QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: tracywywong

[閒話雜談] 舊式粵語

趕人走時叫人「扯」。
趕人走時叫人「扯」。
HKCantonese 發表於 2012-5-13 22:46

唔駛趕都嗌做「扯」,即如「表哥,我哋都係扯把啦。」
唔駛趕都嗌做「扯」,即如「表哥,我哋都係扯把啦。」
馬萬千 發表於 2012-5-14 07:18

「扯」好像有點不情願的語氣。
「扯」正字係 『誃』, 『誃』: 爾雅 釋言『離也』 。
「扯」正字係 『誃』, 『誃』: 爾雅 釋言『離也』 。
贏旺生 發表於 2012-5-14 20:50

可惜有人否定呢個『誃』字;認為呢個【趄】先至合理。
早在幾年前我已提及『誃』及【詣】两字之關係。
可惜有人否定呢個『誃』字;認為呢個【趄】先至合理。
早在幾年前我已提及『誃』及【詣】两字之關係。 ...
광동왕국-08 發表於 2012-5-14 23:09

係咩?可否再講多啲﹗有無 link?
查字典,『趄』係斜咁解嘅,讀音係廣東人平時講斜嘅讀音 ce 3,好似趄坡。
回覆 25# 광동왕국-08

哦,韓文版主在舊事重提嗎?是lebuzishu君於6-3-2011發的帖嗎?閣下言重了,在下不是「否定」「誃」,祇是提出一文人的個人意見,好使我等多一思考(趄字)而已。在下之發言是如此這般的:

-引文-
韓文版主(請容在下如此稱呼閣下,因不知閣下的中文寶號),在下才疏學淺,孤陋寡聞,有不對之處,歡迎閣下指正。在下手頭沒康熙字典,但斗膽想指出幾點,以祈向版主閣下討教-是不懂之討教,不是挑戰:
1. 康熙字典有否注粵音呢?閣下提及之"誃"字,一般粵音字典祇提供單一「此」音,沒「扯」音,
2. 粵音是否受康熙字典所規範呢?例如「搵」字,粵音是「穩」, 是『找』的意思;康熙字典是甚麼音呢?除「抹拭」外,有沒有『找』義呢?
3. 〔至於[誃]  字,你自己查字典啦 ! 恕不贅述,如果你連字典都認為錯嘅話,咁,康熙字典從此就要消失世上!〕- 閣下言重了,在下祇是引述王亭之先生對「扯」字之見解,我是說王前輩之見解「有其道理」,我那有說過誰一定對,誰一定錯呢?
4. 〔誃:讀"扯" ,離去之意,例如:你誃啦!即係你滾啦!〕- 閣下之識見,愚稍有點不同意。當某人說:你「扯」啦,其意不一定是「你滾啦」;還須看那人說話時之語氣,若是心平氣和的說,那祇是叫你離開而已,我們日常生活就經常聽到,版主閣下,你說是嗎?
5. 孟子曰:盡信書不如無書;[帝女花]曲詞,無疑是出自有學識之士,但正如樓上lebuzishu所言:「中文博大精深」,有誰敢誇無錯呢?
-引文止-

講起『扯』字,照理讀『止』,但佢都讀咗『且』,咁『誃』有個同部份嘅字『侈』讀『此』,咁『誃』讀咗『且』音唔出奇個喎﹗因為可能原本『誃』讀『此』,但係可能啲人講個陣時係『誃呀』『誃呀』咁講,一將『誃呀』連咗音嚟讀咪變咗『且』音囉﹗咁『誃』咪變咗讀『且』囉﹗同樣『扯』都可能係咁情況讀咗『且』都未定。
『誃』: [唐韻] 尺氏切,即係原本讀『此』架﹗應該係『誃呀』連咗音一齊讀變咗讀『且』,呢個機會大啲﹗所以正字應該仍然係『誃』。

「數攏」,「劉皇馬」算不算舊式粵語?什麼意思?
回覆 29# HKCantonese

算到極定嘞。

①舊時銀紙係斷「龍洋」計,又嗌做「龍」(lung2)。即如「搵龍」「刮龍」。

②劉皇馬,實請就係「劉皇叔隻馬」。開聲有話「劉備借荊州,一去就冇回頭」。
借倒龍咯喎,仲唔「雀雀聲」騎劉皇馬鬆人咩。
回覆 30# 馬萬千

我仲以為係依家新界王劉皇叔添。。。
打水圍:周圍格價
糴米:買米
食過夜粥:學過吓功夫,有番兩度散手
拆白黨:騙子黨羽
綠衣:百年前嘅警察
...
광동왕국-08 發表於 2012-5-8 02:45

「拆白」本身就是动词,行骗,就算骂人「拆白黨」也不应该是「騙子黨羽」吧?直接解作「骗子」应该足够了吧?

邵氏的《七十二家房客》里面也有很多旧式粤语,一部不错的电影,虽然好似有很鲜明的政治立场。
打水圍:周圍格價
糴米:買米
食過夜粥:學過吓功夫,有番兩度散手
拆白黨:騙子黨羽
綠衣:百年前嘅警察
...
광동왕국-08 發表於 2012-5-8 02:45

計我話呢,打水圍實在係解做「搵老契」(尋花問柳)。
「拆白」本身就是动词,行骗,就算骂人「拆白黨」也不应该是「騙子黨羽」吧?直接解作「骗子」应该足够 ...
bart 發表於 2012-5-24 21:06

「騙子」呢個字,聽落硬係周身唔驟財。
舊陣時廣東話呢,文曰「騙徒」俗稱「光棍」。
鋸鼻,
屎抗,
錢七,
艇妹,
蛇仔,
白蚱,
掌櫃,
頭櫃,
二櫃,
尾櫃,
襄理,
司理,
道姑,
馬拉鶏
坐花廳,
皇家飯,
耍花鎗,
曬月光,
照田鶏,
花心蘿葡,
牙簽大少,
西關闊少,
大良斗官,
輕挑浮燥,
惡死能登,
好天行街;
落雨收柴。
糴米:買米 then bring it back home....not only purchasing
想混晒我D钱 not棍
冇天装......uh...never heard of that...not 冇天収???
By the way 60% of the expression mentioned are still used in HK. sorry for saying that.
P.S. what is 米碎?????
天棚
嗦油
揩油
火船
曬冷
生觀音
花靚仔
擘口仔
鹹鰕燦
煲燶粥
生埃貼士
生蟲拐杖