QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dert112233

大家说说,本坛人气这么低,增加个简本字模式好不好?

「适应唔到就过主」的確有啲難聽, 唔知係邊個講?
我自己就講過:
「如果你覺得吃力, 就唔好委屈自己」
客氣啲,但係意思冇唔同。

用正體字, 係呢度好根本嘅堅持同原則, 係基本元素。
任何團體都有基本原則, 會員就要設法去適應, 適應唔到就離開, 而唔可能調返轉要個團體將原則改嚟改去遷就會員。
換個講法:係我哋去適應社會,定係社會適應你?

點解粵語壇應該堅持用正體字?
因為簡體字係為普通話而設,根本唔顧各地方言嘅感受。

例如「艦」字,普通話讀「見」,因此寫成「舰」
但係我哋讀做「濫」,同「見」有何相干?

「蔔」字我哋讀「白」,「蘿卜」係乜嚟?
「鬱鬱不歡」變左「郁郁不歡」,想歡都幾難!
「纖體」點解有人錯讀成「千體」,大家心裡有數。
「蕭」姓人士,畀人改姓「肖」,條氣順唔順?

讲真,我也觉得简体字使汉语失色不少,我一介草民都会有如此感觉,我谂国家嘅决策者亦有更强烈嘅感觉,只不过死要面子同埋发觉用翻繁体字成本太大。你哋觉得大陆用翻繁体字嘅机会有几大呢?反正我很失望,啱出生就上咗条船,我己无法,但我可以改变自己。因此,早排我花唔一月学翻正体字,我学正体字0个阵时常发现有人用异样嘅眼光睇住我,仲问我学啲无用嘅嘢做乜。由此可见要改变大陆人嘅正体字观几难嘅,唔会个个似我噉,乜讲我都係随便掟块板砖都可以打到嘅大陆大学生之中嘅一员,大陆大学生真嘅多到无处不在咩?我睇唔係,大陆还只适合用简体字,因为大家「喜欢」用之,写字快啲,打印省墨又省纸又省人工,生日蛋糕店仲话「生日快乐」几个字会用更多奶油,唔讲嘞,总之呢个问题无解。
对不起各位了,经过这么多人的耐心开导,我投奔正体字阵营,坚决支持正体,但也不要嫌弃我用简体,因为我习惯识繁书简。
......对不起,我们的努力方向就是先搞好一个内部意见比较统一、能够枪口一致对外的小集团,而不是为大陆班乌合之众而设的山寨江湖。
你讲话嘅口气好似江核心咁样噃!乜呢个网站嘅"努力方向就是先搞好一个内部意见比较统一、能够枪口一致对外的小集团"咩?咁讲法好得人惊噃!咁你係咪唔介意,介绍一下啲宗旨,等嗰啲唔啱何车啲网友自己识做都係积咗阴德吖!咁乜嘢又係"大陆班乌合之众而设的山寨江湖"?我睇你写字用词都係大陆人,咁你咪又係"乌合之众"?唔知你先生又係边个"山寨江湖"嘅人马?就算你先生唔係大陆人,更加唔係中国人,或者根本唔係人,都唔使咁样踩我哋大陆人吖!dert112233无非係提个建议,都係想个网站多啲人气,扩大影响力之嘛!唔通你先生觉得人多烚狗唔腍?咁你係咪代表呢个网站嘅"煮流意见"?
回覆 64# dert112233

個人嘅習慣同喜好應該得到尊重,只要你唔影響人哋就得。
哈哈!!!
        楼主请勿太天真了,请勿以为这里是舞文弄字的学术园地,舞文弄字是手段而非先生们之目 ...
羊城客 發表於 2010-6-18 23:59

呵呵,唔好意思,我係內地廣州人,我冇發覺呢個論壇有絲毫跡象顯示內地人無法立足。相反,我發覺喺呢道立足嘅有超過六成人。不知是否你係內地人,而因為你自身原因而無法於此立足,噉樣你應該檢討自己,而唔系埋怨論壇
我文化水平唔高,所以只用繁體;我悟性唔夠高冇資格加入匪黨,所以唔識用簡體字。