QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1735|回復: 5

希望廣東省的領導重視粵語發展!唔好整日以普通話壓制粵語!

睇過幾個貼,話廣東省乜乜領導要大力推廣普通話,電視臺也要全部改用國語...真喺令人無語!心寒!
尼D做官的幾時可以聽下大眾的聲音?點解喺都要乜都要一刀切?幾時先至可以俾少少民主我哋?

喺尼度呼籲大家: 我哋要力撐我哋的粵語!支持的頂!
肯定撑粤语啦!
睇過幾個貼,話廣東省乜乜領導要大力推廣普通話,電視臺也要全部改用國語...真喺令人無語!心寒!
尼D做官的幾時可以聽下大眾的聲音?點解喺都要乜都要一刀切?幾時先至可以俾少少民主我哋? ...
KOO哥 發表於 2010-7-12 11:35

記住,大陸冇呢樣胡普就有。
尼D做官的幾 ...
KOO哥 發表於 2010-7-12 11:35

想統一埋語言,做到一統天下全民階奴!
其實個班高官係咪唔係真正廣東人,唔係點解會做到咁忘本!!!!!!
力撐粵語,粵語有我地廣州文化特色. 冇理由話改就改,係impossible !!!