QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: デンニ王子

[趣事趣物] 【改篇】中国還是強國嗎?

再問問題:
1,憑什麼認定專制就等於毒材?
2,憑什麼認定人權係天賦嘅?
3,憑什麼認定強與弱?
4,投票權 ...
紫凤凰 發表於 2010-6-19 16:44

1.毒材應該喺專制嘅體現。。。2.人權未即喺人嘅權利,咁喺人就由。。

3.強弱冇標準,認為強嘅人多,咁咪強咯。。同理,認為弱嘅人多,咁咪弱咯。。
4.理論上嬰兒都應該有,不過,嬰兒未有能力去判斷應該投邊個,所以嬰兒嘅投票冇人贊同咁解。。
5.唔可以由人民自己揀出可以為自己講嘢嘅領導去領導,咁仲點算民主。。。
睇來有好多人真係唔係好識嘢。而且得唔到咩好嘅答案。
不同一班傻佬讲喇,你哋就想中国内乱,台湾都未收回,噉唔得0架!
我自己答一下。

你認為政府和反對黨哪個代表人民?

其實無論政府還是反對黨都唔能夠代表人民。雙方講到尾其實都係為咗自己利益。假設有黨A同黨B,A執政時,貪污就肯定有,但係佢同時為咗自己統治,下一任能夠當選繼續貪,佢必然要在當政時期除咗用權力斂財外,重要實施惠民措施。而黨B為咗能夠執政,就一方面盡可能拉攏選民,另一方面則竭力攻擊黨A的執政。譬如A假設要實施一個惠民嘅政策,但係如果該政策實施,就會有一部分人轉去黨A,因此黨B自然會抵制該政策。

你認為是否每個百姓都有政治的素質,如果有那又應該如何保持?

全世界各行各業,只有兩個圈子係會有較多嘅世襲制嘅出現,一個係娛樂圈,另一個則係政界。其實世襲制嘅優點就在於基因比較保證。政治係污糟嘅,爾一點係常識,如何保證新嘅人能夠係咁複雜嘅環境生存?就係利用基因,政客或者政治家、娛樂圈中人都會將自己嘅基因傳畀下一代。而佢哋因為已經喺政界、娛圈生存,並且係成功嘅生存,證明佢哋合適,而作為佢哋嘅兒女,因為秉承基因,所以自然亦會較為適合於該圈子生存。

香港憑什麼要求投票權?

中央之所以一直話香港冇資格擁有投票權,原因就係香港只係一個地區,唔係一個國家。哪怕之前嘅港英時期,亦都係噉樣。投票權係針對於國家而言,而唔係針對於地區,爾個亦都係一直強調嘅。

憑什麼認定專制就等於毒材?

專制不等於毒材,例如中國古代,就係專制,但唔毒材。中國古代真正毒材嘅時候係明清二代。秦漢唐宋都冇。唐朝係專制,但皇帝嘅政策係要交畀政事會,經過商討先能夠往下實施。而且宋朝及以前皇權與相權係互相制約。因此專制,但並唔毒材,但到咗明朝時期,由於相權消失,導致只有皇權,先有咗既專制又毒材。

憑什麼認定人權係天賦嘅?

人權唔係天賦嘅,而係由法律所賦予嘅。有好多國家嘅死囚,佢哋因為犯咗罪,而被執法機關根據法律而將其殺死。爾啲囚犯嘅生存權係由法律所奪取。基本上好多人嘅人權都係由所在國家嘅憲法所賦予,而唔係個天。如果話天賦人權,噉點解會有地震,要將嗰啲人嘅生存權奪去。好明顯,人權係由法律所賦予嘅。

憑什麼認定強與弱?

強與弱嘅標準,普遍嚟講係以人數嘅多寡嚟決定。有人過於死板,只將強與弱定性為人民與政府。但事實上,強與弱嘅分野要比爾個複雜得多。強與弱的確冇一個特別嘅標準去界定。既然冇標準,亦即話可以分成好多時候,好多類人。例如大陸地區嘅乙肝歧視,可以簡單、大體上分為正常人同健康帶菌者,爾度就有強弱。喺好多地區都可以劃分出更加弱勢嘅社群,而強勢欺負弱勢,弱勢欺負更弱勢。而由此可見,強弱之分並不只限於人民與政府,即使人民之間亦都有分成好多類,而政府之中,亦都有噉嘅劃分。

投票權人人都有,是否代表嬰兒都有?

