QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11378|回復: 25

呢度有冇內地人用繁體字?

我見論壇入面似乎繁體字佔優, 我想知究竟各位內地同胞廣東同胞係用繁體定係簡體? 定係打完簡體由簡轉繁?

咁日常生活又係用邊種字體?
你冇睇到「輕鬆粵拼輸入法V3.0發佈」呢個標題咩?
廣州人,但身上嘅文化係廣州民國時期嘅文化,可以唔寫簡化字嘅場合都會寫正體字
警告樓上,唔好生草藥噉,噏得就噏。
警告樓上,唔好生草藥噉,噏得就噏。
外外星人 發表於 2010-5-21 01:27

人地中意民國廣州都唔得  咁7惡嘅你~
除返工外,平日本人書寫正體中文,對任何人皆無例外。
睇黎大家都好有骨氣!
大家都要記得叫下一代都寫正體字呀
(抱歉, 我標題度打咗繁體字)
吾識用個粵語輸入法吖。。。。救命
內地人全部都係用簡體寫字嘅(西藏、新韁、蒙古果D地方又有佢哋D文字,但官方都係用簡體中文),除左有個別特殊要求先會用繁體字,學習及生活都係簡體為主,民國后期好多人都吾識繁體字嘅拉,但依家同香港、澳門、台灣接觸得多,所以好多后生仔女都識得睇繁體字
睇黎大家都好有骨氣!
大家都要記得叫下一代都寫正體字呀
(抱歉, 我標題度打咗繁體字) ...
bbahong 發表於 2010-5-21 23:15

請問乜嘢叫做正體字?繁體?還係簡體?
繁體字為正體字的蔑稱
回覆 9# zeroyjm

民國后期好多人都吾識繁體字嘅拉

請問 你知不知道 漢字簡化的歷史?
不知道建議你看看(複製括弧內所有內容):

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/簡化字)

既然你學人用正體字,我亦幫你糾正個錯誤:是「後期」而不是「后期」。
順便幫你改改:「民國後期好多人都唔識繁體字嘅啦。」
正體字
可以用繁體字的场合都用,可惜好多繁體字都唔识写!
我會系能夠唔寫簡體噶情況下都盡量唔寫,因為我系一個非常喜歡正體字噶人。我希望正體字可以得到傳承。
我會系能夠唔寫簡體噶情況下都盡量唔寫,因為我系一個非常喜歡正體字噶人。我希望正體字可以得到傳承。 ...
Hughmai 發表於 2010-5-23 14:58

撐你
乜毛发威啦!!警告人啦!!
真係好奇怪,一種擁有幾千年文化既語言同充滿文化,智慧令到外國人都感到興趣既字體,總要千方百計咁捨棄同打壓,真係好奇怪......唉....
我雖然鍾意用正體字但體諒簡體字嘅作用。簡體對中國以前掃盲好有幫助。而家中國發展喇可以考慮用番正體。
我雖然鍾意用正體字但體諒簡體字嘅作用。簡體對中國以前掃盲好有幫助。而家中國發展喇可以考慮用番正體。 ...
Vncantonese 發表於 2010-7-15 13:43

呢個講法同「抗戰係由CCP領導」一樣, 係CCP幾十年來欺騙人民嘅最大謊言
文盲減少, 係因為教育普及, 同推唔推行簡體字無關