QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4064|回復: 9

[其它] 香港政府都不撑粤语,这如何是好?

"Cantonese? Never needed to speak it" - by HK Government
http://www.cantonese.sheik.co.uk/phorum/read.php?1,98706
呢個宣傳廣告係話喺香港生活可以唔使講廣東話,唔係話香港唔用廣東話。香港係多元化社會,乜人種都有,中文係法定語文,但英文亦係官方語言。我識唔少人香港幾十年都唔識講廣東話,一樣冇問題。一個社會最重要係包容,唔可以強迫人地放棄自己文化,只係准用你嘅文化。
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
我们四川话亦无翘舌音,儿话就多过普通话,我也讨厌翘舌音。
你哋香港人用字好唔规范。罧係乜意思?係冧先啱啩?你用仓颉嘅?应该係粗心所至。我用手机笔画输入法,只可以打简体字,唔紧要嘅,吓?
的確~香港人係冇意識~叫佢地都唔聽~
在香港,撐粵語這種事,與其靠政府,不如靠每一個香港人自發去做還來得實際。
回覆 2# 李四

包容確實可以對一個地區的文化經濟繁榮作出貢獻。但係過度包容係會瓦解以及摧毀一種文化嘅。
而且包容講求對象,如果你係外地人、或者你係短期居留人士,無甚興趣在本地生根發展。可以,唔要求你融入本地文化。但如果你係外地來打算永久居留之人士,你必須學習適應本地文化。尊重、融入本地文化同保留你原來的文化並不衝突。
但近年來,內地對香港所做的。似乎係要本地文化屈就外來文化的殖民、同化。實在叫人無法包容。
包容必須建立在互相尊重的基礎上。話說回來,香港本土文語言和文字被普通話和簡體字取代,恐怕只是時間問題,要看港人腰骨是否夠硬。(現在有種香港本土文化將被北方文化征服的感覺)