QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3787|回復: 9

[詞彙及文法] 難題:句子'容乜易..",邊D系 主謂賓狀 語

有個好難嘅問題
-------
[例](對下級官員) 行行下路,無端白事有個 氹(teng,陷坑) 都有嘅?
      容乜易D人失驚無神 一個唔覺意 鍾咗落去 點算 你話喇.
----
最後一句,可以連讀(不斷氣), 想問下,句子分析,有無話邊個系 主\謂\賓\狀 語?
「啲人」係主語
「失驚無神 一個唔覺意 鍾咗落去」係謂語
「容乜易」係狀語
系咪咁樣?
好簡單嗟,你唔明白只不過你被自己搞亂咗。原句順序應該係:
你話喇D人容乜易失驚無神一個唔覺意鐘咗落去。咁樣睇尼個句子係米好清晰呢!因為原句系將狀語前置而凸顯好容易鐘落去噶意思。所以漢語噶結構好容易,比英語容易瞭解得多,只要你整理好順序就得
好簡單嗟,你唔明白只不過你被自己搞亂咗。原句順序應該係:
你話喇D人容乜易失驚無神一個唔覺意鐘咗落去。 ...
xiemo 發表於 2010-6-28 18:32

-------
現實嘅講嘢,經常會系咁樣:
   說話者,本來係想講
        "  容乜易D人失驚無神 一個唔覺意 鍾咗落去 "
     講到句尾時,臨時加多幾個字,於是就變成
        "  容乜易D人失驚無神 一個唔覺意 鍾咗落去 點算 你話喇.
我宜家先知,原来,粤语系咁多学问嘅~~~
失敬失敬~~
我为自己系广东人而骄傲~~~~~~~
捨驕傲,取自豪
有個好難嘅問題
-------
[例](對下級官員) 行行下路,無端白事有個 氹(teng,陷坑) 都有嘅?
      容乜易D人 ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-6-27 12:20

呢位老友同好多人一樣中哂毒,以為學語文之前一定要學文法。連上面問題都問得出,顯然你唔係學者;除非你係學者要做研究,唔係就唔使理乜鬼文法。語言學習係模仿為主,通街點講你就學點講,老師點講你就點講。我成日同啲話要學文法嘅人講,兒時父母教你講說話,會唔會教你乜係名詞,乜係動詞,乜詞要跟乜詞後,乜詞要在乜詞前?如果真係有父母噉教細路,包十八歲都未識講說話。
唔好話中文啦,就算學英文都唔使學文法。我碰過一個英國人,佢話好多時香港朋友向佢請教英文文法,佢話咪傻啦,佢都唔知英文要乜文法。佢英國出世英國大,由幼稚園到大學都係喺英國讀,學校從未教過文法。呢位英國仁兄佢自學中文、廣東話,由始自終未學過文法。佢日日攞本字典睇香港中文報紙,唔明就問朋友;香港朋友點講說話,佢就跟住講。佢嚟香港十年,就識睇中文報紙,識講廣東話,重要標準過好多外省新移民。唔望樣,淨聽佢用廣東話講說話,真係唔知係鬼佬(特別係講廣東粗口時)。人地鬼佬學中文都唔使學文法,中國人學中文反而要學?

P.S. 呢位英國仁兄十分熱愛香港,已經非常香港化,甚至學埋港燦一樣返內地娶內地女子做老婆。

回覆 8# 李四
-------
本人所舉例子(主貼) 可能仲未夠典型, 仲未夠 複雜, 到時睇下邊位仁兄補充一個更為複雜嘅例子, 越串越好

/////////////////// 另 ///////////////////

以下,非完全對應8樓, 反正諗到乜嘢就講乜嘢, 好可能會離題,  (查實, 我周不時都離題嘅,有怪莫怪)
   對於離題果D, 可予忽略

/////////////////// 另 ///////////////////

我都認為 文法 對於 現實 用處 無咁大,
    以前細個讀書,亦都5注重語文, 偏科嚴重,  高考陣時, 語文科先得 404分(單科綜合分), 遠遠低於 當時"數理化 "科
      依家睇嚟, 當初(不自覺咁樣) 唔注重語文及文法, 係 啱 嘅,  起碼少咗好多 束縛思維 嘅嘢 , 覺得個腦 "遠遠 未實"

基本嘅文法 又係要嘅,
    不過文法書(及其他領域書籍) 經常跟唔上 實際應用 ,  

某D實際應用例子, 對方好可能好容易 即時領會你講乜嘢意思,  
               但係 如果真係 按照標準句式嚟 講嘢, 又真係好痛苦,    一係,在"標準文法"睇嚟,非常亂, 一係 不得不將一個 "現實成句", 斷分\拆分 成好多個短句, 會導致思維受阻,

如果"現實成句"交流冇問題, 而在"文法書"上認為係 "亂\不符標準" 嘅, --> 睇怕只能講明 "文法書"OutDate,其標準係錯嘅,或者 待增項\待完善,

或者講, 果D乜嘢(已有)書籍\(已有)理論, 好多都係 某一時期嘅總結, 再確定一個"系統理論",
          而對於 以後時期(新鮮事物) 佢就無辦法,   
             "將來"改變咗之後, OutDate嘅"理論"又要改寫, 再確定一個 "新嘅 系統理論"...

