QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 16694|回復: 37

[閒話雜談] 舊式粵語

舊式粵語

近排睇o左幾套劇集講60年代香港,搞到我突然間想學舊式粵語。。。我識幾句o既。。例如:你都moo』 , 『周身唔聚財『。。。有mo人可以講多D比我聽?? Thank you 曬!

話時話, 粵語長片都好中意講「撚化」。
話時話, 粵語長片都好中意講「撚化」。
a_qi 發表於 2010-4-9 22:57

「撚化」就系整古嘅意思。
食饭唔食 = 食唔食饭
冇天装
想棍晒我D钱
作左人地个女仔
做女
契家佬
老举
你去边树(处)
大便小便左便右便(边)
因下条裤有几长
群埋班人玩有衰无好
陀衰家
回覆 5# youngfs

Yes ar Yes ar!!! Thx! Very useful.
中國的語言博大精通啊
乜6楼讲英文噶?
應該係「老姖」啊係咪啊?
重有嘅係:「拉 laa 55阿姨做份問卷啊!」我一聽到呢句就知佢係老廣州。
尋日睇葉問2, 發現佢成日講"過我", "過你"
例如:
"畀件西餅過我"
"連累過你" (意思係連累咗你, 唔係曾經連累你)

其實係佛山人特別鍾意咁講
定係嗰年代興咁講?
60年代不算舊
50年代的殘片口音更純正一些。
話時話葉問2 個男主角講野有點矯揉造作, 佢又講「過你」, 又講「作為一個......」搞到我暈陀陀
「借問聲」=「請問」
打水圍:周圍格價
糴米:買米
食過夜粥:學過吓功夫,有番兩度散手
拆白黨:騙子黨羽
綠衣:百年前嘅警察
做乜噉嚤:做乜噉慢
煲冇米粥:得過講字
你唔嫌我籮疏,我唔嫌你米碎。

60年代流行飛仔,70年代流行招積。
交際花:穿梭於有錢人圈子打滾而得到好處的女士
西南二伯父:乜都話好
梳打埠:澳門
藍燈籠:警車(舊時Jeep仔)
黑箱車:專載死人
大飛:接載偷渡客或走私用嘅快艇
大眼鷄:機動漁船
拐子佬(上世紀中曾經流行,消失一段時間,近日再度出現。)
樓主講嘅
"你都mo解o既" = "你都無解嘅"
"有mo人可以講多D比我聽?" =  "有無人可以講多啲畀我聽?"
乜呢啲好舊式咩?
呢啲而家都有人講架﹗
我都好歡喜舊陣時嘅廣東話。
舊底啲人講說話呢,同你慢慢嚟,着啲着啲咁講,有文有路,聽落好舒服咁個。
唔學得家陣後生,耍機關槍咁一圇咀亂噏廿四。

仲有呢,聽一位世伯話,舊時講說話冇咁沙塵,凡事都留幾分薄面過人哋。

譬如話,你想講一件事幹但又未曾作實,唔想「放流料」,
咁央樣就會話「我相信,......」

又譬如,你想講人哋唔啱,之又唔想令到人地唔落得臺呢,
就會話「得罪講句,......」

仲有,想講自己嘅辦法,又唔想一竹篙打沈人家嘅意願,
就講「唔啱咁吖嗱,......」

舊時嘅說話,特色實在係好多,一時三刻都唔講得晒。
閒時睇下粵語長片,實係獲益良多。
絕對同意樓上馬萬千兄之見,舊時,或對上一兩代的人,即使文化不高,所講的「俗話」總帶三分雅意,徐疾有致,令聽的人感舒服。現今之輩,當教師的、評論時政財經的,幾乎句句「其實...」「睇返/睇番...」「...嚟講」 機關槍咁一輪嘴,聽的人根本無時間空間去思考其說話內容,有時連聽清楚字音也感辛苦。

是太受西方思想影響,太自由之過。是百份百文化倒退。