QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5201|回復: 31

[趣事趣物] 重症憤青患者——大家覺得佢哋重有冇得救?!

鳄搞?
鳄搞?
柳寻风 發表於 2010-6-25 18:43

你話佢哋重有冇得救呢?file:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png 50.gif
重癥应该是重徵
重癥应该是重徵
dert112233 發表於 2010-6-25 23:27

有時候,建議你多啲睇睇繁體字,瞭解一下繁體字,瞭解一下港澳臺,瞭解一下海外

視界唔好局限于內地

至今,我都仲系唔系好明白"憤青"嘅準確定義,

1) 系指"局部主義者\地區主義者"?
   (對於政治範圍\或大陸等地區,指"愛國主義者",排斥或仇視其他地區,
               例如 (大陸(中原)內)仇視日本國\仇視TW某營\仇視'HK念英人', (TW某群體內)仇視大陸(中原)人,(HK部分人內)仇視\弱化 大陸(中原)人
   (對於學術(等),指強烈認同自己所認同嘅文化(等),排斥非自己屬類嘅文化(等),對於非自己屬類嘅文化,經常採取 打擊\打壓 態度)

2) 定系指"狹隘思維嘅人",
   (例如,以自己\或自己所屬群體\或自己所認同嘅嘢 為中心點, 不能允許 非自己屬類觀點存在, (例如,強烈不認同某D其他人睇法: 'TW存在 事實主權政體'\..), 不能容忍 非自己屬類 嘅人 嘅存在 )

3) 定系指"憤怒青年\對現實不滿嘅人",
   (不斷強化負面新聞,過大誇大負面嘅嚴重,過分關注負面,過分關注某D局部領域,過份'陰謀論', 腦中被'憤怒'所復蓋,已不能容下'平靜')
   (由於受眾多因素所影響, 個人憤怒情緒基本不可發洩, 並且逾積逾多, 以致'谷爆', 發洩情緒 明顯)
   ('周樹人'系第一代(或第幾代) '憤青'? 呢種人 唔理所處任何時代 都會系'天生嘅憤青'?)

4) 定系指"紅右",
   (認為 大陸紅朝毛代 系最佳辦法,可以好似"老軍醫"咁樣 包醫百病, 凡有問題,都認為可以按毛代辦法解決)

5) 定系指'有強烈政治意向嘅人',凡事,總喜歡歸至'大小政治範圍"  , (專注於某種領域,每樣嘢都中意 聯繫至該領域)
   (大至 朝廷政治\朝間政治,小至辦公室政治\家庭政治\本家親家政治)

6) 定系指"小兒多動症 嘅成年化', 血液過於 高溫, 經常 熱血沸騰,無法'空調制冷',無法'主動冷卻'
   (全球暖化\太陽黑子活動 嘅 付作用?)

7) 一面倒思維,認為"一系就系廢人(各個方面都系),一系就系勁爆(各個方面都系)"
   (例如,認為'一室不掃,何以掃天下(指:認為某人某方面好差雞,於是認為該人所有方面都好差雞,不足一提)", 忽視"各方面可以不存在聯繫")
   (例如,認為某人某種觀點錯得好離譜,從而全面否定該人嘅所有方面,抹殺其人某D成績及設想)

8) 可能有D人,天生系"(多數情形下嘅)破壞者",而非"(多數情形下嘅)建設者",  
    歷史上,咁樣嘅人 大把,(並且 不自知, 或者 雖自知 而否定評價)
重癥应该是重徵--------------
有可能,佢想表達嘅意思系
   √: 重徵---- 嚴重表徵(加入判斷 之前)
   ╳: 重癥---- 嚴重症狀(加入判斷 之後)
回覆 6# TsuNT(♂)

Hi 我係香港人,請多多指教,D字好深唔明
回覆  TsuNT(♂)

Hi 我係香港人,請多多指教,D字好深唔明
thomas 發表於 2010-6-26 04:33

------
我所用嘅 用字\句式,唔系使用 正式語法,
亦都有可能自己表達有誤,或者筆誤,

邊一行,邊段字 會 令你"唔明"?
楼主对一简对多繁字根本就不完全清楚。症一字对应證(zheng4)和癥(zheng1)。但重徵才是正确的,《最紧要正字》里有讲。
楼主对一简对多繁字根本就不完全清楚。症一字对应證(zheng4)和癥(zheng1)。但重徵才是正确的,《最紧要 ...
dert112233 發表於 2010-6-27 23:22

又出醜

「症」廣府話讀Zing3, 指病狀, 如診症、不治之症
「癥」讀Zing1, 指一種腹中結硬塊的病症, 「癥結」指問題關鍵
萬惡嘅簡體字將兩者二合為一,又荼毒咗唔少人

至於「證」,就用於「證明」、「證據」等
喺古代,「證」曾經係「症」嘅通假,但係現代基本上已經唔會噉用

至於話「症」係「證」簡體字,就更加係胡說八道,貽笑大方!

