QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 柳寻风

[純水無大礙] 我不再認為「推普」個目的系為咗消滅我地嘅語言同文化

權力嘅用途就係噉。
紫凤凰 發表於 2010-4-13 16:04

鬼拍後尾枕

应该话:有责任,就必须要承担;有职责,就必须要尽力.

(咪等人以为我喜欢弄权至得㗎.)

我做人俯仰天地、无愧于心。楼上上,呢件事唔需要担心,讲少句啦。

重申一次,各位应该尊重主贴撰写人嘅劳动,包括劝告20楼,非与主贴主题有关联嘅内容,请另行开贴讨论,对版主有意见嘅,应该直接去意见版提出,唔好响人张贴度讲三讲四。 非相关话题,请恕无兴趣回复,谢谢。
對於語言(此處僅指'文字',未涉'語音'), 本人的最終選擇 可能咁樣現時離此程度,仲差得好遠好遠)

粵語系我 ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-4-11 21:32

我好欣賞你對呢個理性嘅態度。。
我好欣賞你對呢個理性嘅態度。。
柳寻风 發表於 2010-4-14 22:28

------

上圖故事發生於1919年,(電影系半記實型電影)
我唔知,仲有無幾多 意識 等 之類 無形 嘢,  兩百幾年前,經已確立,

驟眼望落:隻標題夠晒和諧。
要先進發達嘅地區,最大限度地消化內地嘅剩餘勞動力,來達到社會穩定、社稷安穩,先至系問題嘅重心,至於你地文化唔文化,關人地咩事?!起碼你地嘅文化響目前根本未對拳力嘅穩固構成即時嘅威協,人地理你做咩。

地區發展不平衡,也是離心意識嘅溫床,加緊向發達地區輸出外來人口,系消彌離心意識嘅手段。呢個方面我就唔展開喇,一筆帶過就算。

綜上所述,基於以上兩個重大理由,就系必須向廣東植闻,而植聞最大嘅障礙就系「荒然」嘅存在,所以,在下認為,推普嘅目的絕對不是要消滅我地嘅語言同文化,只不過系個結果,不是目的。至於你地嘅文化存亡,關人撚樹!你地嘅文化作為穩固江山嘅犧牲品,不在人地考慮嘅範圍之內。

柳寻风 發表於 2010-4-11 10:12

所以我晨早就話:閱讀係護粵嘅唯一出路,而支裂就係閱讀嘅最佳確保!

(僅更改字眼)

收番本樓同樣文字,請移玉步 轉見下樓(30F)
您的帖子:上圖故事發生於1919年,(電影系半記實型電影) 我唔知,仲有無幾多 意識 等 之類 無形 嘢, 兩百幾年前,經已確 ...
粵嚟粵掂 說:妳邊度人士?
(//TS注: 淨睇到呢D)
粵嚟粵掂 發表於 2010-4-17 19:25

-------
不才廣東人仕,居穗 離廿年 差唔幾,
另,好抱歉未能即時回應 另回貼中, 你嘅回話,
近日忙於整理鷹文,睇呢方面嘅嘢,都做咗好多工夫,希望N年之後某日,可以無阻礙 閱讀原文,(依家程度,好鬼水皮,未有耐)
-------
不才廣東人仕,居穗 離廿年 差唔幾,
另,好抱歉未能即時回應 另回貼中, 你嘅回話,
近日忙於整理鷹 ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-4-18 02:08

「居穗 離廿年 差唔幾」

咁啫係喺外邊嘆緊自由嘅空氣喇?係咪?

妳寫啲嘢好鬼有創意,好靈動,同我嘅風格好唔同。

就係未知亞TsuNT(♂) 生撐唔撐粵獨?
咁啫係喺外邊嘆緊自由嘅空氣喇?係咪?
粵嚟粵掂 發表於 2010-4-18 20:33

------
「居穗 離廿年 差唔幾」----90年初到依家都係廣州
咁啫係喺外邊嘆緊自由嘅空氣喇?----系就好喇, 我都想啊, 不過唔識游水, 要游過萬公里,好辛苦
   ----多謝, 你果D, 我都一樣做唔倒, 佩服佩服
             某人話我"未定性", 可能我果D系一時時咁姐,
   ----支持,支持 粵獨/聯邦制/及其他方式, 原因之一系, 國度過大, 而舊有 管理/服務 方式越來越難掌控, 無法顧及方方面面, 無法跟上人類進化速度, 並且, 各"睇制"等均應由 "人類 共(同)生(存)"而產生, 唔應該"妹仔大過主人婆", 唔應該反過嚟 嚴重影響 人嘅需要,   
             另一方面, 不在其位, 不謀其政, 齋噏下都好, 好過 死古古 咁 頭dupdup,

++++++++ 另一段落 ++++++++
-----睇嚟,呢句話我表達不當, 有歧義, 抱歉,
歧義1) 「(曾)居穗 (現)離(該時相差) 差唔多  廿年」
歧義2) 「居穗(到依家) 差唔多 (總共)廿年 」
當時 曾想用詞"「居穗 幾廿年 」", 後尾發覺 可能有歧義, 可能會誤解成"「居穗 幾(個)廿年 」"
如今看來, 用詞"「居穗 幾近廿年 」"更好D,
如果哩個帖係自己原創我覺得寫哩個帖嘅人一定係有啲短路嘅。
雖然強推國語短時間內係唔太會對粵語有好大嘅影響,但係時間一長影響就非常大。
我係內地嘅。就攞我身邊嘅人嚟講,屋企人都係講白話同埋客家話,但係我嘅朋友只會講普通話。
所以我覺得寫啲噉嘅嘢嘅人會唔會係五毛黨
雖然強推國語短時間內係唔太會對粵語有好大嘅 ...
llw874 發表於 2010-4-19 11:57

又嚟乜毛檔?!!

亞柳乜乜,妳自己又點睇吖?回應下呢!
------
「居穗 離廿年 差唔幾」----90年初到依家都係廣州
咁啫係喺外邊嘆緊自由嘅空氣喇?----系就好喇,  ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-4-19 07:12

原嚟妳係我哋CANTONIA嘅新新人類!

有理性,有參政意識,最可貴嘅係喺呢種咁壓抑嘅氛圍下低自發噉形成一種咁靈動,充滿自由氣息嘅思維!
雖然強推國語短時間內係唔太會對粵語有好大嘅影響,但係時間一長影響就非常大。
我係內地嘅。就攞我身邊嘅人嚟講,屋企人都係講白話同埋客家話,但係我嘅朋友只會講普通話。

呢张贴到我回复你呢一刻,有850个点击数,张贴摆咗响度几日,系得你有呢个觉悟,我觉得你都算犀利.

Anyway,好欢迎你来到粤协呢个大家庭,做一个有社会责任感、有时代使命感嘅人。

点解你地要讲普通话嘅?你地个母语系咩呀?
一石激起千层浪
点解你地要讲普通话嘅?你地个母语系咩呀?
柳寻风 發表於 2010-4-19 13:19

妳唔識睇嘅咩,佢屋企有人講客家,噉啫係佢本人或多或少有客家血統喇,客家歷來親撈親漢親支那,客家主動講撈話一啲都唔奇,似乎仲會係一個普遍嘅趨勢嚟添。
呢张贴到我回复你呢一刻,有850个点击数,张贴摆咗响度几日,系得你有呢个觉悟,我觉得你都算犀利.

Anyway, ...
柳寻风 發表於 2010-4-19 13:15

呢篇嘢妳寫過呵?妳噉講法噉即係話自己係乜毛?又或者係曾經乜毛?

快啲解釋清楚佢,澄清澄清,快啲快啲!