事實上,就係由於嬰兒冇分辨能力,更加冇投票能力,所以佢哋好多時候都冇得投票。

民主就等於有投票權嗎?

如果話等於者,就唔理解民主,其實投票權嘅賦予係民主嘅一種理想形式,但並唔係必要形式。所謂民主,其實就係要各取所需。而家普遍嚟講,三權分立被譽為其中一個經典嘅民主政府模式。但事實上理論卻好簡單,就係由於大家都唔信大家而將權力分開,以保證大家都能實踐各自義務同埋享有權利。所以民主其實就係要各取所需,或者確切地講,係強勢群體與弱勢群體能夠各取所需。

強同弱係冇界定標準,亦即係話,人民之間都有唔同嘅強勢與弱勢,而民主就係要確保每方都能各取所需。有人將民主籠統地等於「少數人服從多數人」,這個可以話完全唔理解民主,「少數服從多數」係屬於一種叫做「城邦民主」,或者叫「古典民主」,佢並唔係現代民主。佢只係民主嘅其中一種形式,而唔係等於民主,亦即係佢屬於民主,但唔等於民主。
明清之最大弊病是奴才化.
奴才化對科學發展是起不到作用.
因奴才因會花時於名利權,除外一律不理.
回覆 17# xiss

教會當然只會愛毒才,或者對它們有利之毒才.
其它對它不利之者,一律打大旗號叫反對.
回覆  xiss

教會當然只會愛毒才,或者對它們有利之毒才.
其它對它不利之者,一律打大旗號叫反對. ...
攸固 發表於 2010-6-20 02:46

噉樣講先至啱:
共產黨當然只會愛毒才,或者對它們有利之毒才.
其它對它不利之者,一律打大旗號叫反華.
睇來有好多人真係唔係好識嘢。而且得唔到咩好嘅答案。
紫凤凰 發表於 2010-6-19 23:22

-------
欲求更完整睇法, 可 參考 睇下呢本書<民主的細節(漢文)>
         作者比較精研呢方面, 本人認為,呢本書較好, (不過未得閒睇)
    呢本書可以喺 新浪 度 搜索下載PDF版,
           http://ishare.iask.sina.com.cn  中搜索"民主的細節'

//////////////////////////////////
大陸及TW 建立新廷 初期,百廢待舉, 均大量需要人力物力,
TW情況未清楚,
大陸現廷嘅話, 始期仲待你如上賓, 之后羅喎, 新鮮感\三分鍾熱度 過后, 砧板上嘅肉, 將你 煎完再炆, 蒸咗再炸 都仲得, 因為你都無得番轉頭(或者 翻轉頭 需價甚大)
           一如外商之於大陸境內,

其他域\廷\, 或者 都一樣有此情形,程度不一, (注: "域" 指 '大概地理範圍' , 因歷史而變)
           特別系"以(廷)為重,以民為輕"嘅 家\廷\, 一個"集體高於個人"嘅 家\廷\ , 一個沿行 數千年\若干 實行"愚民策"嘅 新舊 家\廷\

系講政治嘅, 而政治經常會變來變去, 內中 個人 無法不受其影響 而 風吹樹動 \ 大海飄萍
          從此一角度, 我都系贊成 "個人有權唔愛自己(所在)  家\廷\ 及其附屬之 有形\無形   人\物
//////////////////////////////////
另:
A) 而家發現 棄用"家"字樣,改用"\廷\"字樣, 更能準確描述,  擬逐步棄用"大陸",更加唔使講"X"字樣, 更加唔使講, 某D情況下,使用 首府城市名 指"家名"或"正府名"
          例如,(本人)改稱"中(大陸)\新中\中華人~~" 為 "(全稱)大陸供黨廷", 簡稱"大陸共" ,再簡稱"共"
                   改稱"以江XX為核心嘅XXX' 為 "共", 同理有"共"
                   如果"春哥"當政, 則稱"共"
                   如果當年 魏忠賢 謀權奪位,並改號成"XX共和",  則稱為(全稱)大陸閹黨廷", 簡稱"大陸閹", 再簡稱"閹"
                   如果歷史上某號, 以"永"字為主字, 咁就撿到寶啦, 史稱"(全稱)大陸永X廷", 簡稱"大陸永", 再簡稱"永"
          同理,改稱 "中華泯\TW(當地部分人稱呼) 亞扁正府"為 "TW扁",

