QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dert112233

大家说说,本坛人气这么低,增加个简本字模式好不好?

放棄文言文 變相令所須書寫暨字多左 咪即係費話 那怕係多一兩隻字 我相信簡體无去到咁簡掛 可以將 [需要书写的文字比较繁重] 寫得比 [所書之文繁也] 快吧 
所以大部分暨簡體字我係反對 不過 好似个无从処网 的確先係正體 重肯定比繁體用得耐 爾點我无否認 不過佔暨數量似乎真係十隻手指數得哂
感我想知簡體京白話文又點快過繁體文言文爾?
搞埋呢啲唔等使嘅嘢,認真係食飽飯等屎屙。
到底喺邊切換簡體模式?
感覺本壇人气不低阿
人氣高低唔關簡體正(繁)體嘅事。

一天內新发帖加回复不到100的,人气就算低
一天內新发帖加回复不到100的,人气就算低
dert112233 發表於 2010-6-15 18:47

些少赞同
粵語實為古漢語之一,使用之文字就無可厚非係正體字啦。其實本人覺得一個論壇,必須有所宗旨、有所堅持、有所推崇,在正體字受到打壓的情況下就更應如此,而不是任由打壓,使其失傳,這是一個民族罪行,所以我們誓必要堅持落去,論壇不追求人多與熱鬧,而是貴在精。

評分

查看全部評分

回覆 48# Hughmai

撐你!
粵語實為古漢語之一,使用之文字就無可厚非係正體字啦。其實本人覺得一個論壇,必須有所宗旨、有所堅持、有 ...
Hughmai 發表於 2010-6-18 01:43

回覆 48# Hughmai

講得好!
回覆  Hughmai

講得好!
a_qi 發表於 2010-6-18 11:24

你都畀佢啲錢吖!
作为平常不用繁体字的人 看了第一页之后就头晕眼花  那请问开着论坛的人打算是传播粤语 还是识粤语的讨论呢 ??   而且这个论坛的字体好细 如果换个字体 可能会好些 打了这么多怎么觉得简体也看着晕啊
加粗字体后好些 难道我年纪轻轻就老花了 天哪!!!!!

哈哈!!!
        楼主请勿太天真了,请勿以为这里是舞文弄字的学术园地,舞文弄字是手段而非先生们之目的,醉翁之意不在酒!
        且听哪位论坛大将的说话-----「我们的努力方向就是先搞好一个内部意见比较统一、能够枪口一致对外的小集团,」明白吗?这里的小集团枪口对准谁有目共睹,所以大陆没有它的立足之地,也是许多大陆人在此只愿作匆匆过客的原因。
      「适应唔到就过主」係乜意思? ----乞丐上门来要饭不给,要他离开,广州话就叫「过主」,「适应唔到就过主」就是说不适应就像乞丐那样滚蛋。
        使用简化字等于让那些设坛作法的先生们改旗易帜, 放下武器, 可以吗?
「适应唔到就过主」係乜意思? ----乞丐上门来要饭不给,要他离开,广州话就叫「过主」,「适应唔到就过主」就是说不适应就像乞丐那样滚蛋。
多谢楼上告知。
原来当我是乞丐,太阴功了我们!

支持正體字,這是目前最規範的粵語書面文字。手機還要買智能機或者水貨才可以裝倉頡、粵拼(黑莓有粵拼),電腦上可以用各種拼音、五筆輸入法打正體字,也可以用粵拼、倉頡鍛煉粵語思維,打正體何樂而不為?大多數80后廣州人寫甚至說母語都要從普通話轉粵語,加上基礎教育是純國語,家裡、校內交流也講國語,省內各種媒體也用國語,粵語使用環境越來越小,再過兩代人粵語就亡了

另外,電腦繁簡轉換至今還未徹底解決,一簡對多繁只有30%左右電腦能转正確
因為中國嘅推普同埋推簡,粵語同埋繁體字喺越南都係被普通話同埋簡體嘅追殺。教中文嘅學校而家都教普通話簡體,雖然呢度大多數嘅華人係講粵語。本人都係鍾意本網用繁體為主。
楼上係从越南来嘅咩?幸会。
哈哈!!!
        楼主请勿太天真了,请勿以为这里是舞文弄字的学术园地,舞文弄字是手段而非先生们之目 ...
羊城客 發表於 2010-6-18 23:59

創立粵語協會嘅目的就係希望將所有人力、資源集中埋一齊,形成一股力量,保護及弘揚以粵語為中心的粵文化。下面係粵語協會嘅幾點宗旨,並非如此仁兄所說嘅充滿意識形態。至於論壇上某人,或某些人嘅觀點,僅能代表其本人意願,論壇底部紅字已清楚說明。
http://www.cantonese.asia/viewnews-231.html