QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: bbahong

呢度有冇內地人用繁體字?

呢個講法同「抗戰係由CCP領導」一樣, 係CCP幾十年來欺騙人民嘅最大謊言
文盲減少, 係因為教育普及, 同推 ...
a_qi 發表於 2010-7-15 15:50

此言甚是   CCP就系用E個理由令人 扭曲判斷

季羨林:漢字簡化和拼音化貽害無窮

一、中華文明之所以能延續至今,漢字起了巨大的作用。讀古文必須讀繁體字,中國文化的信息都在那裏面。
二、漢字簡化及拼音化是歧途,祖先用了幾千年都沒感到不方便,為何到我們手裏就拋棄了?追求效率不是簡化字的理由。越南文字拼音化之後,頭戴帽子,腳穿鞋子,很滑稽。季先生著重談到當年簡化漢字時,把「皇後」的後與「以後」的「後」弄成一個字所帶來的遺憾。
三、古文今譯是毀滅中華文化的方式,必須讀原文,加註釋即可。
四、「振興國學,必須從娃娃抓起。」老人特別指出,給成人講的國學與給娃娃講的應該不同,得用心思編教材。
无办法.     小学一年级开始识字就系学简体字
简体操作系统     简体输入法
其實我用正體字係有段古嘅,事關廿一年前嘅事件我係喺正體字嘅報紙、傳媒上知道真相,從此以後就討厭簡體字習慣運用正體字(包括書寫)
回覆 24# lwfxbox
你係咪響廣州黎??
其實我覺得繁體呢個名好似有D貶義, 都係講返正體字好D~~