正如, 用"歷史"去推測 "將來",(包括"經濟理論領域"), 經常會錯,有時仲錯得好離譜, (雖然 "歷史" 對"將來"係一個重要嘅參考因素,不過只限於"參考")

你所舉嘅某人例子, 可能可以歸納於 "行萬里路緊要D 定係 破萬卷書緊要D" 呢個問題

對於呢樣嘢, 我嘅睇法係: "行萬里路" 與 "破萬卷書" 都係 "條條道路通羅馬" 嘅其中兩條路,
     冇話邊個5啱邊個5著, 睇下邊條路 適於 邊種人,   
   睇怕都係"因材施教"好D, 某D人如果 "行萬里路" 容易D\實際D\成本低D\成效高D\性價比高D\更易到達設定目標, 不妨選"行萬里路"呢條路,無需勉強自己一定要跟隨別人行第D路, (反之亦然)

我嘅睇法係咁樣:   (注:此處指嘅"書籍",包括"紙質書\電子書\文章\..")

1) 文法果D, 屬於"理論"之一,       而理論果D, 抽象嘢, 可以越鑽越深, 可以完全憑空想象更加深嘅嘢, 亦都可以脫離實際越嚟越遠, ("憑空"=脫離現實物質,不過仲係有其他抽象理論作為支撐基礎)
    畀方講: 某D化學元素\合成物質 , (地球上)自然界無可能存在, 果D科學家就係都要 生安白造 出一D出嚟, 唔知係咪想做UFO之類(講笑嘅)
    畀方講: 數學, 現實社會大多數人只需識得 加減乘除, 經濟等理論 最多只係需要'高數'之類, 果D "(褒義)天才\(貶義)癲佬\癡孖根\走火入魔" 就係都要 搞D乜嘢 "神經系統\遺傳系統\AI\無序系統\" 之類嘅數學理論, (人類進化嘅 技術基礎之基礎)

優點1) 文法書(及其他領域書籍)(及其他領域理論) 係 "某一時期嘅 前人" 總結嘅經驗,
     如果得閑,睇下亦無妨, 可以踩住前人膊頭上,

缺點1) 因為係"某一時期嘅 前人", 故不一定適合 "後人\將來", (因為前人好可能考慮唔到'後人新問題\新證據",從而導致'不完全結論")
     (以數千年歷史嚟睇, 前人嘅理論 經常會誤導後人,  但係 短暫時期嚟講, 仲係有 指導 價值)
     過多咁樣 睇\相信 "前人" , 會導致自己局限於"前人 框架", 限制自己 思維\諗嘢

(畀方講, 本人認為"達爾文(完全)演化論"係錯嘅, 應該代替以 "前段造物主(設定初始值), 後段演化" , 但係 "演化論"在本時代仲係有 指導價值,  如果過於相信"演化論",會導致 某D群體 走火入魔 (畀方講, 某D社會形態 係建立喺'無神論'基礎之上, 而有D 部落等 群體,係建立喺 根本不存在嘅 信仰 之上) )

缺點1) 文法書(及其他領域書籍)(及其他領域理論) 係 "某一時期嘅 某一前人 嘅某一觀點"
     與此同時,仲有其他前人 嘅其他觀點, 由於人腦限制及現實限制, 其視野經常會局限於某一觀點,忽視其他前人, 從而導致其人"局限",

1) 文法書(及其他領域書籍)(及其他領域理論), 睇怕多數適用於 "(褒義)中意 刨根問底\鑽研\追求完美\食腦" \ "(貶義)中意 死牛一邊頸\食飽得滯\脫離現實" 嘅人,
     而對於一般人,唔係必需嘅, 冇咗都得,
文法查實就係某種語文嘅習慣表達方法,先有語文後有文法。乜叫習慣表達方法,即係個個都係噉寫噉講,所以學習語文絕對係靠模仿。況且中文表達方法非常有彈性,攞住本文法書匿埋屋企閉門造車,死硬!香港英語教學晨早已經唔掂,近呢二三十年中文教學又走上文法呢條歪路,搞到依家香港後生仔英文已經唔得,連中文都唔掂。所謂熟讀唐詩三百首,不會吟詩也會偷。大家讀多啲名家文章,聽多啲,睇多啲,包有進步。如果只以文法書做基準,好多文學大師文章都會唔合格。