QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: highyun

社会主义“优越性”:广电总局强调广播影视节目不得擅自使用方言

甘我地学普通话做咩喔?!

全人类都学英文算了!消灭粤语,消灭汉语,消灭法语,消灭日语西班牙语啦!

大家为统一世界语言努力啊!

电视里面多的是北方方言又唔见有人管

我们就要方言,这才叫有特色的社会主义国家。只要大家都懂普通话,开播方言节目,有什么过错!

广电总局嗰班人都几病态心理喔,咁多嘢好管唔管,居然去管啲地方台讲方言,简直係屎忽痕。

广东地区D电子传媒多数都系用方言啦,敢以后点算啊,如果用国语,搵鬼人睇

QUOTE:
以下是引用lianggz在2007-4-11 16:34:21的發言:

广东地区D电子传媒多数都系用方言啦,敢以后点算啊,如果用国语,搵鬼人睇

如果全部用滿語,你都冇辦法,你冇得揀,一樣要睇,手瓜拗唔過大髀。

人民連使用自己母語嘅權利都冇, 談何人權? 號稱咩社會主義, 實際上系Fascism
反對喺香港電視臺播放廣告期間插播大陸難睇到死嘅廣告。
根据现行《PRC宪法》第四条规定:

中华人民共和国各民族一律平等…………各民族都有使用和发展自己的语言文字的自由,都有保持或者改革自己的风俗习惯的自由。

楼主睇咗你有咩谂法?
以下是引用monfan在2007-6-4 11:05:27的發言:
根据现行《PRC宪法》第四条规定:

中华人民共和国各民族一律平等…………各民族都有使用和发展自己的语言文字的自由,都有保持或者改革自己的风俗习惯的自由。

我諗依部憲法係寫畀啲畀啲鬼佬睇嘅。

廣電一幫廢柴...社會主義優越性都表現係尼幫廢柴身上...
以下是引用Planto在2007-5-31 17:13:19的發言:
反對喺香港電視臺播放廣告期間插播大陸難睇到死嘅廣告。

重一級一級咁插梗落先抵死!

原帖由 monfan 於 2007-6-4 19:05 發表 根据现行《PRC宪法》第四条规定: 中华人民共和国各民族一律平等…………各民族都有使用和发展自己的语言文字的自由,都有保持或者改革自己的风俗习惯的自由。 楼主睇咗你有咩谂法? ...

畀你去博物馆度保持咋!

我記得呢條新聞已經出現咗好耐。
之後廣電總局畀人屌到爆,呢個禁令亦都不了了之,後來有個記者專門爲此去「串」廣電總局嘅領導,問:「噉樣係唔係代表總局改變咗對方言嘅態度?」(粵語翻譯本人友情提供),答:「唔係,只係我哋考慮到目前實際情況有佢嘅實際執行方式,我哋只係唔搞一刀切,唔代表我哋轉變態度!!」
而佢嘅「實際執行方式」,喺廣東就體現為:唔執行!!