QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 外外星人

[感情人生] 測試你對母語嘅忠誠度

唔会放弃
就算嫁俾外国人,都要教自己仔女讲粤语!
brittanyche 發表於 2010-6-15 14:35

打妳點算?
回覆 21# 外外星人

呢个假设不成立。。
粵語咁好。點捨得放棄吖。
冇可能會放棄,就算我死之前都要教啲後身細仔唔好忘記講粵語。
冇可能會放棄,就算我死之前都要教啲細仔唔好忘記講粵語。
西樵仔 發表於 2010-7-10 13:39

「細仔」,你啲粵語好掂,唔教人真係嘥咗。雖然打錯字,估你啲口語好掂,夠晒地道。
粵語咁好。點捨得放棄吖。
JeN 發表於 2010-6-16 20:22

好,固之然唔應該放棄;母語,係唔論好醜嘅,正所謂「子不嫌母醜」,冇理由放棄嘅。
回覆 25# 外外星人

查實好似我呢啲土生土長嘅南海人就係口音重,要講標準嘅廣州話都要就住嚟。
回覆  外外星人

查實好似我呢啲土生土長嘅南海人就係口音重,要講標準嘅廣州話都要就住嚟。 ...
西樵仔 發表於 2010-7-10 19:47

點解要講「標準嘅廣州話」啫?南海音唔好聽咩?粵語唔淨係廣州話,其它口音都要保留嘅。
臨歸天之際

我唔止唔棄粵話,重要學好我唔曉嘅老式粵話
你呢个问题都唔知点答你好,正常情况下边个都唔会放弃,畜牲禽兽除外!
粵人個個都係義氣仔女,寧死都唔會放棄母語,我信!

之有種情形好惡頂,就係——冇飯開,你抵唔抵得肚餓?冇工開、冇糧出,餓死老婆瘟臭屋,你會唔會放棄?煲冬瓜就有飯開喎!
獨係嚮公司裡頭講普話,嚮平時講粵話
粵人個個都係義氣仔女,寧死都唔會放棄母語,我信!

之有種情形好惡頂,就係——冇飯 ...
外外星人 發表於 2010-7-11 19:25

假设都系唔成立,唔通佢可以24小时监视住你?
见人讲人话,见鬼讲鬼话,咪当见住成班屎忽鬼,应酬住佢哋啰,抖佢人工,转头我又唔系可以讲返 广州话!吹咩!
唔係假設,係歷史話畀我哋知嘅。當然,地球人未必都睇到,咪之使乜外外星人喎?!