冊表可以自己修改﹐或下載一個叫ext-anb.exe 嘅程式﹕ 倉頡之友 » 輸入法學術論壇 » 支持顯示 unicode ext-a & ext-b 字體程式 http://www.chinesecj.com/forum/viewthread.php?tid=177

我己經安裝咗以上軟件,不过失敗收埸,唔知道點解 em20: em20:

internet explorer菜單﹐單擊「工具」﹐ 選擇「internet 選項」﹐選擇「常規」卡片,單擊「字體」按扭。 我用ming(for iso10646)extb睇正體﹐用simsun (founder extended) (即宋體-方正超大字符集)睇簡體。不過咪問我理由。好似係美觀問題。

殺人王在2006-5-18 8:40:00說道:[br]㪐㩿此字我在寫字板上複製上去顯示的是兩個方塊?點解?我好似已經裝咗字符 另外,我用倉頡可以輸入䂿,不係寫字卻顯示不到?
下载安装本站的:中日韓漢字超大字符集即可显示!

禾苗小昭在2006-5-21 15:38:15說道:[br][quote]殺人王在2006-5-18 8:40:00說道:[br]㪐㩿此字我在寫字板上複製上去顯示的是兩個方塊?點解?我好似已經裝咗字符 另外,我用倉頡可以輸入䂿,不係寫字卻顯示不到?
下载安装本站的:中日韓漢字超大字符集即可显示![/quote] 本站?借間連接有冇?

下载中心喺度: http://www.cantonese.asia/soft/index.asp 希望你哋多啲上粤语协会嘅主页睇睇,更新咗好多内容。

己經下載咗同安装,顯示率比以前多,但係依然有部分字顯示唔到. 例如:"柏" 同"綫"