QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7800|回復: 21

[其它] 香港粵語嚴重乸型化

http://dl3.hkreporter.com/files/new/wym_2010-07-01_2_6c83.mp3

以上呢段mp3有鬧人大大聲嘅黃毓民同馬草泥,好明顯馬草泥想模仿黃毓民,耐何口音作怪,成件乸型.

每次返大陸見到年青人摸仿香港人講野,我就話:好一個男人做乜學女人型?

(本人八十年代移民海外,回港後發現盡係乸型)
的确如此,最讨厌粤语中夹杂太多生吞活剥的英文,如果按正宗英文发音尚好。
唔只香港,而家呢代,大陸、台灣、南韓、日本班後生仔都互相影響,有中性化趨勢
的确如此,最讨厌粤语中夹杂太多生吞活剥的英文,如果按正宗英文发音尚好。 ...
dert112233 發表於 2010-7-2 13:34

普通話中那些「酷」cool「秀」show,將N讀成「恩」呢啲畸形英文,就更令外國人反感作嘔了
普通話中那些「酷」cool「秀」show,將N讀成「恩」呢啲畸形英文,就更令外國人反感作嘔了 ...
xiss 發表於 2010-7-2 18:03

普通语中的英文词只会用作名词或形容词词,且数量不多,而粤语中还有很多英文动词替代汉语中有此种用法的动词。
普通语中的英文词只会用作名词或形容词词,且数量不多,而粤语中还有很多英文动词替代汉语中有此种用 ...
dert112233 發表於 2010-7-3 08:48

中西融合而已,不拘小節
汉语不须要中西融合,同理也没有中西医结合
最近无聊听香港啲podcast,主持人第一句就惊艳到我。仲以为稳左个智障上来做节目,音调语气好似啲啱啱学讲野既小朋友,声带神经同肌肉发育未完全,控制唔到自己语音语调,有无人有呢种感觉?不过听多阵发现其实发音无乜太大问题,都适应了。
我有楼上的感觉,乸型都是特色啦,听蔡婥妍的广播剧都是如此。不过还是字正腔圆好啲。
中西融合而已,不拘小節
xiss 發表於 2010-7-3 11:39

根本係崇洋,又唔見廣普融合?

用北方話最多係講"沒問題","可怒也"之類,咁用係想盞鬼啲,但不中不英真係不文不類!
对,要讲英文就全讲英文,但香港人已经习惯咗噉样讲嘢喇
以上呢段mp3有鬧人大大聲嘅黃毓民同馬草泥,好明顯馬草泥想模仿黃毓民,耐何口音作怪,成件乸型.

每次返大 ...
moksiuwai 發表於 2010-7-2 01:26

樓主,呢段播音裡面大大聲嘅黃毓民同大舊陳偉業,你係唔係認錯大舊把聲當做馬草泥?大舊把聲係噉,應該係聲帶問題,唔係乜乸唔乸型。你星期日睇下城市論壇,馬草泥必定出席,聽真啲係唔係搞錯咗。
黃毓民用胸腔共鳴,年輕人用鼻腔共鳴
簡單講就係一個低音啲一個高音啲。
樓主,呢段播音裡面大大聲嘅黃毓民同大舊陳偉業,你係唔係認錯大舊把聲當做馬草泥?大舊把聲係噉, ...
李四 發表於 2010-7-8 01:31

http://www.hkreporter.com/myradio/channel_list.php?channelid=3

主持人:                          黃毓民、陳偉業、梁錦祥、馬草泥            
在線觀看VIDEO
節目重溫

HTTP下載:
1/7 遊行民主黨如過街老鼠
<<我參加了公投>>好好賣
上半生堅守前線, 下半世開放後庭
黃毓民用胸腔共鳴,年輕人用鼻腔共鳴
簡單講就係一個低音啲一個高音啲。 ...
danielairy 發表於 2010-7-8 04:32

再講簡單啲!
一個江湖中人,一個世界仔!
粵語乸型化,我覺得其實就系冇口音,後生仔都冇咁粗獷。
粵語乸型化,我覺得其實就系冇口音,後生仔都冇咁粗獷。
西樵仔 發表於 2010-7-9 14:08

人人都有口音,香港人點會例外?

無咁粗獷唔代表要乸型,無感情,連講粗口都娘娘腔.
中西文化踫撞的結果
中西文化踫撞的結果
ewebe 發表於 2010-7-9 22:40

唔好賴西方文化,有邊到唔受西方文化影響,共產主義唔係西方文化咩?點解鬼佬咁多史泰龍,香港咁多洪卓立?
最難頂係懶音,講懶音嘅人,唔慌man得去邊。