QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1889|回復: 8

[感情人生] 中学校长体验高考 数学5分英语0分

榆林一位六旬中学校长李锦成今年第一次参加了高考。他说,他参加高考是为了体验,也为学生们加油鼓劲。他也想看看自己与学生们的差异,以便更好地推进学校课程改革。
     李锦成高考成绩总分为150分,数学5分、文综76分、语文69分,英语零分。
     考150分很知足
     作为华栋中学的董事长、校长,150分的高考成绩会不会引起学生家长对学校教学水平的质疑?6月27日下午在接受采访时,李锦成说:「我根本没考虑这个问题,我没文化,不怕人笑话。咱本来就是个农民,40多年以前的初中生,第一次参加高考能拿150分就很知足了。」他说,年逾花甲总算参加了一次高考,很值得,分数多少不是个问题。「再说学生们今年考出建校以来最好的成绩,我高兴还来不及。」
     戴着老花镜看完卷子
     李锦成说:「我对数学一窍不通,5分全是蒙的。英语确实不会,弃考了所以是零分。作文没时间写,戴老花镜把卷子看完眼睛就酸得不行,前面答了一些,后面题目基本没时间答。」据悉,由于忙于学校事务,他没系统复习过,也没做过一套高考模拟试题,如何涂卡还是6月6日才搞清楚的。5月30日到6月5日,高考前夕,他行程上万里去河北、山东、北京等8个省市考察课改。
     他说:「我参加高考主要是为了探寻课改之路,再就是想体验一下高考,我就想看看我一个连初中都没上完的人究竟能考多少分。」
唔識講。。。校長咁低分都可以做校長,證明分數唔代表一切?證明高考系個笑話?

術業有專工, 社會分工越來越細, 的而且確唔需要樣樣嘢都咁叻,

讀書考試果D係基礎,  之不過社會職務 的確唔需要 讀書好叻, 文化\知識只系社會生存嘅其中一個因素, 仲有好多: 閱歷\人生經驗\關係網\情商\對世情嘅了解\資金本錢\家境\個人性格\行業了解\總體社會了解\大環境\...等等,

其中,我覺得"閱歷\性格\家境"占咗好大比重,  對於好多亂七八糟嘅現實問題 靠"已有(學校)知識"無法解決
(注:某文嘅觀點系, "情商"占"成功因素"嘅大比重, )

而學校果D, 只系部分知識, 仲未係(全部知識), 更未等同於"學力\智商", 因為後者仲包括"創造性能力"等...
現時學校果D,亦都無辦法提供"點樣為人處世"\ "具體世情係點樣"...等等
更加唔使講, 大陸學校教果D知識,仲系 太監版嘅知識, 與全球比較相當outdate

學生 系 "學校(公司\工廠) + 體制(董事會)"嘅一個產品, 一個 format咗嘅產品
     入廠前與出廠後嘅區別系" 裝咗一個'windows'系統(無形嘅)"
羅到畢業證,就已經交易完成,
      呢個產品只系符合 工廠標準要求 嘅產品(畀方講,相當於: '三lu奶粉'符合工廠標準),,
      呢個產品 係 咪符合 出邊現實社會標準嘅 產品(乃至全球社會標準), 呢個佢唔理架,
      呢個產品 係 咪適合你本人天性呢? 亦都唔理架,
      呢個產品(windows軟件) 有無病毒呢? 亦都唔理架,
好多嘢都係要你響"社會大學"中再學習,自己洗自己腦,
三楼行文好多「\」
个人意见:
高分唔一定低能,低分唔代表高能
三楼行文好多「\」
xiss 發表於 2010-7-1 09:09

-------本人嘅 "\"  (有時使用"/",一樣)  符號, 有時代表 "邏輯與( = '&' = 'and' = '*' ) ", 有時代表"邏輯或 ( = ' + ' =  'or' )"

高分一般會比低分有優勢, (條件:同樣其他條件下, 比方講"家境\性格.."同樣條件下)

但實際上, 同樣其他條件嘅 基本無,
現實中, 其他條件都可以影響好大, 超過"高分條件"嘅影響力

好複雜.....
反正學校裏邊, 考個高分, 會機會大D,
    同時過於高分, 有可能會令自己過於'死牛一邊頸', 有時比唔上中等分數嘅..
哈,大陸重視學歷多過能力,所以世界都恥笑大陸嘅教育,我都身受其害,怒其不爭,無語,唔知道幾時,大陸先有包容嘅心,唔好咁自大,唔好咁封閉