我只是看的《现代汉语词典》,想不到会有错,我以为「症」是新造的简化字呢。
我只是看的《现代汉语词典》,想不到会有错,我以为「症」是新造的简化字呢。 ...
dert112233 發表於 2010-6-28 17:38

有版友話《现代汉语词典》誤人子弟,係唔係我唔知,因為我從來都唔用
不過如果話「症」係「證」簡體,就錯得好離譜
我又唔信會差得噉交關

所以,麻煩你將證據(簡體最多都係變成「证据」,唔會係「症据」下話?)上傳畀大家睇
如果唔係, 我有理由壞疑你立心誹謗《现代汉语词典》!

《现代汉语词典》我一樣都未睇過(從未睇過,包括學生時期)
該詞典(書質版)經過咁多磚家會審,`我亦都5信會有咁樣錯誤,

想核實都OK,如果網上有掃描版圖片,就OK
   或者有網友用手機 (在書店或圖書館)攝一頁照片,並予上傳

回帖畀我嘅印象系,某人筆誤,再之後'死雞撐飯蓋',
    另某人 打蛇隨棍上
至於「徵」字,動詞解作召集或公開尋求,如「徵兵」(不同「征兵」)或「徵求」
名詞係跡象,如「象徵」、「徵兆」
所以「病徵」我贊成用「徵」 (雖然而家好多人用「癥」)

不過「重徵」唔同
由於「徵」單字並無「病徵」意思, 所以「重徵」解做「嚴重病徵」, 似乎好唔通

「重徵」,應該解作重稅,如《何子•功實》:「重徵濫役,則結民之怨」

評分

查看全部評分

我只是看的《现代汉语词典》,想不到会有错,我以为「症」是新造的简化字呢。 ...
dert112233 發表於 2010-6-28 17:38

请你睇睇你之前嘅发言

楼主对一简对多繁字根本就不完全清楚。症一字对应證(zheng4)和癥(zheng1)。但重徵才是正确的,《最紧要正字》里有讲。

是否觉得自己有点自以为是了?井底之蛙了?我五楼冇话错你
我所见到到的词典都是如此讲的:症对应癥和證。《现汉》和《广州话正音字典》。我改天上图。
还有个,胜任对,勝任就错
至於「徵」字,動詞解作召集或公開尋求,如「徵兵」(不同「征兵」)或「徵求」
名詞係跡象,如「象徵」、「 ...
a_qi 發表於 2010-6-28 18:47

--------
話之佢詞典點講, 該樓 講得唔錯, 我都認同呢種"義"嘅劃分

詞典果D,雖然權威,不過仍然有局限,
   某D詞條, 仍受 意識形態\傳統文化\政治 等原因影響,
   一系未收錄, 一系(少數詞條)故意或無意遠離使用者所認同嘅意義,只留下"政治正確"嘅意義,
   一系,對有爭議意義 嘅詞條,(包括詞典編輯組成員間存在爭議), 應該唔會收錄,
   更加唔使講, 對該個意識形態之外嘅(特別系敵對意識形態)嘅詞,原則上不收錄,

總嘅一句,
  詞典(主指大陸紅朝詞典,包括書質版)------,係畀某D人(治下公眾) 睇嘅,不能當準, 其學術價值,本人存疑,
  百度詞典(網絡詞典),-----更加唔使提,好多嘢都故意隱瞞,  睇下"毛澤凍"詞條中,與"維基"比較下就知,
  維基詞典(網絡詞典)----仲未搵到佢嘅缺點

對於本人而言, 本人可以否認 紙質版詞典, 而使用自己嘅一套詞典(可能會加少少'魔鬼詞典'詞條之類)
    (不過並不干涉他人使用邊種詞典)
还有个,胜任对,勝任就错
dert112233 發表於 2010-6-28 20:13

???