QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8274|回復: 20

[掌故傳聞] 陈Sir扬言:「督卒」史,辛酸泪

陈Sir扬言(第286期)

香港人曾经把所谓的大陆人叫做「阿灿」。谁知三十年河东四十年河西,现在香港人反倒自嘲是「港灿」了。

南方都市报的这则报道看得我仰天长叹,唏嘘不已。现已年逾七旬的黄谭永1981年偷渡香港,至今在香港潜伏廿九载,2008年更因非法居留被判入狱21个月。当他对人生绝望之际,香港政府却接纳了他,让他领到了属于自己的身份证。

1981年已是逃港风潮尾声中的尾声,黄谭永成功用假身份在香港大隐隐于市将近30年,真是一个奇迹。令人不可思议的是,他暴露身份是因为看病中假身份证的真主人在同一间医院看病,假身份被电脑查出!我常在节目中说:错过就是过错,人生尤其如此。更加令人感到命数之玄的是,这名偷渡者居然是上世纪50年代从香港返回广州谋生大军中的一员。总是在不该离开时离开!

土生土长的广州人,十家有八户都有香港亲戚。历史上,省港澳珠三角本是一个彼此不分的整体,所谓「省」不是指广东省,而是指省城广州。由于历史的风云变幻,香港澳门与大陆珠三角之间划出了边境线,珠三角也被行政区划分割得七零八落。

上世纪70年代是香港最繁荣的年代,也是广州和珠三角社会经济生活的最低谷,加上知识青年上山下乡政策,强烈的反差之下,逃港风潮贯穿了整个十年。逃港路上干粮吃完就打架吃人、边境线上狼狗如何凶狠、广州动物园的老虎屎不断被盗用以防身吓走边防军狼狗……这样的传闻一直此起彼伏,到现在也不知是真是假,可见当年逃港风气之盛。

那时候广州人把逃港叫「督卒」,偷渡只是官方说法。陆上就是从广州开始徒步一周左右,到边境附近开始爬山,最后到水边游水过去。水路就是如黄谭永搭渔船小艇之类,还有就是扒火车,最好是运水果的火车,因为水果可以充饥解渴而且放行优先。从狮岭扒上车,顺利的话,不用一天就到了。

最初港英政府实行的是湿地政策,只要偷渡者的双脚离开水面一踏上香港的土地就是香港的合法居民了。结果偷渡的人越来越多,甚至成了香港的社会问题,港英政府的政策一再收缩,最后还与内地一起联手反偷渡。黄谭永就是在这个时刻上了船。

那时候,香港人看不起所谓的大陆人,把这边的人都叫做「阿灿」。谁想到三十年河东四十年河西,现在大陆同胞去香港可以自由行,听到的是笑意盈盈的普通话,而香港人反倒自嘲自己是「港灿」了。

历史是个狗东西!你身在其中的时候,它对你狂吠还扮鬼脸,你别无选择只好带着几分惶恐几分不安几分希望一路前行。但是当它落在你身后时,你对它回看一眼,它还给你个回眸一笑百媚生。真是喜感十足悲从中来。

风烛残年的黄谭永老先生最后一个心愿就是回广州和家人团圆。人生如戏。我衷心期待他的人生大团圆结局,也希望省港澳珠三角一体化有一个时代的大团圆。这也符合「合久必分,分久必合」的天下之势。         
                                                                                   □陈扬

若果唔督卒,就冇佢把聲:

仁拳問題

那时候广州人把逃港叫「督卒」,偷渡只是官方说法。
傳聞:當時有外國人問周,周答,冇係偷渡,係非法探親啫!探親,有親人先探得,唔係乜人都過得去咖!而家嘅民工潮同佢冇得揮。
广州动物园的老虎屎不断被盗用以防身吓走边防军狼狗
一不怕苦,二不怕死,三不怕老虎咬大髀......當年知青個個都識
*老虎,暗語,即係邊境嘅軍犬。
講起知青,我阿媽就係,當年「上山下鄉」,冇幾個人真係肯制,但係當時有啲知青並唔使噉做,但爾部分人只佔當時嘅極少數。我阿爸就係,由於嗰時學校停辦,於是啲人就走咗入去工廠,到浩劫結束,有的原本已經讀完高中,就去繼續讀埋大學,而下鄉歸來嘅知青,大多都已經因為「青春逝去已經多,不欲孤身到白頭」嘅關係,急急腳噉去搵人結婚。

