QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2152|回復: 13

聽講話舊時有兩部書……

一部書叫《Cantonese Made Easy》,一部書就叫《粵語全書》

兩部書都好似講話係記錄咗舊時粵語語法共語音,係真唔係真?
真係唔該你畀部《Cantonese Made Easy》過我睇咯

其實我覺得舊時啲粵語詞好似長過今時今日啲粵語詞咁

重有我唔知因乜野事重係新仔體驗而未曾升級
睇下你,得八文咋~!梗係使咗唔少錢啦!多啲發帖,賺多啲錢,噉咪新仔變老鵲囉!
哦,原來係噉,怪唔知得啦

可能係前排尋野尋得多

唔該你咯
唔使客氣。
今日你吹咗水未?
http://bbs.cantonese.asia/forum-111-1.html
哈,吹到先算喇

家陣重係新仔體驗,唔得嚮第二個板發帖,要儲多幾個粵幣先得
用字頗為古雅噃:「部」、「共」、「畀……過」、「因乜嘢事」、「尋嘢」、「唔得……」,我歡喜。
近排睇開啲有講論舊時粵語嘅書,唔經唔覺打咗出嚟咯

雖則語法甚唔同,但都要學下嘅
此乃更為原汁純正之粵語表達,在下不嘍都嗌人聽多啲、睇多啲,儲儲埋埋,寫出嚟嘅粵文先冇咁惡睇(斗膽講句:家陣入得我眼嘅粵文少到無倫,摻咗太多北話詞彙、句式,嗰啲都唔係粵人講嘅說話)。
哈,吹到先算喇

家陣重係新仔體驗,唔得嚮第二個板發帖,要儲多幾個粵幣先得 ...
游人 發表於 2010-7-2 12:53

原來係噉, 真係唔知噃! OK講得啱,你啲用詞真係好少人有,畀心機
此乃更為原汁純正之粵語表達,在下不嘍都嗌人聽多啲、睇多啲,儲儲埋埋,寫出嚟嘅粵文先冇咁惡睇(斗膽講句 ...
余OK 發表於 2010-7-2 16:47

咁多口水,好心你就加啲分畀人啦!
大戲裡頭亦有舊時粵語嚮處

終於尋得《粵語全書》呢部書喇,裡頭真係有好多舊時粵語句子

擇句你過睇:「有的專係念經作法嚟阨人嘅銀,因為佢會講好多大話嚟令個的冇知識嘅人信佢話,唔論有乜野艱難辛苦病痛,都有法子打理。」
不過嚮平時講開呢啲舊時粵語,多畀人笑.好似嚮堂上叫「先生」,啲同學俱笑佢

爭兩個粵幣就能做新仔喇

評分

查看全部評分