QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1835|回復: 5

[感情人生] 【广州日报】出咗两广「咽喉」 白话开始「无味」

大洋新闻 时间: 2009-09-22 来源: 广州日报 作者: 邓柱峰
西游珠江记

第2 篇

本报讯 (特派记者邓柱峰摄影报道)出咗「大西关」云浮之后,记者跟住采访团进入广西,头一站系广东人好熟悉嘅「小香港」梧州,呢度嘅市民多数都系珠三角移民的后代,「同声同气」分外亲切。不过,进入贵港之后,粤方言已经到咗濒临保护阶段。
梧州:

「广味」不减 雄心勃勃

两广咽喉梧州,同肇庆封开一山之隔,同在西江北岸,佛山人对呢个城市嘅熟悉程度分分钟超过大部分省内城市。咁又难怪,毕竟清末民初时期,好多佛山人沿住西江去梧州揾食,比如罗村人去搞牛皮生意,禅城人去搞药材生意等。有好多广佛人留咗喺当地落地生根,于是呢度成咗广东系省外嘅一个文化飞地,多数外地人去咗梧州都以为仲喺广东。

讲番依家嘅梧州,特色嘅广东建筑、小食依旧,而且呢度嘅市民竟然同我哋一样,睇珠江台、翡翠台、本港台,真系「广味」不减,对广府文化认同感相当强烈。

贵港:

「90后」无几个识讲白话

广东人有句俗话,「过咗一座山就换咗一种音」,过咗藤县进入贵港后,就发现呢个城市有一个最大的特色,就系粤-桂-中原文化碰撞融合激烈。点解咁讲?听下当地人讲乜话就知喇。

「靓女,唔该电梯系边呢?」到咗酒店大堂,记者用白话咨询大堂服务员。

「能不能讲普通话?」服务员回应。

「你不是贵港人么?怎么听不懂我说什么?」无奈之下,记者用普通话同巨讲。

「呵呵,我爸爸妈妈就会说白话,我不大会呢!」服务员回答说。

奇怪,以前睇书话贵港都系粤方言区,点解有当地人唔识讲白话?记者即刻上网查下究竟发生咩事。原来,近年由于政治经济文化等原因,港口城市贵港会聚了全国各地商人,普通话已经成为当地主流语言,呢一点好似我哋嘅深圳。

记者同当地交通部门一个「老贵港」交流知道,如今16岁以上嘅贵港后生会讲贵港话,但好多地道的字词基本读唔准,而城区嘅「80后」讲贵港话时要用普通话辅助交流。而「90后」嘅城区学生仔多用普通话交流,无几多个识讲白话。
从云浮到贵港

论城市

贵港演绎佛山速度

讲完贵港的语言变迁,都好应该向佛山市民介绍一下呢个广西最后升咗地级市。作为太平天国起义嘅策源地,石达开嘅乡下,记者一直以为呢度系一个比较偏远、闭塞嘅地方,因为从小就听历史老师讲,洪秀全跑广西搞起义,就因为呢度够山高皇帝远。

不过,当记者进入贵港城区后,就立即改观喇。呢个城市好「新净」,道路阔、楼距阔、绿化好,而且人流车流都相当大,酒店旅馆林立,夜市大排档热闹,生气蓬勃。

当地领导话比记者知,贵港1995年从玉林单列出来,升格地级市。贵港系全国内河港口10强,西南地区内河第一大港城区,经济增速广西第一,有「广西深圳」、「西江香港」嘅美誉。同佛山针对重点工作设置「金融办」、「汾江办」一样,贵港也要设置「黄金水道办」,专门负责发展港航事业,而且计划升级为正处级单位。吸引咗深圳华强、香港华润等大企业进驻。

「10多年前都是甘蔗地,从10多平方公里提到40多平方公里,人口也由20万升到40多万,而楼价更系从几年前嘅1800蚊一方升到3000蚊一方。」当地领导话。睇嚟,递增速度不亚于我哋佛山啊。
这又一篇游记大作,我记得之前也有一篇游记类震撼之作:

梧州——桂人粤韵今犹在 百年商埠盼复兴  

http://tieba.baidu.com/f?kz=513880109

再向西行去到百色崇左都有白话,更何况贵港呢。

唔系唔识讲,借口嚟啫,主要系因为班妹仔怕羞自卑,惊死露出自己一口「臭青」土音。

经济越落后的地方,当地方言就灭亡得越快。

梧州等地的人,依然系当地土著,不过上几代祖宗嫌自己家世「臭青」,所以先至改成「祖籍南海」「祖籍顺德」啫,事关连壮族人都咁改作。家谱哩D嘢边信得过噶。
族谱唔信得,咁可以信乜?
信现代科学,基因检测,7月份之前去上海复旦做Y染色体单倍群检测,仲系免费阶段,你可以睇完世博之后顺路去做埋。检测结果会打印成一份档案邮寄去你屋企,或者你电子邮箱。
你认为大陆嘅基因检测可以信几成?
啱啱同你预想中相反,前几年大陆的高等学术机构尚未公开提供基因检测服务之前,系竭力伪造数据,一味强调「南北汉族父系高度同源」。

哩两年,自从有外国学者参与研究之后(要多谢台湾同胞同埋东南亚班侨民啊),大陆机构开始转口风,逐渐承认个体之中存在好多「未知成分」。

放心,STR数据唔会呃你的,亲子鉴定中心都系靠对比你同你老豆Y染色体的十几条STR数据,睇下有无出入。只要你拿着检测数据的STR,上去外国的Y染色体资料库网站查一查,就好容易揾到同自己最接近的单倍群类型。