QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3030|回復: 4

[視像] 香港亞視報導《廣東話之存亡》廣州台排除粵語遭反對!

.

香港亞洲電視 主播天下 :

《 廣東話之存亡 》廣州台排除粵語遭反對!

[視頻] http://app2.hkatv.com/v3/webtv/webtv.php?program=1000143

.

睇唔到喎!
我開到喎!
唔明點解你開唔到 ?!
广东话系唔会消失嘅,正如嗰么多其佢省嘅方言都冇消失一样,粤语比嗰些方言都有生命力。
釐清粵語 廣府話 廣州話 廣東話箇概念

所謂粵語 廣府話 廣州話 廣東話 好多人都將渠混爲一談 其實渠之閒箇內涵同外延係有好大箇區別箇 應該嚴格該何釐清

粵語 即華語粵方言 下分廣府片 東莞片 香山片 四邑片 羅廣片 高陽片 吳化片 邕潯片 梧州片 勾漏片 欽廉片等 主要分布向當前箇廣東省 廣西壯族自治區 香港特別行政區 同澳門特別行政區

廣府話 即華語粵方言廣府片 下分廣州話 順德話 南海話等

廣州話 即華語粵方言廣府片廣州話 以城內音爲標準音 此外又有西關音等

所謂廣東話 該箇命題難以成立 因爲粵語係跨行政區劃箇語言 勿係廣東一地專有 任何人都無法子準確畀廣東話一箇準確箇定義 祇係坊閒相互訛傳箇產物 所以一般勿提倡使用