QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: brittanyche

[感情人生] 我生活的地方_深圳

噉嘅話,心震有機會少咗一半人口
話時話,女仔之家,食過夜粥磨? ...
外外星人 發表於 2010-6-28 00:51

我听过「食夜粥」,但系唔记得咩野意思了。。。
我听过「食夜粥」,但系唔记得咩野意思了。。。
brittanyche 發表於 2010-6-29 00:34

kungfu
應該少九成人口……………!!!!
kungfu
外外星人 發表於 2010-6-29 00:51

啊?? 食夜粥系练功夫嘅意思?!
啊?? 食夜粥系练功夫嘅意思?!
brittanyche 發表於 2010-6-29 11:56

係嘅 點解叫食夜粥呢?講開就水蛇膥咁長......
係嘅。 點解叫食夜粥呢?講開就水蛇膥咁長......
外外星人 發表於 2010-6-29 15:19

「膥」点读啊??
「膥」点读啊??
brittanyche 發表於 2010-6-29 18:11

春
不如多D香港同胞返來廣州搶佔市場啦,做老闆又好,做高端白領又好,將D北人趕翻北方嘛。。。。。。。。
不如多D香港同胞返來廣州搶佔市場啦,做老闆又好,做高端白領又好,將D北人趕翻北方嘛。。。。。。。。 ...
langan 發表於 2010-6-30 09:45

香港人係好實在嘅,唔會為咗非經濟利益而去「搶佔」乜鬼市場嘅。廣州人,自己爭氣啲,學多的嘢,見多啲世面,啊,至緊要學好母語,噉就好過攞頸掂,同人鬥生殺......
香港人係好實在嘅,唔會為咗非經濟利益而去「搶佔」乜鬼市場嘅。廣州人,自己爭氣啲,學多的嘢,見 ...
外外星人 發表於 2010-6-30 15:37

其實廣州人都好實在,如果唔系畀逼到家下咁嘅田地,我地都唔會反抗啦,真系希望多D廣州人醒覺,唔好就此成為消滅祖宗言嘅罪人。。。
有人同我講,話猶太人點點點,好偉大嗰隻。查實,若果冇希特拉,猶太人就唔會畀人殺到雞毛鴨血,就唔會醒魂,就唔會殺返yelusaleng立國。睇下《Defiance》就知:當其時,猶太人畀人隔離、韞集中營、畀人日日殺幾件,佢哋莫講話反抗,連逃走都唔敢...結果,唔走嗰啲死晒...
粵人都係噉...
有人同我講,話猶太人點點點,好偉大嗰隻。查實,若果冇希特拉,猶太人就唔會畀人殺到雞毛鴨血,就唔會醒魂 ...
外外星人 發表於 2010-6-30 16:14

brittanyche 發表於 2010-6-30 16:28

針唔 到肉唔知痛,妳都係?
針唔 到肉唔知痛,妳都係?
外外星人 發表於 2010-6-30 16:37

我知道你好肉痛。。that's all...
我知道你好肉痛。。that's all...
brittanyche 發表於 2010-6-30 16:59

係心痛,妳先肉痛。
hi,我都係深圳嘅。呢邊啲人係唔識講粵語0架。冇計啦,冇呢個環境。

另,第咗73樓先知,原來「㓤」字係噉寫㗎。哈哈,學到嘢喇。
反對深圳直轄,離廣東、嶺南文化漸行漸遠。。。

最好可以建立第三個特別行政区︰

深圳特別行政区 ----「"一国"両制」!!!