如果需僅指"地理",則省卻"X"二字

同理,亦可改稱"日本小原政府\米布殊政府" 為"(硫球)日(本)小原 \ (XX)美bush"  (其中"大陸\硫球"等 所指嘅地理範圍,在各均非同一個"XX平方公里"範圍, 但亦可能大概,亦可能 同時並存"大陸蜀\大陸魏\大陸吳")

因為從數千年人類歷史嚟睇,"家"嘅存在 系短暫嘅, (包括歐洲諸及羅馬帝 以及"日不落大不列顛帝"等),
                   而"家"一詞, 唔知其他人感覺點樣, 反正本人第一印象系"有永久之意",至少系"無意識狀態", 但實際上,類似於"公司\有限責任公司"之類, 可以 被動\主動 破產嘅, 最多都系"(對於店鋪嚟講) 百年公司\百年老店" 經已'頂籠',
                   而"X"一詞,本人第一印象係諗到"唐宋元明清 ",  (在數千年歷史及往后N年歷史中)只系匆匆過客,
                       第一印象系"(在數千年歷史中)短暫嘅\可變嘅",

B) 此處,與"愛X不等於愛T"一句之區別系:  佢嘅"廷"指"正府, 本人用""字嚟替,
          本人而言, 覺得改成" 愛 '' 不等於 愛 '' " 更佳,

C) 因此, 本人認為"亡"並不可怕, 只是換個而已, 只係"亡",
         如果新比舊(總體)好,未必壞事, 如果新比舊(總體上)仲衰 並且無自省能力, 咁就...

D) 各與各公司類似,所定嘅 規則 及"規則之原則" 及"規則之原則之原則"  不同,  亦都可以有唔同嘅"公司文化(各文化) \ 業務範圍(各方向) \ "

E) 第N+1代公司繼承人(第N+1代),亦都可以推翻 第N代嘅已存政策,
              當然,亦可以 追隨前任 完全不變,
              亦都可以 改變公司名稱,                             (例如, 武則天改國號為'周')
              亦都可以 改變"股份制公司"為獨資公司,  (一如 袁世凱, 又如前幾年 某個小國國王)
              亦都可以 改公司為'廠",
              亦都可以  (主動\被動 噉) 全換所有手足,  
              亦都可以 (主動\被動) 自己下野,   
              亦都可以 將公司做成一個"彎彎公司", (一如"秦二世")
              亦都可以 將公司做成一個"跨境公司", (一如"羅馬帝國\成吉思汗"以及 "(未遂)解放全世界" )
F) 改稱"朝鮮金一世正府"為 "(全稱)朝鮮半島北面 鮮朝 金一世" (注:"世 "字 義上 類似於"代",故不另稱"XXX金一世代")
  簡稱"(朝島北) 鮮朝 金一世", 再簡稱"金一世",  
      國號點樣,唔關緊要, 果個國號起到"天花龍鳳"都無相幹,
      公司文化系點樣,亦都無關緊要, 話之佢系 "(實際)世襲皇室制",定系"(名義)共和制"
        話之佢系咪"杠杆式 控制大公司", ( (一)人控黨,黨控朝), 或者"一人控私人公司仔, 私人公司控中型公司股權, 中型公司控股大型公司)

同樣,話之佢金二世嘅大仔當正,定系個細仔摣FIT, 都稱"(朝島北) 鮮朝 金三世", 再簡稱"金三世",
--你認為政府和反對黨哪個代表人民?
通過票選方式產生的,就可以代表人民。

--你認為是否每個百姓都有政治的素質,如果有那又應該如何保持?
有無政治素質不是關鍵,每個人對自己個人利益都有天然的敏感,投票權同政治素質無關。民主社會通過自由言論和百家爭鳴的方式,培育和啟發公民的政治素質。

--香港憑什麼要求投票權?
原則上,任何人都有權力主張自己的權利。

--憑什麼認定專制就等於毒材?
磚制和毒材都已經被當今世界主流意識所淘汰,甚至足夠有理論和事實證明其落後性和必亡性。亦即,要討論一個瀕死的病人再沒有多少意義。

--憑什麼認定人權係天賦嘅?
人權的對立面是主權,人類歷史告訴我們,先有人,後有國家。亦即:先有人權,後有主權。

--憑什麼認定強與弱?
呢個問題系人都知,無須赘述。

--投票權人人都有,是否代表嬰兒都有?
投票權系依法而定,不同法律就有不同年齡段的投票權。

--民主就等於有投票權嗎?
民主等於什麼,呢個問題如果不懂,可以goolge.
睇來有好多人真係唔係好識嘢。而且得唔到咩好嘅答案
紫凤凰 發表於 2010-6-19 23:22

公道自在人心
我都被警告了,你们还在讨论?
我都被警告了,你们还在讨论?
dert112233 發表於 2010-6-20 14:34

版主警告??

