QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2418|回復: 10

[八卦時聞籮] 圖窮匕現 啦

唔知大家有冇睇开广州的6点半新闻,宜家系新闻嘅第二段会插播一段普语新闻,话系试播喔。
个人认为,系广州电视新闻全面普语的一个趋向。
近日,广州市政协网站上特设一个《广州电视台播音情况调查问卷》的公众调查,测试下大家的反应,最重要的系为以后全面普语而铺路。
以下系问卷链接:
http://www.gzzx.gov.cn/question/index.aspx

请大家投下自己的意见,为广州的文化作出自己的一份力。谢谢!!

请大家转帖去各大粤语论坛,为广州的前途和未来出力。

圖窮匕現   啦!

評分

查看全部評分

現咗好耐啦!你而家先知?
http://bbs.cantonese.asia/thread-23253-1-4.html
屌……………
9、您赞成以下哪种调整: ( )(必须)
1)、A:广州电视台广州频道在主要时段改为普通话播音,其他时段以粤语播音
2)、B:广州电视台广州频道改为普通话播音,另外增设粤语频道
3)、C:维持不变

照噉睇,投票唔慌有好結果。
6、如果您是外地人,您是否能听懂广州电视台的粤语节目?( )(可选)
1)、A:能 2)、B:不能 3)、C:部分

7、如果您是外地人,您的家乡是否有以当地方言播音的电视台? ( )(可选)
1)、A:没有 2)、B:有

預設陰謀!
10、您是否赞成广州电视台广州频道通过卫星向全国转播? ( )(必须)
1)、A:是 2)、B:否

呢度好陰,無論你點柬,佢都有理由話你:
柬咗A,佢就會話用煲冬瓜先畀到其他人聽;
柬咗B,佢又會話「嗱,你自己都話啦,粵語淨係得你哋明之嘛,粵語唔畀得全國聽啫!」
故此,點柬都死!
重有,呢個係政協網站,投票結果,分分鐘會變成禁播粵語嘅立法依據。
有几条问题都系要假设自己系外地人,好难假设啊
要投票,不而嚟呢度投票好過啦!
http://bbs.ycwb.com/viewthread.php?tid=249545
有几条问题都系要假设自己系外地人,好难假设啊
ming_luk 發表於 2010-6-7 10:27

咁多條問題,夾埋就係成個局!
理X佢咩,我喺投票下面嘅意見欄寫咗一堆嘢屌佢