QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3172|回復: 10

[感情人生] 粵擬申博五成民眾反對

21-4-2010

香港《東方日報》

粵擬申博五成民眾反對

【本報訊】眼見上海世博會萬眾矚目,廣東不甘寂寞亦計劃接力「申博」,廣東省貿促會會長、省世博工作領導小組副組長陳文杰透露,廣東省已經以珠三角地區名義,口頭申請舉辦二○二○年的世博會。但廣東媒體調查顯示,多達五成民眾反對「申博」,惟恐像廣州亞運會般勞民傷財。

「一個亞運已折騰兩年」

陳文杰表示,須待國家有關機構確認,才能啟動正式申請世博會的程序。目前,廣東預定以珠三角地區名義申辦,亦可能選一個有代表性城市申辦。

但前廣州市政協委員李公明反對廣東「申博」,認為中國沒必要如此頻繁辦世博會。網民們也群起反對,紛紛說:「求政府放過我們這些在廣州生活的普羅大眾吧!一個亞運就已經把我折騰了兩年了!」

與此同時,廣州於亞運會前投用的BRT(即快速公交系統),前天有卅多名司機不滿薪酬偏低罷駛。但經相關部門協調後,司機當日傍晚已復工。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/c ... 0421/00178_007.html
香港《太陽報》

「求放過我們」粵人怕申博

【本報訊】廣東計劃接力「申博」,廣東省貿促會會長、省世博工作領導小組副組長陳文杰透露,廣東省已經以珠三角地區名義,口頭申請舉辦二○二○年世博會。但廣東媒體調查顯示,多達五成民眾反對「申博」,惟恐像廣州亞運會般勞民傷財。

陳文杰表示,須待國家有關機構確認,才能啟動正式申請世博會的程序。廣東預定以珠三角地區的名義申辦,亦可能選擇一個有代表性的城市申辦。

前廣州市政協委員李公明反對廣東「申博」,認為中國沒必要如此頻繁辦世博會。網民也群起反對:「求政府放過我們這些在廣州生活的普羅大眾吧!一個亞運就已經把我折騰了兩年!」「做這種面子工程勞民傷財!」

穗BRT司機集體罷駛

此外,廣州於亞運會前投用的BRT(快速公交系統)前天有三十多名司機不滿薪酬偏低罷駛,經協調於當日傍晚復工。

http://the-sun.on.cc/cnt/china_world/20100421/00429_005.html
本人作為廣州市民之一, 如果有得 投票(無出古惑果種), 必會投'反對票',
無話世博會咁大,亞運次之, 或者BRT再細D, ...再細到'創文',... 之類,
我眼之所見(局限於本人所處視角), 無不搞到D人雞毛鴨血,

而家果D亞運整路,整咗半年有多, (雖有所耳目一新), 但仍仲有大把地方未埋尾,
睇見D路, 掘咗成條坑(1米深)從單車道申到路中間, 嚴重塞車,
   ...好喇,卒之填番黃土,一落雨,親見某車(非大車),就係果度斷咗大梁
   ...後尾鋪瀝青, (以成條路嚟計), 睇到經常淨系得半邊馬路可用,刨咗條路呢度一忽果度一忽, 亦親見某小車因 行到 刨路果個邊(有約10公分深)一時失控而至撞車,
   ...OK,總算鋪咗瀝青,再行,又睇見又刨咗新瀝青...再若干日子後再鋪過新新瀝青,同行果個都搖曬頭,
   ...鋪完瀝青, 果D沙井蓋唔系高咗好多,就系低咗好多,失驚無神,又震你一震,
   ...OK,終於有人整沙井蓋喇, 又要圍起欄杆嚟整, 再掘沙井周邊,換一個調整尺寸嘅沙井蓋,呢一整,又整咗若干時間, 新眼見一小車,前左轆深陷入井內,束手無策, 周邊15米內一D提示都無,果個蓋就系掀開放係沙井側跟,
   ...而家(果條路)基本整完沙井蓋, 又輪到某個地面下陷,連瀝青都下陷,(因為呢度,整坑陣時 之前掘咗成兩米半深 嚟整唔知排汚定系供水) 睇到就心驚驚,
   ...仲有,某D紅綠燈路口,乾脆封咗個路口,唔畀行人過,或者事實上阻礙行人過街,
      仲有D路, 本來有個紅綠燈路口, 好多車/人轉左,  一齊封咗三個紅綠燈路口,小車要轉左,非要多行 2~3公里 * 2 路程...

如果香港話搞世博,如果好似上年香港東亞運咁興鬆地搞,我就賛成 但如果好似忽京O運、上海廃博嗰D咁緊張痴線地搞!!! 我就反対
如果将D钱留置唔花,多多都唔够D穷光蛋「兄弟」用尽各种各样0既手法来「拿」,甚至系强要,所以,D地方棺圆会想尽千方百计花晒D钱去,有地方使钱,至有得XX。但叫渠地将D钱花响民生方面,对正绩表述无帮助D野,渠地又唔会做的。。。。
水侵到眼尾啦
反對竟然得五成  有冇咁小  嚴重懷疑伊個數據真實性
其實中國無論搞乜嘢國際性活動都系做SHOW遮,奧運、世博,都系做SHOW,都唔知點解會有咁多人捧個世博場,你由細到大見過無數次做SHOW,而且都系免費睇,今次要你自己使錢去睇一場大規模做SHOW有必要咩?
其實中國無論搞乜嘢國際性活動都系做SHOW遮,奧運、世博,都系做SHOW,都唔知點解會有咁多人捧個世博場,你 ...
ILCAN 發表於 2010-4-25 01:22

同埋,中国無論搞親D咩原本係「快楽の国際盛事」都会変咗為「緊張の備戦状態!!!
香港加阵都就来大陆化了,澳门大陆化嘅进度仲快过香港,以后……
反對竟然得五成  有冇咁小  嚴重懷疑伊個數據真實性
vincent10 發表於 2010-4-22 21:26

話冇都有人信——荷包冇穿窿嗰啲。