條友仔喺另一條thread用粗口問候版友
畀人黃牌警告!

dert112233 已被累計警告 2 次,30 天內累計被警告 3 次,將被自動禁止發帖 30 天
爆粗闹人,畀人警告,理所当然啦
但系我哋冇爆粗喔,点解dert112233唔畀我哋讲嘢呢?有时啲「红色愤青」行为、思想的确令人不解
紫凤凰系受困于自己嘅「专制优于民主现实中国政治缺陷辩护悖论」中不能自拔了
http://www.my1510.cn/article.php?id=56957537ac5bdc8c
为什么西方民主不适应于今日中国?
------
覺得呢篇嘢講得好好, 講得好深入, 值得一睇, 內文作者對 大陸共朝(大陸紅朝)持悲觀睇法,
为什么西方民主不适应于今日中国?
------
覺得呢篇嘢講得好好, 講得好深入, 值得一睇, 內文作者對 大陸共 ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-6-22 07:55

閣下有冇睇過有關介紹、論述zi naa民國史的文章?zi naa響國民革命前期,已經建立「孪幫」社會的雏形。再講落去似乎唔多方便,希望網友多睇多諗。

閣下有冇睇過有關介紹、論述zi naa民國史的文章?zi naa響國民革命前期,已經建立「孪幫」社會的雏 ...
柳寻风 發表於 2010-6-22 22:30

--------

本人孤陋寡聞, 未聽過「孪幫」,頭先搜咗一下,亦都搜唔倒「孪幫」字樣

未能明白 想表達乜嘢, 未知具體指乜,
    (系指 數次 陰差陽錯嘅  短命嘅 "國供合作"??)

(定系 二戰后 各自心懷鬼胎 咁樣 表面\口頭上 贊成'聯合正府'?)
    (定系指  大陸蔣朝初期  "蔣一代 正府" 與"汪代 正府" 曾經嘅 短暫共存? )

如果你系想講"大陸清朝 + 大陸蔣朝(蔣一代) +大陸共朝(毛代+XXX代)" 都未能推行某種體制,
    以此嚟證明 某種體制 不適於某個地區,
    本人不敢苟同,

相當於講"大陸周朝 + 大陸商朝 + ..."系奴隸制, 所以推出結論 "某個地區 往后嘅歷史 僅適合 奴隸制"

亦相當於講" 某人 前年 + 舊年 搵100蚊/月(或1W蚊/月), --> 結論: 其人 往后至老死 都系搵咁多錢一個月"

本人不認為呢個結論成立,

----------
歷史不代表將來,僅系將來嘅重要參考因素,  將來發生嘅嘢系"萬般皆可能"嘅
----------
上幾樓 本人之所以提及文章"為何泯主不適合大陸地區" ,
      系因為本人認為  該文講得好好, "有嘢到",
       而不代表 本人 認同  "某個地區(或某幾個地區嘅總和) ,只適合 '原始社會\奴隸制社會'  ",
            現時 本人認同"仍屬於 (第三)封建社會"嘅睇法   ("第三封建"嘅 講法\提法, 源於某網文)
            不過並不認同 "歷史決定將來", 因為"將來"有可能有辦法 擺脫"歷史"嘅枷鎖,

----------
數千年均係實行"愚泯國策",人為製造傻佬,  而反過嚟, "遍地愚泯\遍地傻佬\或者 遍地無意識" 能有效加強 其統治, --->並形成循環,
       不代表永遠都可以有效"愚泯", 永遠都可以當人傻佬, 最多可以講"(好大可能)呢一代無效氣",

----------
無咗 紅朝(或其他乜嘢朝), 果個地球轉唔轉 ? 一樣轉,
同樣, 北美洲 某地域 無咗 某兩黨 , 果個地球轉唔轉 ? 一樣轉,
       無話 無咗邊樣就唔得, 個天唔會冧落嚟,