QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 15079|回復: 50

[輸入法] 跪求粵協粵拼輸入法for ubuntu

Those jyutping IME on Ubuntu software center is weird I can't type chinese on ubuntu now T_T. I need a installation guide for dummy as well if codes are required to install it ...
我記得以前有人發過「輕鬆粵拼輸入法2.1」嘅linux版本,google一下。
为何不用Windows而用Linux啊!?
为何不用Windows而用Linux啊!?
回覆 3# xiss

如果不玩游戲,Linux完勝Windows。
有很多替代微軟的產品。
我也同求Linux的粤協拼音輸入法。
是吗?我觉得Linux可以做到嘅嘢太少喇~毕竟主流都系Windows,好多软件都系Windows only,Linux喺边道可以完胜Windows呢?唔通就系因为佢开源?

我netbook 用ubuntu。 netbook 唔打機。ubuntu 畫面靚,開機快,病毒少,自動連msn, facebook, twitter. email,Google calendar 同步接收,仲有 software center 免費軟件任你裝,一撳搞掂易過down歌。唔想剷機怕麻煩?燒碟,放入,boot機,功能全備嘅ubuntu喺你面前。上網,聽歌,睇戲,一碟做晒。想點試就點試,試到你滿意,滿意先裝未算遲。驚青騰雞冇晒計?掹碟重開,MS window。免費咁筍重唔試,照下塊鏡見白癡。
ubuntu可謂係潮男潮女上網睇戲,文書處理,必備產品。
寫下寫下貪口爽添XD
現代人的尊嚴還真低,要個輸入法都要「跪求」。
不过系一啲基本嘅办公上网功能,对于Windows嚟讲都系小菜一碟。MSN,email,facebook,有边样Windows做唔到?我哋重有MS OFFICE提供强大嘅文书处理平台,有QQ同好有即时聊天,大把免费智能输入法恭候你Windows用户选用,唔使求要某某输入法。Down歌我哋有免费嘅酷狗、千千静听任君选择,听歌又有WINDOWS自带嘅WMA播放器,睇电影一个免费嘅暴风影音万能播放器,么嘢RMVB,AVI,MP4,FLV,3GP……五花八门嘅格式全包~~拷碟我哋有强大嘅Nero、小巧嘅UL随时待命,浏览器更有IE,FF,OP,病毒安全唔使担心,全世界各大杀软巨头争住为Windows平台开发杀软。美化都有日本专为Windows设计嘅GDI++,美化效果毫不逊色Ubuto
以上都只系一啲基本应用软件,重有其它大量嘅软件仅有Windows版本,唔明白点解你话「完胜」喇~咔咔
中州韻平台的粵拼輸入,只Linux上有,Windows目前還不能玩。
linux就似普语眼中白话系非主流噉样攞。。
鼎力撑楼主。。
我现在用的就是ubuntu10.04LTS  习惯了就没什么了
呵呵 thx!
有個叫zime嘅嘢。。自己google it。。我都用緊。。基於ibus。。到勉強過得去。。
忍不住也说一句,很久之前见网上有人说过,windows能做的linux都能做,linux能做的windows不一定能做,如果有什么windows能做而linux不能做,就是不值得做的。
PS: 我用FC 11现在。
現代人的尊嚴還真低,要個輸入法都要「跪求」。
蟲子 發表於 2010-5-9 07:27

「跪求」,係典型嘅支撈式用法,現時喺支那漢撈族群裡頭好時興。

點解佢哋咁鍾意乜都「跪求」?顯然同佢哋嘅豬奴性密切關聯!

支那,粵語讀me啲即係豬乸,粵語裡頭,豬乸都會上樹即係形容事情好難有可能達成,所以啲豬乸咪要成日「跪求」囉。

極其鄙視呢啲劣質豬奴習性!

忍不住也说一句,很久之前见网上有人说过,windows能做的linux都能做,linux能做的windows不一定能做,如果 ...
EdwardWong 發表於 2010-5-17 17:53

windows能够用到大量嘅智能拼音输入法(搜狗、紫光、QQ......),但系就冇一个拼音输入法可以用返喺Linux上,噉唔通认为,拼音输入法系唔值得嘅?

噉我会觉得,为Linux而弃用拼音输入法更加唔值得
我也想下载粤字输入法呢,呵呵。。。
回覆 18# xiss

我的原帖就是在Linux下用拼音输入法发的。