QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4355|回復: 5

[其它] 典型廢漢運用例証:用拉丁化文字一樣可以寫到對聯!

典型廢漢運用例証:用拉丁化文字一樣可以寫到對聯!

睇睇喇!用拉丁化文字一樣可以寫到對聯!
http://bbs.cantonese.asia/thread-22225-1-1.html

第二至四層嘅圖!
呢個同用唔用漢字冇任何關係,關鍵在於語言本身。好似粵語同越南語呢一類孤立語,本身就有寫對聯嘅capabilité。
而且,仲有另一個可能性:其實副對聯係先用中文寫出來然後再用國語羅馬字標音嘅,可能會唔符合越南語語法。加上越南語同漢語族諸語言一樣同音字仲多過多倫多,呢副對聯寫出來當地人明解唔明解佢嘅意思都唔知。
我未學過越南語,所以呢個都只係推測。
呢個同用唔用漢字冇任何關係,關鍵在於語言本身。好似粵語同越南語呢一類孤立語,本身就有寫對聯嘅capabili ...
meallanfearghai 發表於 2010-4-4 00:43

我所關心嘅祇係:用拉丁羅馬字一樣可以替代漢字打豎嚟寫嘢,喺外邊用隻圓圈或者方框圍實嗰幾粒拉丁字母,真係一個妙到極嘅Idea。

既然用拉丁羅馬字打豎寫嘢冇問題,噉要徹底去支那化,我哋每一個粵族人都會有機會、有埞方畀大家身體力行:將妳哋屋企嘅祖宗神主牌、同妳哋屋企嘅祖宗山墳石碑重新用拉丁化粵文寫過佢喇!順手將神主牌上高、山墳石碑上高啲支那恥辱印記hambaanglaang擦清光佢喇!

我覺得圖上嘅拉丁文好樣衰,我寧願學日本噉用假名標識!
回覆 3# 粵嚟粵掂

Nëi gäm dze'häi yiu ngodëi dzigëi mängtün dzigëi tiu gän dze?!
唔只係對聯,用拉丁字嘅越南語仲可以寫書法添,。你睇
http://nguyentl.free.fr/html/sujet_thu_phap_1_vn.htm