至於「督卒」,該女有啲同象棋有關,大概同廣東人喜歡捉象棋嘅原因有多少關聯,所以當時落港時就用咗嚟稱呼,廣州向有俗語「督卒過河當車使」(又或曰「卒仔過河當車使」),意謂棋盤上兵卒過了河可以橫衝直撞,正式話頭可以打橫行都得。

講起逃港,亦都係Dang Siu-Ping立心改革開放嘅原因之一。話說Dang Siu-Ping喺七十年代有一次秘密南巡,嗰時家家戶戶都冇電視機。領導樣貌可能只能從新聞紙(舊時報紙叫「新聞紙」)處睇到。

Dang Siu-Ping喺當時去咗深圳,喺當地瞭解到港深之間物價相差咗一百倍,導致Dang Siu-Ping立心改革開放。
你鋪話法吖!係獨仔獨女先唔使下鄉咋!或者你有好多兄弟姊妹,其他人去晒,剩得你一個人「留城」,噉先逃過一劫。督卒就梗係講捉棋啦!唔使考證喇!督住隻卒仔過河噉解。1978年先有返高考,重係臨時臨急通知嗰隻,之前邊度有人有心機讀書喎!嗰啲讀緊高中嘅,本來冇乜根基,平時唔係讀老三篇就係批林批孔,又或去學工學農,一個學期冇幾堂係正經上課嘅...本書新到重賣得返出去!·
你鋪話法吖!係獨仔獨女先唔使下鄉咋!或者你有好多兄弟姊妹,其他人去晒,剩得你一個人「留城」,噉先逃過 ...
外外星人 發表於 2010-6-30 02:12

頂,唔睇嘢嘅咩,我話咗係極少數啊,而且唔係獨仔獨女嘅關係。
督卒系令到香港繁荣嘅原因之一!

為柴、為米,更可能係為豉油:

水路——游水
屐路——坐船
摱火龍——擒火車
撲網——擒鐵絲網
真喺唔讲唔知道原来有段哽嘅古,原来督卒有段哽辛酸嘅历史!
陈Sir扬言(第286期)

最初港英政府实行的是湿地政策 ...
外外星人 發表於 2010-6-27 02:34

正式叫「抵壘政策」(Touch Base Policy)
後來偷渡潮真係太勁, 取消咗, 變為即捕即解
正式叫「抵壘政策」(Touch Base Policy)
後來偷渡潮真係太勁, 取消咗, 變為即捕即解 ...
a_qi 發表於 2010-9-17 15:37

即係壘球嘅「達陣」?
即係壘球嘅「達陣」?
外外星人 發表於 2010-9-17 18:48

「達陣」(touchdown)係美式足球用詞嚟喎
「達陣」(touchdown)係美式足球用詞嚟喎
a_qi 發表於 2010-9-17 19:30

噉,抵壘(Touch Base)呢個詞點嚟咖?
噉,抵壘(Touch Base)呢個詞點嚟咖?
外外星人 發表於 2010-9-17 19:49

抵壘(Touch Base)本是壘球用語,意指球員只要能及時碰及壘,即不用離開出局。

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%8A%B5%E5%A3%98%E6%94%BF%E7%AD%96
抵壘(Touch Base)本是用語,意指球員只要能及時碰及壘,即不用離開出局。

http://zh.wikipedia.org/zh ...
a_qi 發表於 2010-9-18 01:14

哈哈,明喇! 一時將壘球同美式足球啲名堂撈亂咗
我读张爱玲嘅《小团圆》嘅时候睇到关于「解放」前后逃港人俾「PLA」射死,真係无天理!
我哋始終認為回歸係令人最傷心嘅事。
回覆 19# lwfxbox

澳门都系