QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3668|回復: 17

[感情人生] ATV新闻话广州游客对香港自由行不再感兴趣!

ATV新闻话广州游客今年五一黄金周唔会选择去香港,原因系香港同广州冇咩分别,宁愿去台湾等新嘅旅游景点
我係台灣宜蘭人,建議廣州人嚟宜蘭,

唔係就嚟彰化以南嘅縣市,或者其他鄉下地區

千祈唔好嚟北部都會區,

因為呢啲地方同大陸普通話城市有乜分別
台灣 感覺就算系都會化程度最高嘅TAIBEI

對比與大陸大城市 都顯得原始味多啲 有歷史感

冇大陸大城市咁重  銅臭味~!
台灣 感覺就算系都會化程度最高嘅TAIBEI

對比與大陸大城市 都顯得原始味多啲 有歷史感

冇大陸大城市咁重 庸俗味~!
回覆 3# vincent10

我嘅意思係語言方面,台北講國語嘅比例甚至高過許多大陸普通話城市,
冇乜新鮮感,
廣州人要去普通話城市旅遊,   深圳就得啦!
慳機票錢, 酒店又平,唔住酒店一日來回都得。

台北交通係「人要讓車」,駕駛人修養唔及得香港
回覆 5# soka1970

soka1970兄 平時系咪經常過離大陸???
台北應計冇 HK 咁擁擠掛?
香港唯一優勢係有親切感,相反台灣一啲感覺都冇,去北京都有小販粵語服務,唔知台灣有冇?!

回覆 7# vincent10

舊年去過香港二日兩夜,而家仲未去過大陸,
下個月要去香港五日,仲諗緊去唔去深圳或者珠海,

我唔覺得香港塞車有台北犀利, 香港地鐵迫過台北捷運就真

回覆 9# soka1970

返完大陸 你就會知咩叫亂  good luck for you

臺北係臺灣撈最重要嘅據點,梗係講支那嘅漢語喇。

臺灣啲城市喺經歷支那國民黨嚴酷嘅「去臺灣化兼支那國化」之後,我唔認為佢哋仲會保有啲咩「原始色彩」,尤其係北部嘅臺北基隆新竹桃園。

真正代表到臺灣本土聲音本土文化嘅,係臺灣南部,尤其係臺南高雄嘉義屏東

臺灣要真正企起身,唔受支那嘅矮化,起碼要做兩件事,一要遷都高雄,二要逐漢返支。

有啲奇怪,呢位soka1970生話佢係宜蘭人,佢又點會識睇我哋啲粵文?仲識用粵文嚟回帖添?

唔通呢位soka1970生係臺灣嗰啲粵籍「榮民」嘅子裔?
回覆 12# 粵嚟粵掂

唔係呀!
我係「台灣本省人」,母語係漳州話,
粵語係自己學嚟嘅,買CD學基本會話,周時聽香港嘅電台,下載香港嘅影視節目,
而家約莫有九成嘅聽力。
無錯哦·~~~~~~~~~~~~·
回覆  粵嚟粵掂

唔係呀!
我係「台灣本省人」,母語係漳州話,
粵語係自己學嚟嘅,買CD學基本會話,周時聽香 ...
soka1970 發表於 2010-5-3 22:23

呢位soka1970生睇嚟真係對我粵事務好關心啵,咁快就學識寫繁漢粵文。

既然亞soka1970生係世居臺灣嘅臺族人(唔好再話自己係閩南漳州人喇,臺族人同閩族人(狹義閩南人)經已完成分割,係兩個唔同嘅民族,臺語唔同閩語,臺文羅馬字亦都唔同閩文),我估妳都會認同臺獨,假如妳係撐臺獨嘅話,妳又點睇粵內嘅潮瓊雷三族呢?亞soka1970生有冇諗著學下潮語瓊語雷語噉呢?

不過老實講,就企喺我粵嘅立場,我哋並唔希望臺灣借粵內潮瓊雷三族嘅事務嚟干涉我粵嘅內政。
黄金周……都唔存在了
兩地官員會面,都唔講台語閩南話,淨係講普通話,仲講乜「台閩一家親」,一啲都唔親。
潮語瓊語雷語同台語唔可以溝通嘅,我冇當佢地係我族。
差冇雷公噉遠。。。。 係啲廣州佬去厭咗HK啫