QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2074|回復: 8

[問音問字] 高手进来讨论下"油"字的变调?

当"油"字放在句首,肯定是读原调,如"油水".姑且不讨论先.先讨论放在句末的"油"如"花生油""调和油"清凉油"調和油、棕櫚油、粟米油、橄欖油都是读原调.但是为什么有些词语要读2调呢?如"加油""红油""白油"等等.小弟我不知道如何变调.能不能一一说明,再举例下要变2调的油.谢谢大家!!!

Re:高手进来讨论下"油"字的变调?

最近我啱啱開始製作我個qq空間,呢個問題我喺上邊作咗歸納,歡迎蒞臨指導。 我的qq空間之:「油」的變調 概括嚟講,用於人體嘅油讀原調;作用於物體表面嘅油讀2調;燃油分兩種情況,作偏正詞組中心語時讀原調,表示係乜嘢種類嘅燃油,而作動賓短語嘅賓語成分時讀2調,表示對燃油作某啲操作。

你哋读jau2门定系jau4门?

我絕大多數情況係講「油2門」,只有極偶然嘅情況會講「油4門」。 我係喺f君向我提出呢個問題之後臨時歸納咗一啲規律,倉猝中難免有所疏漏,事實上起碼就諗漏咗「油門」呢個詞,雖然「油」字位於詞首,但係卻會變成2調。而且,我認為就算呢啲歸納做得幾細緻都好,始終都只係不完全歸納法,所以係唔可以用『肯定』呢啲咁絕對嘅詞嘅。但係喺我寫嘅答覆中雖然冇話「油」字位於詞首就『肯定』唔變調,但係亦都冇用諸如『多數』『一般』之類嘅詞模糊一下,噉樣的確會令人產生錯覺,睇嚟有必要喺我嘅qq空間中作出修改。不過雖然有例外,但亦不必急於否定呢啲規律,除咗要繼續驗證完善之外,喺應用嘅時候亦都要注意特例嘅存在。對於歸納出來嘅規律,掌握規律,注意特例係慣常嘅做法。

概括嚟講,用於人體嘅油讀原調;作用於物體表面嘅油讀2調;燃油分兩種情況,作偏正詞組中心語時讀原調,表示係乜嘢種類嘅燃油,而作動賓短語嘅賓語成分時讀2調,表示對燃油作某啲操作。 ====================================== 機油,屬於邊種情況?

機油係作用於物體表面嘅

我觉得可以噉样分,传统油4、外来油2(自己老作) 有传统意义上嘅油,大多数拿来食、搽,重有生物体内嘅油,少数拿来烧——灯油,呢啲都系读油4 外来嘅油,基本上都系烧,可以再分读法,一种anl讲咗,做偏正式词语中心语嗰时读油2。呢个时候嘅油,可以理解成用传统意义嘅油来组词。 另一种anl都讲咗,我同佢嘅有少少出入,就系作为单音节词嗰时,读油2。呢个时候,油字已经唔系单纯传统意义上嘅油,而系用来烧嘅油4(当然所有油4都可以拿来烧,我呢度系从惯性思维出发),可以讲系有两种意思,所以就有,油2门、揩油2 至于机油2,我觉得呢个系油2嘅进一步嘅用法,机油个油2复合咗至少3种意思,润滑、外来、油,所以我觉得早期嘅人会下意识将佢读成油2,所以就有机油2、润滑油2 突然谂到,随便乱吹

印度神油 都系外来嘅油,不过绝唔会读jau2 em2:

都系传统意义上拿来搽嘅em3: 呢类油好多,斧标驱风油、娥术油,国内同类型大把,红花油、白花油……